29 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevat ÇAKIR

Termik santraller


A+ | A-

Ülkemizde 30’a yakın termik santral bulunmaktadır. Ayrıca 47 yeni kömürlü termik santral yapılması planlanıyor. Bu 115 milyon ton fazladan karbondioksit ve daha fazla iklim değişikliği demek.

Kimi bilim adamlarına göre sadece yenilenebilen enerji kaynaklarından rüzgâr enerjisi Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayabilecekken, çevreye zararlı olanı tercih etmek anlaşılır gibi değil. Kaldı ki, bunlardan başka jeotermal, biyokütle ve küçük hidroelektrik kaynaklar açısından da Türkiye zengin bir ülkedir. Türkiye’de elektrik enerjisinin yüzde 70’i çevre kirliliği yapan ve küresel ısınmaya yol açan fosil yakıtlardan, yüzde 31’i doğal gaz, yüzde 29 linyit, yüzde 10 petrol türevi, taş kömürü vb’den elde edilmektedir.

1997 yılında Avrupa Birliğince yayınlanan Yenilenebilir enerjilere ilişkin Beyaz Belge, 2010 yılına kadar üye devletlerde tüketilen bütün elektriğin yüzde 23.5’i olan 675 milyar kilowat saatin yenilenebilir kaynaklardan üretilmesini öngörüyor. Yenilenebilir enerji tanımı içine sakıncaları dolayısıyla dev hidroelektrik santralleri alınmamıştır. Beyaz Belgede yenilenebilir enerjilerden üretilmesi hedeflenen 675 milyar kilowat saatin, 355 milyar kilowat saati (% 12.4) hidroelektrik, 230 milyar kilovat saati (% 8) biyokütle, 80 milyar kilovat saati (% 2.8) rüzgâr, 7 milyar kilovat saati (% 0.2) jeotermal, 3 milyar kilovat saati (% 0,1) ise güneş enerjisinden sağlanacak. Türkiye’de aday bir ülke olarak enerji politikalarını bu kriterlere uydurması gerekmez mi?

500 MW’lik bir termik santralde saatte 400 ton kömür yakılmaktadır. Bir günde 9600 ton kömür eder. Kömürün yakılmasıyla yüksek miktarda kükürtdioksit (SO2) salınır. Kükürt dioksit ciddî şekilde hava kirliliğine ve asit yağmurlarına sebep olmaktır. Azot oksit (NOX), Karbondioksit (CO), Ozon (O3) Hidrokarbonlar ve partikül madde açığa çıkmaktadır. Kömürün termik santrallerde yanmasından sonra oluşacak külün muhtevasında silisyum, alüminyum, civa, kurşun, arsenik gibi ağır metaller çevreye yayılır. Ayrıca kül yığınlarının üzerleri örtülse de çevreye radyasyon yaymaktalar. Ülkemizde kömür kullanan termik santrallerden dolayı her yıl 15 milyon tonu üzerinde kül dağları oluşmaktadır. Termik santrallerde üretilen enerjinin sadece yüzde 30-40 oranındaki bir bölümü elektrik enerjisine dönüştürülebilmektedir. Kalan kısmı ise, “kaçak enerji” olarak adlandırılmakta ve kazanından radyasyon ile çıkmaktadır. Ya da baca gazıyla birlikte atılmaktadır.

Termik santrallerin en önemli çevresel etkilerinden biri de soğutma suyuyla ilgilidir. Ve termik santrallerin su ihtiyacı büyüktür. Bu sebeple termik santraller nehir, göl veya deniz gibi soğutma suyu kullanılabilecek kaynaklara yakın yerlere kurulmaktadır. Atıkların denizlere atılması, deniz, akarsu ve göllerde yapılan atık su boşaltımların en az düzeye indirilmesi denizlerdeki biyolojik hayatı tehlikeye sokar. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de soluduğumuz havanın kalitesini kötüleştiren üç önemli kaynaktan birinin termik santraller olduğunu söylemektedir.

Umudumuz enerjide tercihin yenilenen kısmından yana kullanılması, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu 17.7. 2010 tarihinde TRT’ye verdiği beyanatta termik santral kurmak isteyen firmalardan altı şartı yerine getirmelerini istiyor. 1- Çevreye zarar vermeyen bir yatırım. 2- İstihdam. 3- Son teknoloji. 4- Uygun yer seçimi. 5- Estetik. 6- Yerli kömür. Bunları yerine getiren fermaya izin verebileceğini söylemiş.

Kaynak: mynet.com/ termiksantral

29.11.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.11.2010) - Son maznunlardan Şaban Döğen’i rahmetle anarken

  (07.10.2010) - Küresel açlık

  (25.07.2010) - Derelerin kardeşliği

  (21.06.2010) - İslâm ve çevre

  (21.05.2010) - Hayvansız virane kalan evler

  (18.04.2010) - Su krizi

  (14.03.2010) - Hayvan hakları

  (15.02.2010) - “Toprak”tan uzak yaşamak

  (07.02.2010) - Fileleriniz nerede?

  (21.01.2010) - Karada ve denizde çıkan fesad


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.