"Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

Siyasetin “dinî açılımları” (3)



Mahallî seçim sürecinin en hararetli tartışmalarının başında gelen CHP’nin “çarşaflıları kabulü” ve “mahalle evleri bünyesinde Kur’ân kursu açılması projesi”nin “açılım” ya da “atılım” olup olmadığı tartışmaları devam ediyor.

Tartışmaların günübirlik politik kıskançlık ve atışma alanına giren kısırdöngü kısmının pek bir kıymeti yok. Burada önemli olan, siyasetin vatandaşla arasındaki bariyerleri ortadan kaldırıcı çabaya girmesi, halka yakınlaşması, milletin değerleriyle buluşmasıdır. Elitist ve halktan kopuk politikaların milletin ortak değerlerinde buluşma ihtiyacını hissetmesidir…

Demokrasiyi yaralayan her darbe ve ara dönemde alabildiğine istimal edilen “lâik – antilâik” çatışmasıyla hâricî ve işbirlikçi darbeci dahilî ifsad şebekelerince tezgâhlanan kamplaşma ve kutuplaşma komplosunu boşa çıkarması ve gerginlikleri azaltması açısından bunun ehemmiyeti büyüktür…

CHP’NİN ÇARŞAF VE KUR’ÂN KURSU

AÇILIMI ÖNEMLİ…

Bunun içindir ki Bediüzzaman, Cumhuriyetin başından itibaren “ecnebinin politikasına âlet olmamak” ve “hayat-ı içtimaiyeyi tamamen zîr-ü zeber eden bir zehir ve hâriçteki düşmanların parmak karıştırmalarına tam zemin hazırlayan” etnik ve mezhebî ayırım ve iftirak fitnesinden vatan ve milleti muhâfaza etmek için, siyaseti ve devleti sürekli ikaz eder. Siyasî partilerin ve siyasetin dine, mukaddesata ve mânevî değerlere saygı ve hizmeti esas almalarının vatan ve milletin geleceği açısındaki değerine dikkat çeker…

Bu maksatla bu konuda en çok istimal edilen “lâikliğin anlamı” üzerinde durur. Tek parti döneminden başlayarak sürekli başta Halk Partisi olmak üzere bütün siyasî partileri ve siyasetçileri ikaz eder. Cumhuriyetin “dinsizlik hesâbına imânına ve ahiretine çalışanları mes’ul edecek kânunları yapan ve kabul eden bir dehşetli şekle girmesi”nden sakındırır. “Eğer ‘lâik cumhuriyet’ soruyorsanız; ben biliyorum ki, lâik mânâsı bîraf kalmak, yani hürriyet-i vicdan düsturuyla dinsizlere ve sefâhetçilere ilişmediği gibi, dindarlara ve takvâcılara da ilişmez bir hükûmet telâkki ediyorum” izâhını yapar. (Tarihçe-i Hayat, 358)

Yine bu esaslarla, “bîtaraf ve hürriyetperver olması lazım gelen hükûmet-i Cumhuriyeyi (devleti), dinsizliğe taraftar ve entrikaları çeviren ve hükûmetin (devletin) memurlarını iğfal eden gizli menfi komitelerden tefrik edip (ayırıp) hükûmetin onlardan uzak durmasını” ister. O komitelerden tesâdüfle hükûmetin memuriyetine girenlerin ciddî dindarlara takmak için “irtica kulpu”nu kullandıklarını bildirir. “Gizli müfsidlerin vatana ve millete muzır efkârlarına” dikkat çeker. (Tarihçe-i Hayat, 212)

Ankara’ya gönderdiği mektuplarda, mahkemelerdeki savunmalarında, “hürriyetin en geniş şekli olan Cumhuriyet”in, “âsâyişi bozmak ve idareyi karıştırmak isteyenler”in dindarlar hakkında “hükûmeti (devleti) iğfal, emniyeti ve adliyeyi lüzûmsuz işgal ve şaşırttıkları”nı nazara verir.

