“Almanya’nın Duisburg şehrinde ibadete açılan en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük camiine yoğun ilgi gösterildiği bildirildi.
Yaklaşık 100 bin Türk’ün yaşadığı Duisburg’ta, temeli 2005 yılında atılan ve 7 milyon 500 bin avro harcanarak yapımı tamamlanan Almanya Merkez Camii, törenle ibadete açıldı.
Türk İslâm Birliği Derneği Merkez Camii Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özay, yaptığı açıklamada, camiye sadece Müslümanların ibadet için gelmediğini, caminin her dinden, turist olarak ziyaretçileri bulunduğunu söyledi.
Caminin açılışından beri günde ortalama 2 bin kişi tarafından ziyaret edildiği ifade edi- liyor. Almanya’da ülke genelinde yaklaşık 800 cami bulunduğu, Avrupa’nın en büyük camisinin ise Hollanda’da olduğu bildirildi.”1
Almanya’da okulda namaz izni
“Berlin İdare Mahkemesi, 14 yaşındaki bir Müslüman öğrenciye ders saati dışında okulda günde bir kez namaz kılma izni verdi. “Mahkeme, okul yönetiminin, adı ve milliyeti açıklanmayan öğrencinin namaz kılma isteğine tarafsızlık ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle izin vermediğini belirtti, ancak öğrencinin dinî vecibelerini yerine getirmeye hakkı olduğuna karar verdi. Mahkemenin kararında, öğrencinin ders saatleri dışında günde en az bir kez namaz kılmasına izin verilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca okul yönetiminin, istediği takdirde Yüksek İdare Mahkemesi’ne temyiz dâvâsı açmaya hakkı olduğuna işaret edildi.”2
Müftü kararı tercih ediliyor
Batı Trakya’da, “Çifte hukuk” uygulanıyor. İsteyen şer’î hukuktan, isteyen Yunan Medeni Yasası’ndan yararlanıyor. AB üyesi Yunanistan’ın çifte hukuk uygulaması talebe bağlı. Batı Trakya’daki Türk Müslüman azınlık, evlenme ve boşanmada müftü kararını tercih ediyor. Miras hukukunda erkeğe 2, kadına 1 pay düştüğü için Yunan mahkemelerine başvuruyor. Bu uygulama, 1913’te Osmanlı Devleti ile Yunanistan’ın imzaladığı Atina Antlaşması ile Lozan Antlaşması’na dayanıyor.
Başörtülü polis üniforması
Norveç hükümeti, memurelerin başörtüsü takmasına izin verecek şekilde polis üniforması kanununda değişiklik yapmaya karar verdi. Norveç’te 1987’de kurulan grubun lideri Belkilani, Müslüman ihtiyaçlarının polis gücünde karşılanmasının toplumdaki istikrarı güçlendireceğine inanıyor. Belkilani şunları söyledi: ‘Siyasîler, Müslüman topluma ayrım yapılmadığı mesajını vermek istiyor. Anayasa bütün dinler ve mezheplerden organizasyonlara aynı şekilde yaklaşıyor. Dinî organizasyonlar kiliseyle aynı imtiyazları paylaşıyor.’
4,5 milyon nüfuslu Norveç’te 150 bine yakın Müslüman yaşıyor. Müslümanların ekserisi Pakistan, Somali, Irak ve Fas asıllılardan oluşuyor. Bütün Norveç’te yaklaşık 90 Müslüman örgüt bulunuyor.
Dipnotlar:
1- 6 Kasım 2008.
2- Berlin, 13.3.2008.
20.04.2009
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|