Adam Kâ’be’nin duvarına yapışmış yalvarıyor: “Ya Rabbi, sen bilirsin ki, ben Cennetten başka yerde rahat edemem; beni Cennetine koy!”
***
Hergün geçtiğimiz tenha sokak veya kalabalık caddelerdeki insî şeytanlar, cinnî vesvaslar, deccalizmin ve süfyanizmin hücum eden askerlerini düşününüz! Üzerimize üzerimize gelen milyonlarla kötülüklerin ruh ve duygularımızda açtıkları yaraları nasıl iyileştireceğiz?
Ya iş hayatımızdaki yorgunluklar, sıkıntılar, problemler… Bütün bunlara karşılık bir sığınak, bir tedavi merkezi gerekmez mi? İşte evimiz, aile hayatımız en sağlam bir kale, en metin bir sığınak değil mi? Adeta dünyevî bir cennetimiz…
Şu halde gayretimiz, insanlığın ilk, en eski ve en mukaddes müessesesi olan aile hayatını ihya etmek olmalı değil mi? Ve duâmız, “Ya Rabbi! Bu kudsî yuvamızı ve sığınağımızı Ahirzamanın deccalizmin, Süfyanizmin, ifsat, zındıka ve dinsizlik komitelerinin fitnelerinden koru!” diye olmalı…
***
“Neden aile, Müslümanın dünya cennetidir?” sorusunun cevabına gelince… Aile hayatı, Cennette kurulmuş; Hz. Adem (as) ve Hz. Havva ile başlamış.
Dünya hayatında ilk aile yuvasını kuran Hz. Âdem ile Havva’nın evliliklerinden çocuklar, torunlar ve günümüze gelen insan nesilleri türemiştir.
Ailenin İlâhî dayanaklarına gelince, Kur’an’da şöyle nazara verilir: “Allah size, sizin nefislerinizden zevceler yarattı.”
l “Aranızdaki bekârlardan elverişli olanları evlendirin. Eğer bunlar fakir iseler, Allah kendi lütfu ile onları zenginleştirir. Allah, lütfu geniş olan ve her şeyi bilendir.”
l “Kim Allah için verirse, Allah için vermezse, Allah için severse, Allah için düşmanlık beslerse ve Allah için evlenirse imanını kemale erdirmiş olur.”
***
Aile hayatının temel fonksiyonları nelerdir?
l Evlilik ve aile hayatı nesli, nefsi, sağlığı, iffet, nâmus, vakar ve ciddiyeti korur.
l Evlilikten maksat neslin çoğalmasıdır. Düzenli bir hayat sürmektir.
l Günümüz nüfus kesâfeti içinde olan medeniyetin en büyük hastalıklarından birisi “yalnızlık” ve en büyük ilâcı evliliktir.
lİnsan âciz ve zayıf, ihtiyaçları ise o ölçüde çok bir varlıktır. Gençliğin taşkınlıkları, hayatın problemleri, hastalıklar, belâ ve musîbetler, hattâ ihtiyarlığın âcizliğine karşı evlilik ve dolayısıyla meydana gelen akrabalar imdada yetişir.
***
İster Doğuya ister Batıya bakınız: Aile hayatı düzenli olan cemiyetlerde fertler daha huzurlu, daha mutlu değil mi?
Ama, önce ve sonra şunu düşünmeli: Sokaklar, caddeler bizim için bir imtihan sebebi. Evlilik, aile hayatı, çoluk-çocuk bir imtihandır. Allah eş verir imtihan eder, çocuk verir imtihan eder, mal alır imtihan eder ve bunları alarak imtihan eder.
Öyle ise duâya kalkan eller ve niyetler şu talepte bulunmalı: Ya Rabbi! Bu dehşetli zamanda, senin rızana uygun bir aile hayatı sürdürenlerden ve imtihanı başarıyla kazananlardan eyle!
07.05.2009
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|