Bir şeyi yaparken bozmak her halde buna denir. Geçen günlerde gazetelerde ‘güzel’ bir haber okumuştuk. “Egitimde büyük değişiklik” başlığıyla verilen haberlerde şöyle deniliyordu: “1965 yılında yürürlüğe giren, ‘Okulların Merasim Geçiş Yönetmeliği’, yürürlükten kaldırıldı. Buna göre “Kıt’a dur, kıt’a yürü, uygun adım marş” komutları tarihe karıştı.” (Hürriyet, 19 Nisan 2009)
Tabiî ki böyle bir değişikliğin hayata geçirilmiş olmasından dolayı hepimiz sevindik. Nihayetinde biz de öğrencilik yıllarımızda bu gibi ‘komut’larla yürümüş, bayramlara katılmıştık! Yıllar sonra yapılan böyle bir değişikliği, “AB yolunda atılan adım” olarak dahi düşünmüştük.
Ancak aradan bir iki gün geçince görüldü ki, yapılan değişiklik ‘pansuman’ seviyesinde bir değişikli olarak adlandırılabilir. Sadece bir iki ‘komut’ değiştirilmiş, ama işin aslı ve esası değişmemiş. Öğrenciler yine ‘askerî komut’larla yürüyüşlerine devam edecek. (AA bülteni, 22 Nisan 2009)
1965 tarihli yönetmelik değiştirilmiş, ama yerine konulan ‘yeni’ yönetmelikte çok ciddî değişiklikler yok. Sadece isim, resim ve yürürlüğe giriş tarihi değişmiş. ‘Yeni’ denilen yönetmeliğin; ‘muasır medeniyet seviyesine ulaşan bir ülke’ye yakıştığını kim söyleyebilir?
Bakınız, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), yürürlükten kaldırılan 1965 tarihli ‘’Okulların Merasim Geçişi Yönetmeliği’’nin yerine ‘’Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okulların Geçit Töreni Yönergesi’’ ismiyle yeni bir yönerge koymuş. Görüldüğü ‘isim’de bir değişiklik var. Peki muhteva?
Yönergeye göre; törene katılacak okullar, tören alanının konumuna göre tören düzeni alacaklar. Okullar arasında ‘üç adım’ aralık bulunacak. Bayram kutlaması için protokol mensupları öğrenci grubuna yaklaşınca, tören yöneticisi ‘’Hazır ol, Dikkat, Sağa/Sola Bak’’ komutunu verdikten sonra ‘’Sayın valim-kaymakamım gruplar törene hazırdır. Arz ederim’’ şeklinde takdimini yapacak.
“Geçit töreni” için tören yöneticisi, ‘’Geçit töreni. Hazır ol. Yerinde say. Marş!’’ komutunu verecek ve bu komutla bayrak, flama ve öğrenci grupları ile boru trampet takımının tertip almasından sonra ‘’İleri marş’’ komutunu vererek, bayrak grubunun önünde geçit töreni gerçekleştirecek.
Elbette böyle bir düzenleme yapılırken ‘kıyafet’ de ihmal edilmemiş. Kıyafetler de ‘mevzuat’a uygun olacak.
“Ne var bunda? Alttarafı bir tören yönetmeliği. Eksiği gediği olabilir. Büyütmeye gerek var mı?” diyenler olabilir. Onlara şunu hatırlatmak isteriz: Bazı yöneticiler ‘vur’ deyince öldürür. Okumaya, yazmaya verilmeyen değer, gösterilmeyen ihtimam bu ‘şekilciliğe’ gösterilir. Bu da Türkiye’ye verilebilecek zararladan biridir. “Yerinde saymadı, ‘marş’ deyince geç hareket etti” diye öğrenciler disiplin cezası bile alabilir. Peki, bu mudur ‘çağdaş’ eğitim? Bu şekilcilikten, bu yanlışlardan ne zaman kurtulacağız? Bu mu değişen yeni ve güzel yönetmelik?
Bu ve benzeri yönetmeliklerle sadece yerimizde sayarız. Yoksa istenen de bu mudur?
23.04.2009
E-Posta:
[email protected]
|