12 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Referandum ve terör


A+ | A-

Hükümet, terör olaylarındaki tırmanışın ve buna bağlı olarak gelişen tahrik-galeyan provokasyonlarının önlenemeyip devam ediyor olmasını, referandum sürecini sabote etme amaçlı tertipler olarak değerlendiriyor.

Bu yorumun dayandırıldığı mantık şu:

Türkiye’de ne zaman bir demokratikleşme adımı gündeme gelecek olsa, onu engellemek için bilhassa terör eksenli provokasyonlar tezgâhlanır.

Ve yakın tarihten buna örnekler sıralanır.

Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde, 2007 referandumu öncesinde, yeni anayasa taslağı gündeme gelince, açılım projesinin ilerlediği düşünülürken... gerçekleşen büyük terör saldırıları gibi.

Aslında bu konunun daha detaylı şekilde araştırılması lâzım. Özellikle kamuoyunda büyük infial uyandıran, çok sayıda şehit verdiğimiz veya büyük kentlerde sivilleri hedef alan provokatif terör olayları olduğunda hangi konu gündemdeydi?

Haddizatında 12 Eylül öncesinde tırmandırılıp darbe sonrası bir anda bıçak gibi kesilen anarşik olaylar da bunun başlı başına çok tipik bir örneği.

O zaman şartlar elvermediği için çok esaslı bir demokrasi atılımı söz konusu değildi, ama o ortamda, eksiği gediğiyle de olsa bir demokrasinin varlığı dahi darbeciler açısından tahammül edilemez bir durumdu. Sırf bu sebeple, darbe ortamının olgunlaşması için sokakların kan gölüne çevrilmesine seyirci kaldıkları, kendi itiraflarıyla sabit.

Zayıf bir demokrasiye bile katlanamayanların, demokrasiyi güçlendirip derinleştirecek adım ve atılımları engellemeye çalışmaları gayet “normal.”

Bu noktada son derece çarpıcı bir başka örnek, 1993’te dönemin hükümeti tarafından “kanı durdurmak” üzere hazırlanan ve MGK’dan da geçirilen proje tam uygulamaya konulacakken, Bingöl’de 33 erin pusuya düşürülerek şehit edilmesi.

O hükümetin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, saldırıyı, “sorunun çözümünü istemeyenler tarafından tezgâhlanmış bir sabotaj” olarak nitelemişti.

Ve anlaşıldığı kadarıyla o proje, bugünün “adı var, kendisi yok” açılımından çok daha ciddî ve kapsamlıydı. Eğer hayata geçirilebilseydi, problemin çözümü noktasında hayli mesafe aldırabilecekti.

AKP hükümeti, kendi döneminde meydana gelen terör saldırıları sonrasında, “Demokratikleşme yürüyüşümüzü engellemeyi amaçlayan bu oyuna gelmeyeceğiz, ‘inadına demokrasi’ diyerek yola devam edeceğiz” mesajı verdi. Bu söylem ve yaklaşım doğruydu, ama ne yazık ki fiiliyata pek yansımadı.

İki dönemdir Meclis çoğunluğunu elinde bulundurmasına, ilâveten AB süreci de pozitif ve destekleyici bir dinamik olarak devrede olmasına rağmen, AKP demokratikleşmede ayak sürüdü.

Brüksel’in müzakereleri başlatma tarihi verdiği 17 Aralık 2004’ten sonra bu ipe un serme ve savsaklama tavrının daha da belirginleşmesi, çok anormaldi.

Keza, AB reformları çerçevesine oturtulsaydı çok daha sağlam bir zeminde yürütülebilecek olan “demokratik açılım” projesinin, AB sürecinden kopuk bir bağlamda, içi doldurulmadan ve yanlış yöntemlerle gündeme getirilmesi, tetiklediği reaksiyonlarla ortamı daha da kötüleştirdi.

Şimdi bir taraftan bu tepkilerle gerilip terör olaylarındaki tırmanış ve bunun tetiklediği provokasyonlarla kızışan bir atmosfer var, diğer taraftan demokratikleşme sürecindeki bu durgunluk.

Ve AKP, büyük ölçüde kendi “eser”i olan bu boşluğu, referanduma gidecek olan anayasa paketi ile “doldurma”ya çalışıyor. Paketi çok büyük bir “demokrasi hamlesi”ymiş gibi takdim etmek suretiyle de, önceki ihmallerini gözardı ettirip unutturmak istiyor.

Bu hesap tutacak mı, göreceğiz.

Terör ve provokasyonları “referandumu sabote etme” amacıyla izah eden yorumlar, konuya demokrasi açısından bakan kesimlerde olumlu yankı bulabilir; ancak terördeki artışı hükümetin beceriksizliğine bağlayanlarda tam tersine aksülamel yapabilir.

Referandum, paketin insicamsız içeriğinden bağımsız bir zemine kayarak, hükümet için “güvenoylaması”na dönüştüğü takdirde ise, ortaya çıkacak sonuç AKP açısından sıkıntılı sürprizler getirebilir.

12.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.08.2010) - ‘Evet-hayır’dan öte

  (10.08.2010) - YAŞ krizi bitti mi?

  (08.08.2010) - Hassas ölçüler

  (07.08.2010) - Darbe aslî, demokrasi tâlî...

  (06.08.2010) - YAŞ sonrası

  (05.08.2010) - Neden referandum?

  (04.08.2010) - 12 Eylül’le hesaplaşmak

  (03.08.2010) - ‘Evet’ de çıksa, ‘hayır’ da...

  (01.08.2010) - İdeal gazete için

  (31.07.2010) - Taş atanlar ve diğerleri


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.