09 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehmet KARA

5 mi, 7 mi?



Ankara yeni bir tartışmanın içine girdi. Tartışmalar önümüzdeki günlerde daha da büyüyecek gibi görünüyor. Bu tartışma cumhurbaşkanı ile milletvekilli seçim süreleri. İktidar parlamento seçimlerinin 4, cumhurbaşkanlı seçiminin 7 olduğunu söylerken, muhalefet cumhurbaşkanı görev süresinin 5, parlamento seçimlerinin ise 4 yıl olduğunu söylüyor.

Peki bu tartışmaya nereden gelindi? Kısa bir tarihi bilgi aktaralım:

Hatırlayacağınız gibi cumhurbaşkanlığı seçim süreci sancılı geçmişti. 24 Nisan 2007 tarihinde Cumhurbaşkanlığına aday olan Abdullah Gül, seçim sürecinin yarıda kalması ve TBMM’nin erken seçim kararı alması üzerine 22 Temmuz 2007’de Kayseri milletvekili seçilmiş, yeni Meclis’in önündeki ilk gündem maddesi olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için tekrar aday olmuş ve 28 Ağustos 2007 tarihinde 11. cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

Hemen ardından Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişikliği paketinin halkoyuna sunulmasıyla, 21 Ekim 2007 tarihinde bir referandum yapılmıştı. Referandum sonucunda Cumhurbaşkanı seçme yetkisi Meclis’ten alınarak halka verilmiş, aynı kişinin iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceği ve görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirilmişti. Ayrıca milletvekili genel seçimleri de beş yıldan dört yıla inmişti.

Referandumun kabul edilmesinin üzerinden bir hafta geçmesinin ardından bu tartışma yapılmış ancak bir süre sonra tartışma zamana bırakılmıştı. İşte bu tartışma şimdi tekrar alevlenmeye başladı. 28 Ekim 2007 tarihinde “Yeni tartışma: 7 mi 5 mi?” başlıklı yazımızda hükümetin referandum konusunu aceleye getirdiğini, son dakikada yaptığı geçici iki maddenin paketten çıkarılması ile eksiklikler doğduğunun ortaya çıktığını yazmıştık. Peşinden de “Bu kanun 12. cumhurbaşkanı için geçerlidir” gibi geçici bir madde getirilmesi ile meselenin çözülebiceğini, ama bunun yapılmadığını vurgulamıştık. Yazımızda bu tartışmanın 5 yıl sonra tekrar yapılacağını söylemiştik. Ancak hükümetin anayasa değişikliğini gündeme getirirken bu konuyu da araya sıkıştırması tartışmayı 3 yıl önce başlattı.

***

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğu yönündeki değerlendirmesi üzerine, Gül’ün görev süresi tartışılmaya başlandı. Hükümet kanadında bile bu konuda bir netlik yok. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Gül’ün görev süresinin yedi yıl olduğunu bunun için de yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadığını söylese de Cumhurbaşkanı Gül, görev süresiyle ilgili sorulara karşılık “Çıkacak kanunu bekleyin” diyerek bir kanun çıkması gerektiğini söylemiş oluyor. AKP grup başkanvekillerinden bazıları bu konuda bir yasa ya da anayasa değişikliği yapılarak konunun netleşmesi gerektiğini söylerken, bir kısmı ise Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğunda ısrar ediyor ve kanun ya da anayasa değişikliğine ihtiyaç olmadığını söylüyor.

Yani şu anda muhalefetin yanı sıra AKP içinde de Gül’ün beş mi yoksa yedi yıl mı görevde kalacağı konusunda farklı görüşler mevcut…

Muhalefet de ikiye bölünmüş durumda. Gül’ün görev süresini CHP ve MHP 5 yıl derken, DTP 7 yıl olduğunu söylüyor. Bahçeli, Cumhurbaşkanının görev süresinin 5, Parlamento’nun ise 4 yıl olduğunu söylerken “Türkiye’yi bu defa da 5’le 7’ye mi böleceğiz!” diyerek uyarıda da bulunuyor.

AKP tarafından hazırlanan ve anayasada yapılacak değişiklikler arasında 20 madde içinde olduğu söylenen “süre” konusunun bu tartışmalardan sonra paketten çıkarıldığı söyleniyor. AKP’nin getireceği değişiklik teklifi ile Cumhurbaşkanının görev süresini 7, milletvekillerinin görev süresini 5 yıl olarak düzenleyen ve anayasaya geçici madde olarak eklenmesi planlandığı söylenmişti. Şimdi ise Gül’ün de isteği ile bundan vazgeçildiği söyleniyorsa da ortada net bir değişiklik teklifi yok.

***

Alın size nur topu gibi bir tartışma: Gül’ün görev süresi 5 yıl mı, 7 yıl mı?

Bu tartışma uzunca bir süre devam edecek gibi görünüyor. Anayasa değişikliğini tartışırken bu konunun gündeme getirilmesinin değişikliğe de zarar vereceğini daha önce söylemiştik. Maalesef onda da haklı çıktık. Alın size dört seçenekli KPSS sorusu: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yedi yıllığına mı seçildi, bu süre dolunca tekrar aday olamaz mı? Yedi yıllığına seçilmesine rağmen referandum seçimden sonra yapıldığı için görevi beş yılda mı dolar, yedi yılda mı? Bu durumda tekrar aday olabilir mi? Görevi 5 yılda biterse ikinci defa aday olabilir mi? Ya da “Hiçbiri mi?” diyorsunuz. Ancak gündeme gelen bu konu şimdiden halledilemezse de, 3.5 yıl sonra “insin-inmesin” tartışmaları yapılacağı kesin…

Çıkın bakalım bu işin içinden 5 mi, 7 mi?

09.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.05.2009) - “Uzlaşı” bu kadar zor bir şey mi?

  (03.05.2009) - Söz geri alınır mı?

  (02.05.2009) - Gündeme dönülemiyor

  (01.05.2009) - Korkmayın!

  (26.04.2009) - Akredite gazetecilere ipuçları

  (25.04.2009) - Anayasa değişikliği ve görev süresi…

  (24.04.2009) - Revizyon ve ötesi…

  (19.04.2009) - Mutluluğun sırrı bulunmuş…

  (18.04.2009) - “Biz ağlarken bankalar gülüyor!”

  (17.04.2009) - Normal olan nedir?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis