Beynimizin aktiviteleri, hayal, hafıza, zekâ, kuvve-i müfekkire vs. geliştirilebilir, yükseltilebilir mi? Yoksa, bunlar doğuştan, Allah vergisi mi?
İstidat ve kabiliyetlerimizi inkişaf ettirip geliştirme iradesi dâhil her şey, Allah vergisidir. Ruhumuzu tekâmül ettirme, nefsimizi terbiye etme, yeteneklerimizi ortaya çıkarma, hür irademize bırakılmıştır. Hafıza, zekâ da, insan ruhunun bir parçası olduğuna göre, o neden bu kanun haricinde kalsın?
Hafıza, zekâ, kesinlikle geliştirilebilir. Çünkü zekâyı kinetik zekâya çevirebilme kabiliyeti bize verilmiştir. Hafıza, arşivleme, ezberleme, zihinde tutma; zekâ çözüm bulabilme yeteneği olduğuna göre, ne kadar çok problem çözer, ne kadar mesele halleder, ne kadar okur, beynimizi ne kadar çok çalıştırırsak, onları da o oranda geliştiririz.
Sürekli beynini aktif tutan kim olursa olsun, zekâsını her geçen gün biraz daha geliştirir. Ressam, müzisyen, sporcu nasıl antrenmanla kendisini geliştiriyorsa, zekâ ve hafıza da problem çözerek gelişir.
Uzmanlar, hafıza ve zekâ körelmesinin önüne geçerek beyin gücünü artıracak 10 maddelik bir teklif listesi hazırladı:
1- Akıllı ilâçlar: “Modafinil” gibi ilâçlar, beyni 90 saat boyunca uyanık tutuyor. Beynin bir bölgesinden diğerine veri akışını sağlayan kimyasalları artırıyor.
2- Yiyecekler: Protein açısından zengin besinler faydalı. Düzenli kahvaltı, zihnî performansı artırıyor; gazlı içecekler tam tersi etki yapıyor.
3- Müzik: Özellikle İlâhî aşkları, ümit ve şevk veren müzikleri dinlemenin zekâyı arttırdığı ve müzik derslerinin, çocukların IQ’sunu yükselttiği belirlendi. Mozart müziği matematiksel zihni açarken; pop müziğin böyle bir etkisi görülmedi.
4- Zihnî egzersizler: Zor matematik soruları zekâyı keskinleştiriyor. 5 hafta boyunca zihinsel egzersiz yaptırılan çocukların IQ’su 8 puan yükseldi.
5- Hafıza oyunları: Dil öğrenme de veya herhangi bir sistemi sembollerle hafızaya almak; zekâ oyunları, bulmaca çözmek de zihni açar.
6- Uyku: 21 saat boyunca uyumamak, beyin üzerinde sarhoşluk gibi bir etki oluşturur. 2 saatlik çalışmadan sonra iyi bir gece uykusu uyumak, öğrenmeyi kolaylaştırır.
7- Yürüyüş: Haftada 3 kez yarımşar saat yürüyüş yapmak; öğrenme, konsantrasyon ve mantık gücünü yüzde 15 artırır.
8- Hobiler: Örgü ören, bulmaca çözen yaşlıların Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu tesbit edildi.
9- Konsantrasyon: Bu da beyin için önemli bir egzersiz! Bir iş üzerindeyken, kısa süreli bir dikkat dağılması sonrasında yeniden konsantrasyon sağlamak yaklaşık 15 dakika sürer.
10- Nörolojik tarama: Beyin içindeki hareketliliği gösteren tarayıcılar, beynin aktivitelerini kontrol etmekte de kullanılabilir.
23.02.2008
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|