Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden sayılan TCK’nin 301. maddesinin değişikliğiyle ilgili görüşmeler dün AB Uyum Komisyonu’ndan geçti, madde bugün de Adalet Komisyonunda görüşülecek. Özellikle MHP’nin “katı tutumu” sebebiyle sert tartışmaların yaşanacağı kesin.
Bu madde ile ilgili değişiklik her zaman gündemde oldu. Sivil toplum kuruluşlarından teklifler alındı, ancak bir türlü gündeme getirilmedi. Şimdi gündeme getirildi ama bu seferde mesele özgürlüklerin genişletilmesi açısından değil, ya dâvâ açma yetkisinin cumhurbaşkanına bırakılacağı ya da “AB dayattı” çerçevesinden bakılarak tartışma farklı taraflara kaydırılıyor.
Yeni teklif, cezanın üst sınırı iki yıla indiriyor, “Türklük” ibaresi “Türk Milleti”, “Cumhuriyet” ibaresi de “Türkiye Cumhuriyeti” olarak değiştiriliyor. Kovuşturma yetkisi Cumhurbaşkanının iznine bağlanıyor. Ceza üst sınırının 3 yıldan 2 yıla indirilmesi ile 301’den mahkûm olanların cezasının ertelenmesi mümkün oluyor. Bu sebeple değişiklik olumlu karşılanıyor.
* * *
Teklife göre, mahkeme iddianameyi kabul edip kovuşturmayı açacak, sonrasında dâvâ açmak için cumhurbaşkanından izin isteyecek. Bununla 301. maddedeki sıkıntının çözüme kavuşturulmayacağı ortada. Zaten bu konuda da AKP içinde bir fikir birliği yok. Başbakan, yetkinin cumhurbaşkanında olmasında ısrar ederken, Meclis Başkanı Köksal Toptan, “Bu ciddî cezai inceleme gerektirir, Cumhurbaşkanı’nı çok zor durumda bırakabilir” gerekçesiyle yetkinin Adalet Bakanında olmasını istiyor. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de yetkinin bakanlığa bırakılmasını istiyor. Cumhurbaşkanı Gül ise, “Meclis’in bileceği iş” diyor.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da bu konuda “muhalefet isterse değişiklik yapabileceklerini” söylüyor.
Bir diğer tartışma da Cumhurbaşkanına “kavuşturma” mı, yoksa “soruşturma” mı yetkisinin verileceği konusunda yaşanıyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, o bölümün yanlışlıkla ‘kovuşturma’ diye yazılmış olduğunu, bunun düzeltileceğini söylüyor. Sadece “kovuşturma” yetkisi verilmesinin yeni sıkıntılara yol açabileceği düşüncesiyle ‘kovuşturma’nın yanı sıra ‘soruşturma’ ifadesi de eklenerek rötuş yapılacağı söyleniyor.
Eğer son anda bir “gelişme” olmazsa 301’le ilgili değişiklik komisyondan geçecek.
Yoruma açık, muğlâk ifadelerin olduğu daha madde yürürlüğe girmeden önce söylenmiş, fakat bu uyarılar “uygulamaya bakalım” denilerek dikkate alınmamıştı. Uygulamada yaşanan trajik komik olaylar, maddenin ne kadar yoruma açık olduğunu gösterdi. Bunun son örneği de, Avukat Eren Keskin’in başına geldi. Almanya da yaptığı bir konuşmadan dolayı iki ayrı mahkemede açılan dâvâların birinden beraat ederken diğerinden 10 ay ceza aldı.
Aslında yapılması gereken maddenin tümden kaldırılıp, TCK içindeki ifade özgürlüğünün önünde engel olan diğer maddelerin “özgürleştirilmesi”dir. Peki tabi zihniyet değişimi ile birlikte…
18.04.2008
E-Posta:
[email protected]
|