09 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Üç kritik gündem



Başbakan, yeni anayasa çağrısının bir kez daha tekrarlandığı TOBB Genel Kurulundaki konuşmasında, “Anayasa değişikliklerini yapmazsak hem halkın beklentilerine cevap vermemiş, hem de gelecek kuşaklara karşı görevimizi yapmamış oluruz” demişti.

Gerçi Hisarcıklıoğlu’nun kastı topyekûn bir anayasa yenilenmesi iken Erdoğan muhtevası henüz netleşmemiş bir mini paket için bunları söylemişti. Ve paketin son halinin ne olacağı da, çıkıp çıkmayacağı da hâlâ belirsizliğini koruyor.

Meclis içi muhalefet partilerinin, 29 Mart’taki birer-ikişer puanlık oy artışından da güç alarak topu birbirlerine atan tavrı, pek ümit vermiyor.

Bu sebeple mini paket dahi akim kalırsa AKP haklı olarak muhalefeti suçlayıp halka şikâyet edecek. Ama sonuç, onu da ilzam edip elini kolunu bağlayan tıkanıklığın aşılamaması olacak.

Ve anayasa ülkeyi kilitlemeye devam edecek.

Bu durumun ortaya çıkaracağı yeni sıkıntı ve sorunların faturası ise 22 Temmuz aktörleri olarak hem AKP’ye, hem de muhalefet partilerine çıkacak ve alternatif arayışları yoğunlaşacak.

Yeni kabinenin diğer gündemlerine gelince:

Bunların en önemlilerinden biri, kriz sürecinin ağırlaşarak devam ettiği ekonomi. Erdoğan “Teğet geçecek” söylemindeki kastını ve ısrarının gerekçesini “Hamd olsun, batan bankalarımız yok, marka firmalarımız yok” diye açıkladı; ama büyük sıkıntı içindeki küçük ve orta boy işletmelerden, esnaftan, çiftçiden hiç söz etmedi.

Ve çığ gibi büyüyen işsizler ordusundan...

Başbakan ekonomiye sadece bankalar ve marka firmalar ölçeğinden mi bakmaya başladı?

Bakalım, AB Başmüzakereciliği uhdesinden alındıktan sonra, iki yıla yakın Dışişleri Bakanlığında da bekleneni pek veremediği eleştirilerine hedef olan Ali Babacan’ın, reel sektörün içinden gelen bir isim olarak yeniden ekonominin patronluğuna getirilmesi, giderek daha da zorlaşan krizle mücadeledeki gecikme ve eksikleri telâfi edip, umulan başarılı sonuçları verebilecek mi?

Peki, 22 Temmuz sonrasında aynı koltuğa oturtulan Prof. Dr. Nazım Ekren’in şimdi kabine dışı bırakılmasında, IMF ile tartışma konusu olan 2009 büyüme hedefi konusunda “IMF bize uysun” çıkışının da bir etkisi olmuş olabilir mi?

Merak edilen bir diğer nokta, Başbakanın sağlık durumunu da gerekçe gösterdiği, ama kendisi “Sapasağlamım” diyen Kemal Unakıtan’ın koltuğuna oturtulan Mehmet Şimşek’in, Maliye Bakanlığında nasıl bir performans göstereceği.

Ve iç içe geçen tuzaklarla dolu, sıkıntılı bir alan: dış politika. Altı buçuk yıldır perde gerisindeki etkinliğiyle çok konuşulan Prof. Dr. Ahmet Davudoğlu’nun bakanlık koltuğuna oturması ne gibi sonuçlar verecek? Derinliği ve birikimi herkesçe müsellem olan Davudoğlu’nun, dış politikayı kilitleyen bazı “kırmızı çizgiler”in aşılmasında önemli açılımlara imza attığı bilinmekte.

Suriye'yle, Hamas’la, Irak Şiîleriyle, Kuzey Irak yönetimiyle kurulan sıcak diyaloglar ve kesintisiz bir süreçle götürülen Afrika açılımı gibi.

Söz konusu açılımların, Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya gibi, sürekli irtibat halinde olduğumuz veya olmamız gereken diğer alanlarda fazla öne çıkmıyor olması ise önemli bir eksiklik.

Stratejik derinlik kavramıyla anılan ve “komşularla sıfır problem”i şiar edinen Davudoğlu’nun Türkiye’yi “merkez ülke” olarak niteleyen konseptinde AB’nin yeri de biraz muğlâk.

Buna mukabil, özellikle Obama yönetimiyle çok yakın bir işbirliği içinde olma eğiliminin açığa vurulduğu görülüyor. O kadar ki, Türkiye adına Rasmussen’e yapılan itirazın “Obama güvencesi”yle kaldırılması, Gül tarafından, “Obama’nın ilk Avrupa gezisinde başarısız olması birçok çabayı gölgeleyecekti” gerekçesiyle açıklanıyor.

Obama’nın ülkesini dünya ve İslâm âlemiyle barıştırma çabasını desteklemek anlaşılır bir gerekçe. Ama bunun için kendi tezlerinden vazgeçip AB’yi de boşlamanın makul bir izahı yok.

09.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.05.2009) - Eskimeyen reçete

  (07.05.2009) - Töre ve terör

  (06.05.2009) - Revizyon sonrası

  (05.05.2009) - ŞEFKAT KAHRAMANI ANNEM

  (29.04.2009) - Revizyon sancısı

  (28.04.2009) - “Büyük felâket”

  (26.04.2009) - Şeriat ikidir

  (25.04.2009) - Anayasa patinajı

  (24.04.2009) - İpotekli Meclis

  (23.04.2009) - Risale-i Nur hayat rehberi

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis