01 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Yunanistan yangını söndürülebilecek mi?


A+ | A-

Yunanistan’ı iflâstan kurtarmanın bedeli günden güne ağırlaşırken, Avrupa Birliği’nin diğer bazı üyeleri de –Portekiz, İspanya, İrlanda- sinyal vermeye başladı. Müflis tüccarın borçlarını gizlemeye çalışması gibi, başlangıçta hayli düşük gösterilen borçlar ve açıkların bildirilenin kat kat üstünde olduğu ortaya çıktı. Yapılan hesaplamalara göre Yunan vatandaşlarının gelirleri ortalama yüzde 20 düşmüş durumda. Sendikalar ayakta.

Şimdi Yunanistan, AB ve IMF’den 120 milyar avro kredi koparmaya çalışıyor. Bunun için de kamu harcamalarının kesilmesini vergilerin genel olarak yüzde onun üzerinde arttırılmasını istiyor. Verilecek kredilerin yaklaşık 30 milyar avrosu Alman bankalarından çıkacak. İşte Alman kamuoyu buna tepki gösteriyor. “Biz parasızlıktan havuz fıskiyelerini bile kapatıp, parklara çiçek ekemezken, niye Yunanlılara para veriliyor?” diye soruyorlar. Oysa zaten Alman bankalarının 12 milyar avrosu Yunanistan’ın tahvillerinde yatıyor. IMF bu paranın yarısının çoktan çöpe gittiği kanaatinde.

Ayrıca sorun Yunanistan’ın sorunu olmaktan çoktan çıktı. Yunanistan’a kredi veren ülkeler arasında Almanya’dan sonra Fransa ve Belçika da var. Yalnızca Fransa Merkez Bankasının verdiği kredi 6 milyar avronun üzerinde. İtalya’nın 20 milyar avroya yakın Yunan tahvillerine yatırılmış parası var. Avrupa Merkez Bankası da Avrupa Bankalarına kredi verdiği için, batık kredilerden doğrudan etkileniyor.

İşte bu yüzden Yunanistan krizi çözümlenmezse, bir yandan avronun istikrarını ve Avrupa’nın ekonomik durumunu bozarken, öbür yandan devletleri zaten krizde kurtardıkları bankalara yeniden para pompalamak zorunda bırakacağı için, doğrudan etkileyecek.

Almanya Başbakanı Merkel, önceki gün bir basın toplantısında Yunanistan’ın ilk planda avroya dahil edilmesinin “sürdürelebilir faktörlere” dayanmadığını, bunun da mevcut krizin çözümünü güçleştirdiğini söylüyor. Ama öbür taraftan Yunanistan’ı kurtarmaya ellerinin mahkûm olduğunu söylemek için “Lehman Brother’ın başına gelenin ülkelerimizin başına gelmesine izin veremeyiz” diyor. Zira Yunanistan ekonomisi AB ekonomisinin yüzde 3’ünü oluştursa da, diğer borçlu ülkelere krizi yayarak domino etkisi yapabilecek bir durumda. Bir uzman “herkese Tayland’ın küçük bir ülke olmasına karşın, Asya krizinin oradan başladığını hatırlatmak isterim” diyor. IMF direktörü Dominique Strauss-Kahn “her geçen gün yalnızca Yunanistan’da değil, Avrupa Birliğinde, hatta daha ötelerde durum daha da kötüye gidiyor” uyarısında bulunuyor.

Yine de kurtarıcılar bir türlü de harekete geçemiyorlar. IMF ve AB uzmanları alınacak tedbirleri, kredilendirme şeklini tartışıp duruyorlar. Anlaşılan o ki; önümüzdeki bir iki hafta içinde bir anlaşmaya varılacak. Ancak Yunanistan’a açılacak kredilerin bedelini yine Yunan halkı ödeyecek. Bu da önümüzdeki uzun bir dönem boyunca, Yunanlıları sıkı kemerli zor günler bekliyor. Peki bu krizin sorumlusu cezasını çekecek mi? Türkiye’deki bankalardaki paraları hortumlayanların kaçı cezasını çekti? Bedeli kim ödedi? Hiç kuşkunuz olmasın Yunanistan’da da aynısı olacak.

Bu arada fiyatların ucuzlaması dolayısıyla daha çok turist çekmesi gereken Yunanistan’a giden turist sayısında da azalma var. İstikrarsızlık onları da korkutmuş. Bundan Türkiye’nin istifade ettiğini, bu sektörle uğraşan dostlar söylüyorlar. Tabi biz akılcı politikalarla Yunan adalarından kaçanları çekebilirsek. Komşumuzun bu sıkıntılarına ülkemizin de belli ölçülerde katkı sağlaması gerek. Karikatürlere de konu olsa, hükümetin Yunanistan’a yardım teklif ettiği haberlerinin gerçek olmasını temenni ediyoruz.

01.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (30.04.2010) - Kırgızistan'ın önemi

  (29.04.2010) - Endonezya ve Malezya ne tarafa düşüyor?

  (28.04.2010) - Irak’ın bitmeyen seçimi

  (27.04.2010) - Bosna’nın yalnızlığı sona ererken

  (26.04.2010) - Üç haftada neler değişti?

  (06.04.2010) - Amerika’nın yeni nükleer politikası ve silâhsızlanma

  (05.04.2010) - Metro saldırısı ve kaynayan Kuzey Kafkasya

  (03.04.2010) - Pakistan’ın en çok dostluğa ihtiyacı var

  (01.04.2010) - Cern’de büyük çarpışma gerçekleşirken!

  (31.03.2010) - Merkel’in ziyareti: Sağırlar diyaloğu mu?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım