Mehmet KARA |
|
Mühendisler boş durmuyor! |
Seçimlere yedi ay gibi bir süre kalmışken, partilerde seçim hazırlıkları yapılmaya başlandı. İttifak söylentileri havada uçuşurken enteresan birliktelikler de gündeme geliyor. Bayram’da BDP’nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın CHP ile bir ittifaka açık olduklarını açıklamasının ardından günlerdir CHP-BDP ittifakı konuşuluyor. BDP hâlâ bunu seslendirirken, CHP kanadında da farklı sesler çıkıyor. Genel Başkan yardımcısı sıcak mesajlar verirken, Genel Başkan böyle bir şeyin olmasının mümkün olmadığını, CHP üzerinde oyun oynandığını söylüyor ve “Ne ittifakı Allah aşkına? Bunlar uzayda mı yaşıyor?” diye tepkisini dile getiriyor. Tayyip Erdoğan ise keyifli bir şekilde, milletvekillerince de alkışlanan konuşmada, bu ittifakı “platonik aşk” olarak değerlendirdi. “Seçim öncesinde birdenbire külleniveren bu aşkın, CHP’yi de BDP’yi de hangi hülyalara sevk edeceğini göreceğiz” dedi Başbakan… Baydemir’in SP’den ayrıldıktan sonra HAS Parti’nin de “sol ittifakta” zikretmesi ise Numan Kurtulmuş’u hayli kızdırmış gözüküyor. Bir başka ittifak da SP, BBP ve TP arasında konuşuluyor. “İttifakı görüşmüyoruz” deseler de bu üç partinin liderlerinin birkaç kez görüşmesi böyle bir ittifakın konuşulduğunu gösteriyor. Seçime daha 7 ay var, ama tartışılmasına erken başlandı. Anlaşılan birileri kafalarındakini gerçekleştirmeye, siyasette mühendislik yapmaya çabalıyor. Bakalım daha neler duyup, neler göreceğiz.
YA SONRA DA DEĞİŞTİRİRSE… Geçmişte demokrasiye “küfür rejimi”, AB’ye “Hıristiyan kulübü” diyenler sonradan bu görüşlerinden yüz seksen derece döndüler. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçeleri üzerinde yapılan görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevaplarken, AB konusunda fikirlerini değiştirdiğini itiraf etti. Arınç, “Geçmişte düşüncelerim farklıydı. İnsanların fikirleri zaman içinde değişebilir. AB’ye taraftar olmayı vatan hainliği sayan bir düşünceden bugünkü bu noktaya geldim. Ben bunu olumlu bir nokta olarak görüyorum” diyerek nereden nereye geldiğini gözler önüne serdi. İnsanın aklına iki soru geliyor. Muhalefete düşseler yine AB konusundaki fikirleri değişecek mi? İkincisi de bu durum “Gömlek değiştirmek bu mu acaba?” sorusunu da akıllara getiriyor. Görüldüğü gibi fikirlerinin değişmeyeceğinin hiçbir garantisi(!) yok.
BAŞBAKANI KIZDIRDILAR! Bayramdan önce Meclis genel kurulundaki oylamalarda hacca giden bazı milletvekillerinin adına oy kullanıldığı fotoğraflarla ispatlanmışken ve bu konu hâlâ unutulmamışken bu sefer de başka bir “oylama krizi” yaşandı. Meclis Genel Kurulu’nda Türkiye ile Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (Türksoy) arasında Türksoy’a İlâve Arsa Tahsisi Hakkındaki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Tasarı’nın oylamasının önce kabul edildiği açıklandı. Sonra itirazlar üzerine, tekrar değerlendirildikten sonra “karar yeter sayısı” bulunmadığından tasarı ertelendi. Tasarının oylamasının yapılmasının ardından Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 185 oyla kabul edildiğini açıkladı. Ancak daha sona CHP’li Kamer Genç ve MHP’li Oktay Vural’ın itirazı üzerine yoklama istendi. Genç ve Vural, üç bakanının vekâleten kullanılan oylarının yoklamada geçerli olmadığını belirtti. Yapılan oylamada 184 rakamına ulaşılamadı. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise, ilk yapılan oylamanın içtüzük hükümlerine göre iptal edildiğini duyurdu. Oylamada Bakanlar Taner Yıldız, Cevdet Yılmaz ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın oyları vekâleten kullanılmıştı. Oysa Meclis İçtüzüğü’ne göre bakanlar yoklamada vekâleten oy kullanamıyor. Bu durum Başbakan Erdoğan’ı kızdırdı. Aynı gün parti genel merkezinde topladığı milletvekillerine, “hoş olmadı” diyerek sert çıktı. Erdoğan, “Genel Kurul çalışmalarına katılmayan arkadaşlarınızı sizler de uyarın. Öyle Meclis’e uğradım ile olmaz bu iş. Öyle baktım gittim demekle de olmaz. Vatandaş bizi buraya çalışalım diye gönderdi. Çıkarılması gereken 10-12 yasa var. Bu yasaların çıkmasını millet bizden bekliyor” dedi. Bakalım milletvekilleri bu sözlerden sonra Genel Kurul’da bulunacaklar mı? Yakında seçim var ve milletvekilleri tekrar aday olmak için gelmeyi tercih ederler gibi görünüyor…
MUHASEBE İKİYE AYRILIR Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak, kendi kendine “Günü gününe ödeyenlere bir taltif, bir güzellik, bir kolaylık olmalı mı?” şeklinde soru sorduktan sonra şöyle cevap vermiş: “Belki vicdan muhasebesine koyduğumuzda olabilir gibi görünüyor, ama bir vicdan muhasebesi var, bir de paranın muhasebesi var” demiş. Böylece muhasebenin kaça ayrıldığını öğrenmiş olduk. Vicdan mı, cüzdan mı? 28.11.2010 E-Posta: [email protected] |