Bir yandan “Filistin sorununa çözüm” için Annapolis’de yapılan ve kimilerine göre oyalama ve Arap ülkelerini “yumuşatma” olarak kabul edilen, kimilerine göre de “barış için bir ümit” olarak değerlendiren toplantının sonuçları tartışılıyor.
Diğer yandan da Adana’nın Kozan ilçesinde Öğretmenler Günü’nde kompozisyon yarışmasında birinci olan imam hatip öğrencisi Tevhide Kütük’ün “başörtülü olduğu” gerekçesiyle ödül verilmeyip kürsüden indirilmesi olayı tartışılıyor. (Bu olayla ilgili yazacak çok şey var. Ancak şimdilik diğer yazarlarımızın yazdıkları ile iktifa edelim.)
Bu iki olay bize Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in Türkiye ziyaretlerindeki temaslarında gelişen bazı olayları hatırlattı. Gündem yoğunluğu ve o an için yazmadığımız bazı notları bu vesile ile hatırlatmak istiyorum.
* * *
ABD’de yapılan Annapolis zirvesi öncesi “Ankara Forum”una katılmak üzere Türkiye’ye gelen Filistin ve İsrail Devlet Başkanlarının Meclis’teki “tarihî konuşmaları” beklendiği gibi yankı bulmamış, onları dinleyen milletvekilleri bile sadece girerken ve çıkarken alkışlarken, fazla ilgi göstermemişlerdi. Bu konuşmaların tek önemli tarafı iki liderin dünyaya beraber fotoğraf vermesi olmuştu.
Ama iki lidere gösterilmeyen ilgi, Türk foto muhabirleri tarafından İsrail’i bir gazeteciye gösterilmişti. (İsrailli gazeteciyi (!) gazetecilik faaliyeti yaparken görmedik; ama basın locasında olduğu için “gazeteci” olduğunu tahmin ettik.)
Gazetecinin Yahudiliğin simgesi olan ‘kippa’ takması bazı Türk gazeteciler tarafından bulunmaz bir “malzeme” olarak değerlendirilmiş olacak ki, arkadan, önden, yandan fotoğraf çekmişler. Diğer yandan da çektikleri fotoğrafları ona gösterme gayreti içerisine girmişlerdi.
Foto muhabirlerini izlerken merak etmiştim; acaba başörtülü bir gazeteci genel kurul salonuna girseydi ve bu görüşmeleri izleseydi ona da böyle yardım ederler miydi? Yoksa “bunun burada ne iş var” deyip çıkarılması için harekete mi geçerlerdi? Eminim çıkarılması için harekete geçerlerdi. Çünkü, geçmişte başörtülü bir gazeteci bırakın genel kurula girmeyi, Meclis’te sadece basın toplantısı takip etti diye bazı “işgüzar” gazeteciler Meclis’ten çıkarılması için polis çağırmışlardı. Görevlilere “niye bunu içeri aldınız” diyerek tepki göstermişlerdi. Bir dolu hakaret ve küçümseyen sözlerle…
Yani, İsrailli gazeteciye(!) gösterilen hoşgörü o tarihte Türk gazeteciye gösterilmemişti. Sırf başörtülü olduğu için…
Gerçi “malûm basın”ın durumu ortada. Son günlerdeki 14-15 yaşında bir kız çocuğunun ruhsal durumunu göz önüne almadan haber yapan, bir mankenin özel yaşantısına gösterilen ilgi kadar yer vermeyen, bunu insan hakları açısından değerlendiremeyen basından beklemek ne kadar doğrudur o da tartışılır. Bu hadiselere bakış açılarına bakıldığında basının halini anlamakta mümkün…
* * *
Bu vesileyle hatırladığımız ikinci not ise şu oldu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gül, Abbas ve Peres’in onuruna verdiği, gazete ve televizyonların temsilcilerinin katıldığı yemekli toplantı hayli yoğun geçmişti.
Gazeteciler salona isimleri kontrol edilerek girebilirken, oturacakları masalar da belirlenmişti. Bizim oturduğumuz “17 numaralı” masada da bazı gazetelerin temsilcileri ile İsrail’de inşaat işleri yapan ve “Tel Aviv’deki gökdelenlerin büyük kısmını biz yaptık” diyen genç işadamı Ahmet Yılmaz vardı. Yılmaz’ın bir özelliği de 2005 yılında 400 işadamı arasında İsrail’de yılın işadamı seçilmesiydi. Yılmaz 399 Yahudi arasından bir Müslüman işadamı olarak o ödülü almanın gururunu yaşıyordu. O yemekte konuştuğumuz ve İsraillileri yakından tanıyan birçok işadamı bu girişimden hiç ümitli olmadıklarını belirtmişlerdi. Onlarda yakından biliyorlardı ki, İsraillilere hiç güven olmazdı.
Masamızda ayrıca hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, hem de Şimon Peres’in doktorları vardı. Tabi doktor olunca cumhurbaşkanlarının sağlıkları aklımıza geldi. Gül’ün doktoru cumhurbaşkanının sağlığının çok iyi olduğunu söyledi. Peres’in doktoru ise, “Sayın Perez’in sağlığı iyi, ama eşinin sağlığı çok iyi değil” diye cevap vermişti. Ancak Peres’in Meclis Genel Kuruluna girerken belki de ilerlemiş yaşına bağlı olarak sendelemesinden görüldü ki, İsrail Cumhurbaşkanı ve şu anda “bitkisel hayatta” olan “katil” lâkaplı Ariel Şaron gibi pek sağlığı yerinde değil…
Yani, yarın emr-i hak vâki olduğunda, bu yapılan anlaşmalar, görüşmeler rafa kalkar mı? Elbette kalkar. Şaron döneminde Filistinlilere karşı yapılan zulümler, Lübnan’daki vahşet halen hafızalarımızda… Hem de ABD’de “barış görüşmeleri” devam ederken İsraillilerin saldırıları devam ediyordu.
İki olayı üst üste koyunca bu notları hatırladık ve aktaralım istedik.
03.12.2007
E-Posta:
mkara@yeniasya.com.tr
|