Konya’dan Ali Ramazan: “Mezar taşı hakkında bilgi verir misiniz? Dinimizde mezara taş dikme ve mezar yapma var mıdır? Yoksa sonradan mı ortaya çıktı? Varsa mezar yapma ölçütü ne olmalı?”
Mezarda yatanın kim olduğunu bilme, belirtme ve belli etme ölçüsünde bir yazıya ve yapıya mubah diyen dinimiz, bunun ötesinde abartılı yazı ve yapılara mekruh diyor.
***
İsimsiz bayan okuyucumuz: “Eşim kızgınlık anında bir kez ‘boş ol’ dedi. Sonra geçti. Tekrar bir araya gelirken nikâh gerekir mi? Evliliğe devam etmek doğru mu?”
“Boş ol!” demek kızgınlık geçirici bir küfür eylemi değildir. Beyler bunu böyle algılarlarsa eşlerine de, kendilerine de yazık etmiş, zulmetmiş olurlar. Nikâhlarını tehlikeye atmış olurlar.
“Boş ol!” demek gerçek sonuç doğuran bir ayrılık eyleminin adıdır. “Boş ol!” demekle üç talak hakkının biri gider. Fakat böyle bir boşamada eşlerin üç ay içinde karar vermeleri halinde, birbirine dönmeleri ve evliliklerini sürdürmeleri mümkündür. Bu ilk dönüş üç ay içinde olursa nikâha gerek yoktur. Üç ay geçtikten sonra olursa nikâh yapılır. Fakat her iki halde de üç talak hakkının biri gitmiş olur.
***
İzmit Körfez’den Ender Mermi: “Erkek öldüğü zaman hanımı cesedine bakabiliyor da, erkek ne diye bakamıyor? Hikmeti nedir? Açıklar mısınız?”
Sağ kadının, ölen erkeğine olan aidiyeti dört ay on gün devam ediyor. Çünkü kocası ölen kadının, iddeti dört ay on gün sürüyor. Kocası ölen kadın, dört ay on gün süresince başka birisiyle nikâh yapamıyor, evlenemiyor. Bunu hükme bağlayan âyet şudur: “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi kendilerine dört ay on gün (iddet) beklerler.”1
Fakat erkek iddet beklemiyor. Karısı ölünce, karısı ile nikâh bağı da bitmiş oluyor.
***
Oya Görmüş: “Dileğim olursa iki rekât fazladan namaz kılacağım diye duâ etmiştim. Dileğim oldu. Fakat 2 rekât namazı her zaman kılamıyorum. Yerine ne yapmam lâzım?”
Allah yapamayacağımızı bize emretmezken, biz kendi kendimize ne kadar insafsızlık yapıyoruz ki, yapamayacağımız şeyi adak konusu yapıyoruz ve üzerimize vacip olmayan bir işi üzerimize vacip kılıyoruz. Adaklarımızı yapabileceğimiz ölçülerde yapmak ve yaptığımız adakları yerine getirmeye dikkat etmek imanımızın güzelliklerindendir.
Fazladan kılmayı adadığınız 2 rekât namazı ne kadar süre ile kılmayı adadığınızı belirtmemişsiniz. Eğer adağınızda da belirtmemişseniz, bir vakit namazın ardından bu niyetle fazladan iki rekât namaz kılarsınız. Ya da bir gün süreyle her vaktin ardından ikişer rekât namaz kılarsınız. Bu kifayet eder. Allah kabul etsin.
***
Sivas’tan Necati Bey: “İntihar edenin cenaze namazı kılınır mı?”
İntihar edenin cenaze namazı kılınır. Çünkü intihar etmek küfür değil, büyük günahlardandır. Büyük günah işleyen kişi dinden çıkmış olmaz; Müslüman kabul edilir ve ölürse Müslüman cenazesine yapılması gereken iş ve işlemler buna da uygulanır.
Dipnotlar:
1- Bakara Sûresi: 234
08.07.2008
E-Posta:
[email protected]
|