Gece gündüz demez, çalışır, çabalar, didinir insan. Belli bir servet edinir. Bolluğa gömülür, malının haddini hesabını bilemez hâle gelir.
Şüphesiz bu herkes için söz konusu değil. Allah “Yürü kulum!” demeli.
Tabiî insan çalışmalı, mal mülk sahibi olmalı. Dünya nimetlerini Cenâb-ı Hak bizim faydamıza, emrimize vermemiş midir?
Ancak paylaşımı unutmayacağız. Etrafımızdaki fakir fukarayı mutlaka kollayacağız. Kur’ân bir taraftan dünyadan nasibimizi unutmamamızı isterken, Allah’ın bize verdiği nimetle âhiret yurdunu kazanmamızı, Allah bize nasıl ihsanda bulunduysa, bizim de başkalarına iyilik yapmamızı emreder.1
İnsan, nefsinin arzularını ön plana alır, meşrû dairede kazanmaz ve meşrû yollarda harcamaz, zekâtını vermez, gerekli hayır hasenatı yapmazsa, o mal-mülk onun için felâket olur. Mahşer gününde hesabı sorulacak hususlardan biri de malı nereden kazanıp nasıl harcadığımız konusu değil midir?
Eğer insan malının zekâtını verir, hayır hasenât yaparsa o zaman mal nimetinin şükrünü yapmış, hakkını vermiş olur. O nimetin hem dünya, hem de ahirette faydalarını görür.
Birgün Kâinatın Efendisi (asm) Sahabîlerine şöyle bir soru sordu: “Hangi biriniz mirasçısının malını kendi malından daha çok sever?”
Mecliste bulunanlar, “Ya Resûlallah aramızda kendi malını daha çok sevmeyen kimse yoktur.”
Kâinatın Efendisi (asm) buyururlar ki: “İnsanın kendi malı, hayır hasenât yaparak ahiretine gönderdiğidir. Burada bıraktıkları ise mirasçısınındır.”2
Bu noktada, “Ahirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı takdirde fanî dünyada bıraktığın eserlere de kıymet verme”3 vecizesi ne kadar yerine oturur.
“Ademoğlu, ‘Malım, malım!’ deyip durur. Ey Âdemoğlu yiyip de tükettiğin, giyip de eskittiğin, Allah için verip de önceden gönderdiğinden öte ne malın var?”4
Elbetteki insan varislerini düşünecek, el aleme muhtaç olmayacak kadar servet bırakacak. Ama bu arada hayır hasenattan da geri kalmayacak. Tâ ki ilerisi için yatırım yapmış olsun.
Bunlar birer hakikat iken, ne var ki insanoğlu gaflet sebebiyle asıl görevini unutup nefis ve şeytana kulak vererek imtihanı kaybediyor.
Dipnotlar:
1- Kasas Sûresi: 77.
2- Buharî, Rikak: 12.
3- Mesnevî-i Nuriye, 110.
4- Müslim, Zühd: 3; Tirmizî, Zühd: 31.
26.03.2008
E-Posta:
[email protected]
|