10 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

EMASYA ve katsayı


A+ | A-

YÖK’ün geçen yaz aldığı “ÖSS’de katsayıyı kaldırma” kararının mağdurlar cenahında coşkuyla karşılandığı ve “Oh, katsayı zulmü nihayet bitti” yorumlarının yapıldığı bir ortamda yayınlanan “Katsayı zulmü bitti mi?” başlıklı yazımızı şu paragrafla bitirmiştik:

“Türkiye’nin adeta yargı kararlarıyla yönetilir hale geldiği ve yetkilerini yürürlükteki ihtilâl anayasasından alan yargı organlarının, AKP iktidarını bahane ederek sistemdeki vesayetlerini daha da güçlendirdikleri bir ortamda yalnızca YÖK’ün karar almış olması sorunun kesin olarak bittiği anlamına gelmiyor.” (Yeni Asya, 24.7.09)

Aradan dört ay geçti. Ve Danıştay, Kurban Bayramından hemen önce açıkladığı kararla, YÖK’ün katsayı kararı için yürütmeyi durdurdu.

Bu karar için de köşemizde şu notu düştük:

“Bugün ortaya çıkan durum, dört ay önceki o yazıda dile getirdiğimiz endişeleri maalesef doğruluyor. Ve, ‘ustaca’ bir zamanlama ile, tam da bayram öncesi açıklanan karar, yargı vesayetinin daha da derinleşip koyulaştığı bir ülkede, köklü bir anayasa ve sistem reformu yapılmadığı müddetçe mağduriyetlere son verilemeyeceği ve kronik sorunların çözülemeyeceği gerçeğini bir defa daha teyid ediyor...” (Yeni Asya, 27.11.09)

Danıştay 8. Dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itiraz eden YÖK, Danıştay Dâvâ Daireleri Genel Kurulundan da red cevabı aldı.

Ardından, YÖK Başkanı “Gerekirse hukuku da arkadan dolanırız” gibi, hele şu ortamda asla söylenmemesi gereken bir sözü ağzından kaçırıp, sonra “Yanlış anlaşıldım, onu kast etmedim” gibi tevillerle vaziyeti kurtarmaya çalıştı ve aynı konuşmasında “dâhiyane bir formül” açıklayacaklarını söyledi. Ve “yeni katsayı” kararı geldi.

Katsayı farkını kaldırmayan, ama azaltan bu karar mağdurları hem tatmin etmedi, hem de bunun dahi yine Danıştay marifetiyle iptali ihtimali ciddî tedirginlik kaynağı olmaya devam etti.

Ve iki ay sonra bu endişeler de doğrulandı.

Önceki “iptal ve yürütmeyi durdurma talepli” başvurusunu adeta davul zurnayla ilân edip istediği sonucu alan İstanbul Barosu, bu defa kamuoyu tepkisinden çekindiği için midir bilinmez, YÖK’ün son kararı için de aynı başvuruyu yaptı.

Ve bu defa, iki ay içinde sonuç alındı.

Bunda, Danıştay’ın, evvelki karar ve düzenlemelere göre hazırlanıp yürürlüğe konulan ve işlemeye devam eden sınav takvim, program ve süreçlerini daha fazla aksatıp zora sokmama “itina ve hassasiyet”inin önemli bir payı olsa gerek!

Peki, aynı hassasiyet “eğitimi eğitimcilere bırakma” gereğinde niye es geçiliyor? Eğitimi de yargı kararlarıyla tanzim hevesinde niye bu kadar inat ve ısrar ediliyor? Çok ince ve hassas pedagojik, psikolojik ve bilimsel detayları bulunan eğitim sürecine yargı neden müdahale ediyor?

Çünkü ihtilâl ürünü 82 Anayasası, koruma altında tuttuğu devrim yasalarından Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve 28 Şubat’ın eseri 8 yıllık kesintisiz temel eğitim düzenlemesi, onu hem buna zorluyor, hem de bu müdahale imkânını veriyor.

İktidardaki sekizinci yılını da eskitmeye başlayan hükümet ve Meclis bunlara dokunamıyor.

Ve sonuçta olan, önce büyük ümit ve beklentilere sokulup, sonra daha derin hayal kırıklıklarıyla karşı karşıya bırakılan mağdurlara oluyor.

Danıştay’ın son kararı için YÖK’ten “Böyle olacağını biliyorduk” gibi pişkin mesajlar verilip, yine “C, D, E, F, G, Ğ... planlarımız hazır” nakaratının tekrarlanması ve oluşan durumun sadece “sınav takviminde aksama olup olmayacağı” açısından ele alınması, mağdurları iyice çileden çıkaran duyarsızlık örnekleri olarak kayda geçiyor.

Son tahlilde ise, EMASYA protokolünün iptaliyle yaşanan ve yine “28 Şubat bitti” sözleriyle ifade edilen birkaç günlük “ferahlama,” Danıştay çıkışlı katsayı kararıyla yerini kasvete bırakıyor.

EMASYA kalksa da devam eden İl İdaresi Kanunu 11/D ve perçinlenen katsayı haksızlığı, 28 Şubat’ın hâlâ sürdüğünü gözler önüne seriyor...

10.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (09.02.2010) - Asker ve yetki

  (07.02.2010) - Tutuklanmak

  (06.02.2010) - Derin tuzaklar

  (05.02.2010) - Davul ve tokmak

  (04.02.2010) - Cevaplara sorular

  (03.02.2010) - EMASYA ve ötesi

  (02.02.2010) - Reformlar yapılmayınca

  (31.01.2010) - Kar notları

  (30.01.2010) - Ne yapacağını bilmek

  (28.01.2010) - Allah: Sadece savaşta mı?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl