"Gerçekten" haber verir 20 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Şükrü BULUT

Avrupa baharı



Avrupa baharını yaşamayanlara yazacaklarımız elbette mübalâğa gelecek. Baharın serâpâ ağaçlarda, çiçek ve bahçelerde sümbül kesildiği Avrupa baharlarının tasviri, görmeyenlere abartılı gelse de, küçücük cennet numuneciklerinin ayaklanarak uçsuz bucaksız parklarda dolaştığını ifade etmek zorundayız.

Medenî Avrupa’nın bahçeleri yalnızca Avrupaî ağaç ve çiçekleri teşhir etmiyor. Avustralya’nın Ballarat yaylasının çiçek ve ağaçlarıyla Yohannesburg, Şili, İstanbul ve Kuzey Afrika’sını misafir etmiş.

Baharın en rengin ve zengin cümbüşünü seyretmek isteyenler, mevsim-i rebi’de Nisan yağmurlarıyla beslenen Avrupa baharını şu günlerde seyre gelebilirler.

Sakın Avrupa baharını, Almanya, Fransa ve diğer coğrafyaların baharlarıyla sınırlamayın. Bu baharda Endülüs’ün Kurtuba’sının, Medinet’üz Zehra’sının bir esintisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Çocuk annesiz, talebe öğretmensiz anılamayacağı gibi, Avrupa da Endülüssüz anılamaz. Dünyanın ilk büyük ve harika botanik bahçesinin Kurtuba’da inşa edildiğini bilmeyenler, Avrupa baharlarının nazenin gelinler gibi süslenmeyi Medinet’üz Zehra’dan öğrendiğini de bilemezler.

Kurtuba’nın “çiçek şehri”nin de bir tahassür eseri olarak kurulduğunu, Şam-ı Şerif’in gül kokularına, sümbüllü bağlarına, zeytin, portakal, incir ve nar bahçelerine Emevî prenseslerinin duyduğu derin bir hasretin neticesinde buralara taşındığını Yeni Asya’nın dikkatli okuyucuları iyi bilirler.

Gül ve Dimeşk denilince hasret göğüs kafeslerini zorlar. Gül’de Şam-ı Şerif, Şam-ı Şerif’te Al-i Beyt rayihasını cihana yayan esas hakikatin Medinet’ün Nebi olduğunu, Kur’ân’ın “sevmekle” sorumlu kıldığı mânânın bu hakikate tutunarak Yesrib’den Kerbelâ’ya, oradan Şam-ı Şerif’e ve oradan da Mağrib’in belde-i güzîdesi Kurtuba’ya ulaştığını hatıra getirmeden Avrupa baharını anlatmak ve sevmek ne kadar doğru olabilir ki…

Belki de yirmi sekizinci baharını yaşıyorum Avrupa’nın. Fakat bu bahar kadar çiçekli, lâtif gündüz yağmurlarından ve muğber semalardan âzâde bir başka baharı bir daha yaşamanın zor olduğunu hissediyorum. Geniş ve düzenli yollarda arabalarıyla seyreden yolcuların, ormanların da bahçelerce süslendiğini temâşaları, bu baharın geçmiş baharlardan farklı olduğunu ihsas ediyor bize.

Avrupa baharını süsleyen önemli unsurlardan birinin de Birinci Avrupa’nın baharla birlikte uyanışı olduğunu düşünüyoruz. Üzerindeki taassup ve ecnebilik toprağını silkeleyen bir Avrupa’nın Kur’ân’a kulak kesildiğini belki duymamışsınızdır. İkinci Avrupa’nın yedi-sekiz seneden bu yana başlattığı taarruzların şiddeti de cemrelerle hafifledi. Cemrelerin peşpeşe gönüllere düşüşü ile asıl bahara ulaşıldı. Bu güzel baharın tatlı müjdelerini İnşaallah bir başka zamana bırakacağız. Yalnızca Risâle-i Nur Talebelerinin bu baharı fırsat bilerek dünyanın dört bir yanından Ahlen şehrine teşrifleri, Avrupa baharının neşesini azıcık ortaya koyar. Avustralya ile birlikte Avusturya, Türkiye ve Avrupa’nın dört bir yanı Avrupa baharını Ahlen şehrinde bir başka karede yaşadı. Risâle-i Nur’un Avrupa’ya müjdeleri, Avrupa’yı mesihî nefesleriyle diriltmesi ve diğer ehl-i imanı şevk içerisinde intibaha dâveti, Müslümanların bu güzel kıt'anın binlerce merkezinde, bu baharda bir araya gelmelerine vesile oldu.

Bu arada Güzeller Güzelinin velâdetinin hep Nisan’da güllerle yâd edilmesine olan sevincimizi de belirtelim. Binlerce salâda milyonlarca insan ellerinde Muhammedî güller ile ona selâm ve salât getiriyorlar. Dönüşte yolumuz Bulgaristan Razgrad şehrine uğramıştı. Burada İslâmî yaşantıya henüz ulaşamayan Müslüman kadınların ellerindeki gülleri görünce Türkçe konuştuk. O tatlı Balkan şiveleriyle, bilhassa yaşlı kadınlar; “Muhammed Aleyhisselâmın doğum gününü kutlamaktan geliyiz” derlerken, velâdetin birinci Avrupa ile birlikte bütün kıt'ayı dolaşmakta olduğunu müşahede ettik.

Birinci Avrupa’nın bu baharda İslâmiyete olan şükranını bu baharda biraz daha arttırdığını da aktarmış olalım. Tevhidi, dindarlığı, aileyi ve güzel ahlâkı yeniden keşfetmede Kur’ân’a olan minnettarlıklarını itiraftan kaçınmıyorlar. Müslümanların bu kıt'adaki dindarlıkları, Hıristiyanlardaki din duygusunu harekete geçirmiş. Bu ise, insanî değerlerin tahribine karşı ciddî tedbirlerin alınmasını netice veriyor.

Yukarıda da arz ettiğimiz gibi, Avrupa baharlarını anlatmak da, tasvir etmek de gayet zor. Ancak yaşanarak anlaşılacak bu baharlarda dünyamızın ikliminin güzele doğru değiştiğine inanıyoruz. Avrupa bahçelerini süsleyen ağaç ve çiçeklerin Asya’da daha kısa zamanlarda boy vereceğinden şüphemiz yok. Zira bu bahar “hakikî medeniyetin” kapımızı çalmakta olduğunu da gösterdi.

20.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.04.2009) - Haşir mevsimi olarak bahar...

  (10.04.2009) - Obama’ya yardım

  (06.04.2009) - Küresel tahribat...

  (03.04.2009) - Zübeyir Ağabeyi tanımak ve anlamak üzerine…

  (30.03.2009) - Yeni Asya ve dâvâ

  (27.03.2009) - Bugün dünden de sana hasretiz

  (23.03.2009) - İslâm ordusunun öncüsü, son kal’asındaki gözcüsü: Yeni Asya...

  (20.03.2009) - Yeni Asya ve dane-i hakikat

  (16.03.2009) - Zaman Yeni Asya’yı hep tasdik etti

  (13.03.2009) - Kimin eli kimin cebinde?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis