08 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ahmet BATTAL

Hesap ve muhasebe


A+ | A-

Bilgisayar icad edilmeden önce muhasebeciler ticaret erbabının eli ayağı idi. Çok önemli bir meslek ifa ederlerdi. Bir ticarethaneye ne kadar mal girdi, ne kadarı depoda, ne kadarı rafta, ne kadarı satıldı, hangileri hangi kâr oranı ile satıldı, bütün bunları muhasebe elemanları bilirdi ve bu hesap ve muhasebe işlerini genellikle yıllık ya da en çok altı aylık dönemler için yaparlardı.

İşte o zamanlarda, bazı insanlar, bir gün gelip kıyametin kopacağını akıllarından uzak gördükleri gibi Allah’ın haşirdeki terazisinin kılı kırk yaracağı hususunda da şüpheye düşerlerdi. Ne de olsa muhasebe zor meslekti.

Böyle düşünen insanlar için “boynuzsuz koyunun ahirette boynuzlu koçtan boynuz hakkı alacak olması” sadece bir “söylem”di, basit bir adalet sembolü idi ve temsilî bir mânâ ifade ediyor idi. “Yok artık, bu kadarı da olamaz”dı. Zaten, böyle düşünen kişiler, fikren bir adım öteye gittiklerinde, ahireti dahi temsilî ve sembolik bir kavram olarak görüp “Cennet de cehennem de bu dünyadadır” demeye başlıyorlardı. (Bunların bir kısmı, Eskişehir’den geçen trenlerde bazı yalancı cennet mekânları bulmuyor da değildi ya, neyse).

Böyle bir fikrî gerileme geçirmek istemeyen genç insanlardan bazıları bir gün Bediüzzaman’a gidip, “Okullarımızda öğretmenlerimiz bize Allah’ı anlatmıyor, sen bize Allah’ı anlatır mısın?” dediler.

Bediüzzaman onlara, çok az hocanın verebileceği bir cevap verdi: Öğretmenlerinizin verdiği bilgiler üzerinde dikkatli düşünürseniz bu bilgilerin size Allah’ı tanıttığını anlayabilirsiniz, hocalarınızı nasıl yani hangi bakış açısıyla dinleyeceğinizi benden öğrenin, dersi ise onların bilgilerinden alın, dedi. Bilimlerden örnekler verdi.

Bir işyerinde işin idaresi muntazam yürüyorsa ve işletmenin muhasebesi iyi tutuluyorsa, bu, gayet iyi bir yöneticinin varlığını gösterir. Bu kâinat, dünya ve insan bedeni muntazam bir fabrika ya da mağaza gibi idare edildiğine göre bu da bütün bu yerlerin hakiminin hikmetli ve tedbirli (müdebbir) yöneticiliğini açıkça gösterir.

Küçük bir işyerinin yönetiminde dahi beceriksizliklerle karşılaşan insanlar, kâinatın yönetimindeki kusursuzluğu ve adaletteki mükemmel hesabı görmekte zorlanıyorlardı.

Oysa artık işler değişti. Şimdi bilgisayar destekli iş idaresi ve bilgisayarlı muhasebe var.

Bu sayede artık, altmış bin çeşit mal satan bir süper mağaza bile çok basitçe yönetilebiliyor, muhasebesi tutulabiliyor. Her şey bir tıklamaya bakıyor. Yeter ki “yazılım iyi tasarlanmış olsun” ve “donanım iyi işlesin”.

Bir süper mağazadaki bir bilgisayar, bir program yardımıyla, yöneticinin dilediği zamanda, günlük, aylık veya yıllık olarak ya da diğer periyotlara göre; o mağazada rafta ve depoda hangi marka maldan ne kadar mal var, ne kadarı satıldı, hangi marka olanı hangi hızla satıldı, hangi tür malı alan müşteri hangi usulle ödeme yaptı, hangi tedarikçinin malı daha kaliteli, daha pahalı ve daha dayanıklı, hangi tür müşteride tahsilat zorluğu yaşanıyor, gibi, akla gelecek ya da gelmeyecek çok sayıda sorunun cevabını “mükemmel biçimde” veriyor.

Kul yapısı bir icat olan bilgisayar dahi neredeyse hatasız biçimde bilgi topluyorsa, muhasebe yapıp hesap görebiliyorsa, kâinat denilen donanımı yoktan var eden ve yazılım diyebileceğimiz muhteşem düzeni “kurup işleten” Yaratıcı, her halde, boynuzların da hesabını tutar, verdiği boynuzu kötüye kullanmanın da hesabını günü gelince hem de en iyi biçimde sorar. Zaten, anlayan için, “seriü’l hisab” olmanın mânâsı başka ne olabilir ki.

O halde kendi muhasebesini düzgün tutan her ticaret erbabı şüphesiz inanır ki; büyük hesap gününde, sadece kendi dükkânının muhasebesini iyi tutmuş olmak hesaptan kurtulması için yeterli gelmeyecektir. Elinin ulaşabileceği yerdeki kötülüğe mani olmak için elinden geleni yapıp yapmamaktan da sorumlu tutulacaktır. Dilinin ulaşabileceği yerdeki kötülüğe mani olmak için dilini tatlandırıp hayırda istihdam etmesi gerekirken bunu yapmamışsa o dilin de hesabını verecektir. Sadece kendi işinden değil, dahil olduğu piyasanın genel gidişinden de mesul olacaktır.

Görüldüğü gibi, bu büyük hesapta, hesap gören için hiçbir zorluk yoktur. Hesabı veren için aslında belki de en kolayı paranın ve malın hesabıdır, zor olanı ise her halde anlaşıldı; “boynuz”un hesabıdır.

08.07.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.07.2010) - Fikir açıklama hürriyeti ve sınırları

  (01.07.2010) - Ortak dinî değerler marka olamaz

  (24.06.2010) - Haksız rekabetin ve hasaretin sebebi: Hırs

  (17.06.2010) - Ankara’yı gözleme kılavuzu

  (15.06.2010) - Yükseköğretim ve ideolojiler

  (03.06.2010) - Meşrûtiyet ile meşrûiyetin farkı ve ilişkisi

  (01.06.2010) - Demokrasi ne işe yarar?

  (27.05.2010) - Demokrasi nedir?

  (25.05.2010) - Geleceğin eğitimine hazırlık

  (18.05.2010) - Din görevlileri ve sendika


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.