06 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Derin tuzaklar


A+ | A-

Başbakanın EMASYA için “Gündemden çıkacak, ortadan kalkacak, İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay bunun için ortak çalışma yapıyor” sözünden beş gün sonra ve Genelkurmay Başkanının “Kanunda yetki var, EMASYA’ya gerek yok” mesajının yayınlandığı gün, protokolün yürürlükten kaldırıldığı açıklandı.

Peki, şimdi ne olacak? EMASYA kalktı, ama dayanağını oluşturan İl İdaresi Kanunu 11/D maddesi hâlâ yürürlükte. Ve EMASYA sonrasında bu maddenin etkinleştirileceği ifade ediliyor.

Oysa bu maddenin Refahyol hükümetince değiştirilen ve hâlâ o şekliyle devam etmekte olan halinde yine gayet sıkıntılı düzenlemeler mevcut.

“Askerî kuvvetin müstakilen görevlendirilmesi durumunda; verilen görev askerî kuvvet tarafından kendi komutanının sorumluluğu altında ve onun emir ve talimatlarına göre TSK İç Hizmet Kanununda belirtilen yetkiler ile kolluk kuvvetlerinin genel güvenliği sağlamada sahip olduğu yetkiler kullanılarak yerine getirilir” gibi.

Yine aynı fıkrada yer alan ve EMASYA protokolünü netice veren cümle de aynen duruyor.

4.9.96’da Resmî Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdikten sonra iptali için CHP’lilerin yaptığı başvuru AYM tarafından küçük rötuşlarla reddedilen bu fıkra bu haliyle uygulamada kalmaya devam ettiği müddetçe işin içinden çıkılamaz.

Ve EMASYA’yı kaldırıp bu maddeyi etkinleştirmek, sıkıntının artarak devamını netice verir.

Dolayısıyla, 11/D’nin de mutlaka ıslahı şart.

Hafta başında katıldığımız Kanal 24’teki “Günün manşeti” programında, gündemdeki konuları birlikte yorumlamaya çalıştığımız Star yazarı Ergun Babahan, EMASYA’nın kaldırılması bahsiyle ilgili daha farklı bir formülden söz etti.

Konunun, “demokratik açılım” projesi kapsamında gündeme getirilen ilk madde olan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı çerçevesinde hallinin düşünülüyor olabilebileceğini söyledi.

Bu müsteşarlıkla ilgili ihtirazî kayıt ve endişelerimizi evvelce bu köşede defaatle dile getirmiş; “Yeni birimin, devlet işleyişinde askere evvelce nüfuz edemediği alanlara daha fazla müdahale imkânı vermesinden kaygı duyuluyor” demiştik.

(13.1.10 tarihli “Açılıma tuhaf start” yazımız.)

Bu müsteşarlıkla ilgili çalışmaların devam ettiği süreçte, “askerî unsurlarla Millî Eğitim, Sağlık ve Adalet Bakanlıkları arasındaki kopukluğu giderecek” mekanizmalardan söz edilmesi (Adem Yavuz Arslan, Bugün, 30.10.08), kaygıları güçlendiren işaretlerden biriydi ve bu iddia için de şu soruları yine burada şöyle kayda geçirmiştik:

“Askerî unsurlarla bu bakanlıkların ne ilgisi var ki, ‘aradaki kopukluğu gidermek’ için böyle bir birime ihtiyaç olsun? Ve bunun, terörle mücadelenin koordinasyonu için kurulacağı söylenen bir yapıda gündeme gelmesinin anlamı ne? Bunun, terör bahanesiyle askerî vesayeti daha da koyulaştırmaktan başka bir izahı olabilir mi?”

(5.11.08 tarihli “Terör ve vesayet” yazımız.)

AB sürecinde gündeme getirilen uyum ve demokratikleşme paketlerine bile “demokrasiye suikast”tan başka birşeyle izah edilemeyecek korsan maddelerin sokuşturulabildiği bir ülkede her adımı dikkat ve teyakkuzla izlememiz gerekiyor.

Nitekim Medenî Kanunu AB’ye uydurma adı altında yapılan değişikliklerin içine, vakıfları yeni baskı ve tuzaklara muhatap kılacak maddeler dahil edilmedi mi? Keza TCK da aynı mantıkla yenilenirken, tek parti ve ihtilâl devirlerinde bile görülmeyen birşey yapılıp, devrim kanunlarına aykırı hareketler cezaî yaptırıma bağlanmadı mı?

Yasalara tuzak maddeler sokuşturma konusundaki mahareti tescilli olan derin bürokrasinin benzer marifetleri EMASYA’yı kaldırıp yerine daha sıkıntılı düzenlemeler getirmek suretiyle bir defa daha tekrarlamasına izin verilmemeli.

Üniversitede başörtüsü serbestisi ve askere sivil yargı için yaptığı düzenlemeler AYM’den dönen hükümet, bürokratik şaşırtmacalarla benzer hataları gündemdeki konularda da devam ettirmemeli; aynı tuzaklara tekrar tekrar düşmemeli.

Yoksa hem kendisi, hem de millet kaybeder.

06.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (05.02.2010) - Davul ve tokmak

  (04.02.2010) - Cevaplara sorular

  (03.02.2010) - EMASYA ve ötesi

  (02.02.2010) - Reformlar yapılmayınca

  (31.01.2010) - Kar notları

  (30.01.2010) - Ne yapacağını bilmek

  (28.01.2010) - Allah: Sadece savaşta mı?

  (27.01.2010) - Darbeye gerek var mı?

  (26.01.2010) - “Sivil dikta”nın arkaplanı

  (24.01.2010) - Haiti dersleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl