İmtihan dünyasıdır bu dünya. İnsana akıl ve irade verilmiş; kitap ve peygamberler gönderilip iyi ve kötü yollar gösterilmiş, iyi yoldan gitmesi istenmiş, bu yolda gidenlere mükâfatlar verileceği, kötü yoldan gidenlerin de cezalandırılacakları bildirilmiş.
Dünyada iyilikler de, kötülükler de imtihan sırrı bozulmayacak derecede karşılıklarını görürler. Sonuçların alınacağı ahirette ise iyilikler bütünüyle mükâfatını, kötülükler de cezalarını bulurlar.
Gece gündüz demeden Allah için çırpınmış, iyiliklere koşmuş, kulluğun gereklerini yerine getirmiş, güçlüklere katlanmış bir insanın yaptıklarının boşa gideceğini kim söyleyebilir? Ya elindeki güç ve kuvvete dayanarak ona buna zulmetmiş, hak ve hukukunu çiğnemiş, fakat gerekli cezasını görmemiş zalimlere ne demeli?
Demek Cennet de lâzım, Cehennem de. “Cennet ucuz değil, Cehennem de lüzumsuz değil.” İlâhî adaletin bütünüyle hükmedeceği bir Mahkeme-i Kübra var. Kur’ân-ı Kerim, “Kim zerre kadar bir iyilik yaparsa onun mükâfatını görür. Kim de zerre kadar bir kötülük yaparsa onun cezasını görür” 1 buyurmuyor mu?
Bir kısım kimseler suçları gereği Cehennemi boylarlarken bir kısmı da güzel davranışları sonucu mükâfat olarak Cennete gireceklerdir.
Şimdi biz bu Cennete, Cennetliklere bakalım. Ne gibi özellikleri vardır ki böylesine bir nimetle mükâfatlandırılmaktadırlar?
Takva sahipleridir onlar. Allah’a saygıda kusur etmemiş, emirlerine uyup yasaklarından kaçınarak bu saygılarını, Ondan korktuklarını ispatlamış insanlardır. İşte böyle takva sahipleri için Cenneti vaad etmiştir Allah.2
Îman edip imanın gereği olarak güzel işler yapanlardır onlar.3
İyilik yapıp iyi kullukta bulunmuşlardır.4
“Rabbimiz Allah’tır” deyip sonra da doğru yolda sebat emişlerdir.5
Peki, nelerdir onlara bağışlanan nimetler? Bunun üzerinde de bir sonraki makalemizde duralım İnşaallah.
Dipnotlar:
1- Zilzal Sûresi: 7-8.
2- Muhammed Sûresi: 15 Zümer Sûresi : 73.
3- Rum Sûresi: 15.
4- Yunus Sûresi: 26
5- Zuhruf Sûresi: 70-73.
06.02.2009
E-Posta:
[email protected]
|