Yüz kırk üç yıl önce olsaydı yeni seçilen ABD devlet başkanı siyahî Hüseyin Barack Obama ancak köle olabilirdi, dedeleri “Kunte Kinte” gibi... Hak ve hakikat mücadelesinde ve “fikr-i hürriyet” savaşında 143 yıl sonra gelinen nokta kölelerin, siyahîlerin ve bir mânâda hürriyetperverlerin zaferi olarak noktalandı. ABD halkı adeta bir yol ayırımına doğru sür'atle gitmektedir. Çünkü çok geniş sosyal, siyasî, dinî ve askerî problemlerle karşı karşıyadır. ABD halkının doğru ve isabetli düşünenleri, barış ve fikr-i hürriyet taraftarı İslâmiyet’e var güçleriyle teveccüh etmektedirler. Bugün ABD’de İslâmiyet ikinci büyük din ve İslâmî okul sayısı 400, cami sayısı 3 bin, Müslümanların sayısı 24 milyon.
ABD hukukçular konseyi başkanı Prof. Dr. Faruk Abdülhalık gibi yeni Mister Carlyle’rin ortaya çıkması ve “ABD’nin âkıbeti ancak Kur’ân-ı Kerim’in hakemliği sayesinde hayat bulacaktır” beyanları; “Ben Kur’ânla iftihar ediyorum” diyen, 85 bayan üniversitesinin birinden mezun Hillary Clinton’ın ABD Dışişleri Bakanı olması, Hz. Bediüzzaman’ın yıllar önce verdiği “Amerika İslâmiyetle hamiledir; günün birinde bir İslâmî devlet doğuracak”1 müjdesini hatırlatmaktadır. Diğer bir mânâda, ABD’nin dünyada kaybolan demokrat, cumhuriyetçi ve insan haklarına değer veren imajının, yeniden ve başka bir elbise ile ortaya çıkması beklenmektedir.
ABD yönetim biçimi: Federal Cumhuriyet. İdarî bölümler: 50 eyalet ve 1 bölge. Amerika Birleşik Devletleri Başşehri: Washington. Resmi Dili: İngilizce. Dini: Hıristiyanlık. ABD, 4 Temmuz 1776’da kuruldu. 1787’de ilk anayasasını hazırladı ve George Washington ilk cumhurbaşkanı seçildi. 1790’da ilk sayım yapıldığında bu genç devletin nüfusu 4 milyondan az olup, çoğu doğu kıyısında yaşıyordu. Bugün 300 milyondan fazla nüfusu vardır. Okul ve üniversitelere kayıtlı öğrencilerin sayısı 60 milyon kadardır. 4 bin üniversite ve bunun 85’i bayan üniversitesidir.
ABD ve din: Kendi ibadethanesini ve dinini seçme, kendi vicdanına göre ibadet etme hürriyeti her Amerikalı’nın hakkıdır. Birleşik Devletler Anayasası’nda yapılan ilk değişiklik şöyledir: “Kongre, belirli bir dinin mecburî olması için veya ibadet hürriyetini yasaklayan bir yasa yapamaz.” Her eyaletteki Amerikalılar aynı ibadet hürriyetine sahiptir. İslâm, Budist, Rus Ortodoks ve Yunan Ortodoks dahil, yeryüzündeki belli başlı dinlerin tamamı Birleşik Amerika’da temsil edilmektedir. ABD’de 219 mezheb ve 331 bin mahalli kilise ve grubu vardır. Dünyadaki bütün batıl inançların merkezi bu ülkedir.
Sabık başkan Bush döneminde “Dünyaya jandarmalık yapacağım” diyen ABD’de maddî kriz olmuştur. ABD’nin dakikada 1 milyon dolar artan millî borcu 9.13 trilyon dolara ulaştı. Bunun ulusal güvenlik sorunu olduğunu belirten uzmanlar, Çin’in ABD tahvili almaktan vazgeçmesini felâket senaryosu olarak yorumladılar. Uzmanlar, bu yıl ABD’nin millî borcunun dakikada 1 milyon dolar artmasını kaygı verici olarak nitelendirirken, bu miktarın her Amerikalı için ortalama 30 bin dolar borç alması anlamına geldiğine dikkat çekti. Özetle; ABD’nin toplam borcu 10 trilyon dolar. Ekonomik krizin muhtemel sonuçları, her 10 Amerikalı’dan 8’ini korkutuyor. Her 10 kişiden 8’i, ülkenin yüksek borçluluğunun, çocuklarının ve torunlarının sırtında yük oluşturacağını düşünüyor.2
Böyle bir ortamda 143 yıl sonunda işkencelere ve köleliğe maruz kalan bir neslin torunu, ABD devlet başkanı olarak ortaya çıkmıştır. Fazla ifrat ve tefrite kaçmadan netâici beklemek lâzımdır. Ümitvârız, fakat dengeli yaklaşım elzemdir. Her iktidara zaman tanımak, adaletin ve hür vicdanın gereğidir. ABD, yeni siyasî kadrosuyla şuurlu ve inançlı halkının sesine kulak verecektir kanaatindeyim. Özetle; ABD bir yol ayırımındadır. Evvelâ Irak meselesinden başlaması lâzımdır, yani ABD ateşten bir gömlek içindedir.
Dipnotlar:
1- Hutbe-i Şamiye, s. 38;
2- Dünya Basını 2008-Ekim
30.01.2009
E-Posta:
[email protected]
|