10 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Ermeni Tasarısı yine gündeme gelirken


A+ | A-

Ermeni iddialarının Amerikan Temsilciler Meclisi gündemine yeniden getirilmeye çalışılması, Türkiye-Ermenistan yol haritasında, yolun ucunun çıkmaz sokakta bittiğini gösteriyor.

Ermenistan anayasa mahkemesinin protokolleri onaylayan kararında, 1915 olaylarının kurulacak tarih komisyonu marifetiyle araştırılmasının önü kesildiği gibi, Türkiye-Ermenistan sınırını belirleyen Kars Antlaşması da yok sayılıyordu. Elbette Türkiye bu karara şiddetle tepki gösterdi ve protokoller imzalandığı hale döndürülmedikçe, TBMM’de ele alınmayacağını belirtti.

Ermeni hükümeti ve diasporası hemen ‘biz üzerimize düşeni yaptık, Türkiye ayak sürüyor’ propagandasına girişti. İstedikleri Türkiye’nin hemen protokolleri meclise sunup, onaylatması. Halbuki Türkiye’nin bulunduğu noktaya onlar henüz yeni geldiler. Yukarı Karabağ’da da aynı gerekçeyle adım atmaya yaklaşmıyorlar. Amaç; Türkiye’yi Yukarı Karabağ şartından vazgeçirirken, kendilerinin sözde soykırımı iddialarını hiç tartışmaya açmaksızın savunmaya devam etmeleri.

Bu bariz gerçeklere rağmen Türkiye haklılığını anlatmakta zorlanıyor. Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, kararın hemen ertesinde “mahkeme kararını Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme protokollerinin onaylanması sürecinde bir ileri adım olarak gördüklerini” açıkladı. Bu kararın protokolleri “sınırlamadığı veya herhangi bir şekilde şarta bağlamadığını” belirtti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu önce telefonla sonra da Londra Konferansında Amerikalı yetkililere, Türkiye’nin neden karara itiraz ettiğini anlattı.

Ancak görünen odur ki; Amerikalılar Türkiye’nin tezlerini anlamamış veya anlamak istemiyor. 252 sayılı sözde soykırımını tanıyan karar tasarısı 4 Mart'ta Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde oylanacak. Komite başkanı Howard Berman’ın kararı oya sunmaya kararlı olduğunu Ermeniler övünçle açıklıyor. Sonrasında da Temsilciler Meclisi gündemine getirmeyi planlıyorlar. Ancak bu kararın komitede oylanması pek sürpriz olmayacak. 2000, 2005 ve 2007 yıllarında da aynı komite bu kararı onayladı. Ancak o dönemlerde ne Bill Clinton ve George Bush kararı genel kurulda oylatmadı. Bizim kanaatimiz; Obama’nın da seleflerinin yolunu izleyeceği, hele Türkiye’nin bu açıdan adım attığı bir dönemde kararı oylatmayacağı yönünde.

Bu arada Ermenistan’da yumuşama yanlısı politikacılara ve kamuoyuna yönelik ciddî bir baskı var. Şimdi Mecliste protokollerin onaylanmasını önlemeye çalışılıyor. Eğer olur da onaylanırsa bu kez ortak tarih komisyonunun kurulmasının önlenmesi planlanıyor.

Peki neden?

Zira Ermeni diasporası dünyada oynadığı ‘mazlûm’ kozunu kaybetmek istemiyor. Bu sayede kendi içlerinde oluşturdukları dayanışmanın bozulmasını istemiyor. Protokolleri onaylayıp sınırın açılmasını sağlayarak, tarihî başarıya imza atmak isteyen Ermenistan hükümetine bu primi yaptırmak istemiyor.

Peki Türkiye istiyor mu? Bizce siyasal irade Azerileri küstürme pahasına bu adımı atma niyetindeydi. Ancak gördüğü tepki karşısında tavır değiştirdi. Şimdi ise; kendisini mahkûm ettiği Yukarı Karabağ sorununun çözümü şartı sebebiyle bir çıkmaza girdi. Bu çıkmazdan kurtulmak çok da kolay görünmüyor.

Yani başladığımız noktaya geri döndük. Olan ise aş ve iş için Türkiye’ye umut bağlayan yüzbinlerce işsiz Ermeni’ye oldu. Onlar yine Türkiye’de kaçak işçi olarak çalışıp evine ekmek parası göndermeye devam edecekler. Türkiye de her 24 Nisan’ı kâbus gibi beklemeye.

10.02.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (09.02.2010) - Hindistan gezisi

  (08.02.2010) - NATO İstanbul’da karar verdi: Daha çok savaş!

  (06.02.2010) - Amerika’nın yeni füze deposu: Körfez ülkeleri

  (05.02.2010) - Domuz gribi mi yoksa küresel oyun mu?

  (04.02.2010) - Obama kemerleri sıkıyor: Ay yolculuğu iptal!

  (03.02.2010) - BM Genel Sekreterinin Kıbrıs ziyareti

  (02.02.2010) - Dünyanın geleceği Afrika’da

  (01.02.2010) - Ermeni yol haritası çıkmazda mı?

  (30.01.2010) - Avrupa Parlamentosu 2009 Yılı Türkiye İlerleme Raporu Taslağı üzerine ( 2 )

  (28.01.2010) - İstanbul Forumundan Londra Konferansına

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl