Önceki hafta başında haber verdiğimiz ve bir haftadır anonslarımızda duyurduğumuz Kutlu Doğum hediyemizi yarın gazeteyle birlikte okurlarımıza takdim edeceğiz İnşaallah.
“Krizden çıkışta Peygamber yolu” adlı Kutlu Doğum ekimizde, Peygamber Efendimizin (a.s.m.) Sünnet-i Seniyyesinden, ekonomik hayatımıza ışık tutan prensipler özetleniyor.
İnsanlığın huzur ve kurtuluşunun, yardımlaşma, zekât, israf etmemek, faiz yasağı, iktisat, tevekkül, şükür, kanaat gibi başlıklarla anlatılan söz konusu prensiplerde bulunduğu vurgulanırken, Asr-ı Saadetten konuya ışık tutan örnek hadiseler de anlatılıyor.
23 Mart’ta Üstad Bediüzzaman’ın konuyla ilgili tesbitlerini aktardığımız “İlâhî ikaz: kriz” ekimizi tamamlayıp taçlandıran bir çalışma olarak niteleyebileceğimiz “Krizden çıkışta Peygamber yolu” ilâvemiz Şaban Döğen tarafından hazırlandı. Kendisine teşekkür ediyoruz.
Gerçi yarın elinize alınca göreceksiniz, ama şimdiden yine belirtelim:
Kutlu Doğum ekimiz de 23 Mart ilâvesi gibi tabloid boyda hazırlandı. Sayfa sayısı 16.
***
Darbe övgüsü ders kitabından çıktı
Geçen yıl Eylül ayına damgasını vuran manşetle- rimizi hatırlayacaksınız:
8 Eylül: Ders kitabında darbe skandalı.
Bu manşetle, ortaöğretim 8. sınıflarda okutulan İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki darbe övgülerine dikkat çektik.
11 Eylül: Darbe övgüsünü kitaptan çıkarın.
Bu manşetle, gündeme getirdiğimiz konuyu takibe devam ederek, Millî Eğitim eski Bakanlarından Nahit Menteşe’nin ağzından, darbe övgüsü yapılan bölümün kitaptan çıkarılması çağrısında bulunduk.
17 Eylül: Bir yıl beklemeyin, derhal düzeltin.
İlk iki manşetimizden birkaç gün sonra Millî Eğitim Bakanı, Talim Terbiye Kurulu Başkanı ve Ders Kitapları İnceleme Komisyonu Başkanı, kitapta darbeler için kullanılan ifadelerin yanlış olduğunu ve gözden kaçtığını, düzeltilmesi gerektiğini ifade eden açıklamalar yaptılar. Ama söz konusu kitapların artık dağıtıldığını, dolayısıyla düzeltilmesinin ancak bir dahaki sene mümkün olabileceğini söylediler. Biz de bu düzelmenin derhal yapılmasını istedik.
18 Eylül: Dehşet verici
Ertesi günkü bu manşetimizde de ders kitabında darbe övgüsü yapılmasıyla ilgili olarak görüştüğümüz bazı aydınların tepkisini bu başlıkla yansıttık.
Ve 21 Eylül: ...Ve hatadan dönüldü
Talim Terbiye Kurulu Başkanı, darbe övgüsü yapılan bölümlerin yürürlükten kaldırıldığını ve o ünitenin okutulacağı tarihe kadar yeni bir metin yazılıp gönderileceğini okullara bildirdiklerini açıkladı.
Geçtiğimiz Cumartesi günü, 18 Nisan tarihli Yeni Asya’da çıkan haberde ise, o zaman taahhüt edilen yeni metnin yazılarak okullara ulaştırıldığı bilgisi yer alıyordu.
Yeni metinde konu şöyle anlatılıyor:
“1950 yılında genel seçimleri kazanan DP iktidara geldi. Böylece çok partili siyasî ortamda Mecliste farklı görüş ve düşünceler temsil edilme imkânı buldu. Yeni siyasî partilerin kurulması ve yapılan seçimlerle başlayan demokratik süreç gelişerek devam etti. Ancak bu demokratik süreç 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 tarihlerinde yapılan askerî müdahalelerle zaman zaman kesintiye uğradı. Demokrasiye zarar veren bu müdahalelerin etkileri anayasa değişiklikleri ve anayasal düzenlemeler, yeni siyasî partilerin kurulması ve özgürlüklerin genişletilmesiyle aşıldı.”
Yeni Asya ile birlikte, konuyu örnek bir duyarlılıkla takip eden Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi’nin dediği gibi, yeterli olmasa da olumlu bir değişiklik bu.
En azından, darbe övgüsünün yerine, darbelerin zarar ve sakıncalarından az da olsa söz eden ifadelerin konulmuş olması, herşeye rağmen müsbet bir gelişme...
Okullarda resmî ideoloji talimlerinin tamamen kalktığı günleri de görmek dileğiyle.
20.04.2009
E-Posta:
[email protected]
|