İşte siyasetin sözkonusu “çarşaf ve Kur’ân kursu açılımı” bu açıdan önemli bir gelişme. Bu gelişmeye arka çıkan ve Baykal’a, “Sayın Genel Başbakan’a dik durmasını tavsiye ederim” diyen Başbakan Erdoğan’ın seçim yaklaştıkça “CHP çarşafa dolandı” türü politik söylemlere yönelmesi, bundandır ki itici gelmekte. Baştan beri yasadışı dayatılan başörtüsü yasağını kaldırmak için “geniş toplumsal uzlaşma” adına “CHP’nin mutâbakatını” arayan Başbakan’ın, tam da CHP’nin “çarşaf” ve “Kur’ân kursları”yla milletin değerleriyle barışmaya yanaşma irâdesini açıkladığı bir süreçte, yeniden meseleyi “samimiyet sorgulaması”na tabi tutması, kimi çarşaflıların “rozet iâdesi”nden hareketle “İnsan samimi olmayınca çarşaflıyor; millet de bunları çarşafa doluyor” türü incitici siyasî tevillere sapması, doğrusu hiç de yakışık almıyor.

Başta dinî bir vecîbe olan başörtüsü özgürlüğü olmak üzere, halkın dinini, dininin temel kitabını öğrenmesi ve din dersleri gibi hizmetler için altı yıl boyunca “CHP’nin oluru”nu gerekli gören Erdoğan’ın, gelinen noktada hangi vesileyle olursa olsun bu gerçeğe yaklaşmasını “Hani dini siyasete âlet etmeyecektiniz!” türü yüklenmelerle karşı çıkmasının hiçbir maslahatı yok…

SİYASETİN MİLLETLE BÜTÜNLEŞMESİNE

KUVVET VERİLMELİ…

Başbakan’ın ve bütün partilerin bu konuda CHP’nin geldiği merhâleye destek vermeleri, meseleyi “siyasî inhisarcılık” cenderesinin ve “oy avcılığı” hesaplarının üstünde tutup ülkenin geleceği açısından olumlu yorumlayıp cesâretlendirmeleri, siyasî sorumluluğun icâbıdır. Başka birçok konu siyasî rekabet ve tartışma alanı olabilir. Ama partilerin milletin temel değerlerine, inanç ve mâneviyatına hizmet ve saygıları her halûkârda bu kavganın dışında tutulmalıdır…

Burada kapsamlı bir değerlendirme şarttır. Yapılacak olan zaten iç ve dış “lâikçiler” tarafından topa tutulan bu siyasî irâdeye yardımcı olmak, sözkonusu mihrakların tekrar tekrar “lâiklik”, “ilke ve inkılâplar” bahanesiyle yaptıkları saldırıları püskürtmektir. Siyasî partiler elbette milletin takdirini kazanmakla yükümlüdürler. Halka rağmenci ve halkta kopuk siyasetin başarılı olması mümkün değildir. Türkiye’nin bütünleşmesi, toplumun karşılıklı tahriklerle kamplaşma ve kutuplaşmadan kurtarılmasının yolu budur.

Siyasî partilerin muhâfazakârlaşan toplumun gözüne girmeleri için yıllardır izledikleri antidemokratik yanlış ve esassız politikaları terk etmelerini, “Ama bir zamanlar böyle değildiniz!” benzeri târizlerle, basit siyasî hesaplarla akamete uğratılmamalıdır. Türkiye’yi bölmeyen, parçalamayan, ülkenin üstüne duvarlar açmayan, siyasî rakiplerini karalamayan ve milletin inançlarına hizmeti esas alan siyasî söylem ve irâdeye kuvvet verilmelidir. CHP dahil bu ülkenin bütün siyasî partilerinin milletin değerleriyle barışık olmasının bir gereklilik olduğu hususu hatırdan çıkarılmamalıdır. CHP “redd-i mirâs” gibi tartışmaların çıkmazına sokulmamalıdır…

Bütün demokrasilerde olduğu gibi siyasetin milletin maddî ihtiyaçlarına olduğu gibi ancak dine hizmeti ve saygıyı yüklenen gerçek konumuna dönmesine herkes yardımcı olmalıdır…

12.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.02.2009) - Siyasetin “dinî açılımları” (2)

  (10.02.2009) - Siyasetin “dinî açılımları” (1)

  (07.02.2009) - AKP’nin İsrail ric’ati…

  (06.02.2009) - Ankara, neden tepki göstermiyor?

  (05.02.2009) - Ankara’nın İsrail’le işbirliği hevesi

  (03.02.2009) - Davos’tan kalma Ankara – İsrail soruları…

  (02.02.2009) - Ankara’nın İsrail kırılganlığı

  (01.02.2009) - “Sözlü tepki”yle kalınmamalı

  (30.01.2009) - Ergenekon’un iç ve dış bağlantıları…

  (29.01.2009) - “Ergenekon” ve darbecilerin yakalanması...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır