Her duâ kabul olur mu? Duâ nasıl yapılmalı ki kabul edilsin?
Yapılan duâlara kesinlikle cevap verileceğine inanarak duâ etmemizi öğütleyen Allah Resûlü (asm), “Şunu iyi bilin ki Allah gafil ve başka işlerle meşgul olan bir kalbin duâsını aslâ kabul etmez”1 buyururken duâda içten olmamız gerektiğini öğretmiştir.
Daha önce köşemizde yer verdiğimiz bir duâ vardı. Allah Resûlü’nün (asm) “Bismillâhi lâ yedurru maasmihî şey’ün fi’l-ardı velâ fi’ssemâi ve Hüve’s-Semîü’l-Alîm” [İsmiyle beraber bulundukça yerde ve gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah’ın ismiyle (sabaha erdim/akşamladım.) O her şeyi işiten ve bilendir] şeklinde buyurduğu bir duâ.2
Bu kısa, bir cümlelik duâ yer ve gökten gelebilecek zararlara karşı korumaktadır insanı.
Elbette ihlâs ve samimiyetle okunduğunda okuyan kimseye hiçbir şeyden zarar gelmez. Bu hadisi rivayet eden, Tirmizî ve Ebû Davud’da yer alan Enes bin Malik’in başından, insanın her türlü zarardan korunmasıyla ilgili şöyle bir hadise geçer:
Zalim Haccac’ın dönemine de erişen Hz. Enes’i, Haccac bir gün makamına çağırttırıp, “Duydum ki bana bedduâ ediyormuşsun” demişti.
Büyük bir cesaretle, “Evet, doğrudur” diye cevap vermişti Hz. Enes de.
“Seni öldüreceğim” diye mukabele etmişti Haccac.
Gözünü budaktan esirgemeyen Hz. Enes’in cevabı ise zalim Haccac’ı dize getirecek cinstendi. Şöyle demişti Hz. Enes: “Bilsem ki bu senin elindedir, sana boyun eğerdim. Ama Resûlullah (asm) bana bir duâ öğretti. Kim bu duâyı her sabah okusa, ona ne bir zehir, ne bir sihir ve ne de zalim bir hükümdar zarar verebilir.”
Haccac, “O duâyı bana öğret” deyince de, Hz. Enes (ra), “Neûzü billah! Ben ve sen, sağ kaldığımız sürece, onu sana öğretmeyeceğim” diye cevap vermişti.
Hz. Enes’in 103 yaşında ölümden önce hastalandığında hizmetçisini çağırıp, “Senin bende çok hakkın var” diyerek bu duâyı öğrettiğini biliyoruz. Bu duâ yukarıya aldığımız duâdan başkası değil.
Dipnotlar:
1- Tirmizî, Daavat: 65; Müsned, 2: 77.
2- İbni Mace, Dua: 14.
01.04.2009
E-Posta:
[email protected]
|