Yazımıza bugün “sevinçli” bir haberle başlayalım.
“Tarihî gelişmelere tanıklık ediyoruz. Devlet Başkanı başörtülüleri ödüllendirdi… Bir mahkeme, kadınların kamuya ait iş yerlerinde başörtüsü takmasının yasaklanmasını yasal bulmadı… İdarî mahkeme, başörtülü olduğu için okul yönetimi tarafından görevi askıya alınan öğretmenin lehinde karar verdi…”
Tahmin edeceğiniz gibi olay Türkiye’den değil, başörtüsü yasağının çok şiddetli uygulandığı Tunus’tan... 1981’de cumhurbaşkanı Habip Bourguiba kadınların devlet dairelerinde başörtüsü takmalarını yasaklamıştı.
Tunus’ta yıllardır uygulanan başörtüsü yasağının ardından yaşanan bu gelişmelerin ülkede büyük sevince neden olduğu dile getirmeye başlandı.
Bu sevincin ülkemizde de yaşanmasının zamanı gelmedi mi?
* * *
“Gerçek gündem”le ilgili yazmaya devam edelim.
Türkiye’nin gündeminin sadece terörle mücadele olmaması gerektiğini vurgulamaya çalışıyoruz. Terörle, elbette mücadele edilecek, ancak Türkiye’nin başka meseleleri de var. Başörtüsü yasağı konusunda çok yazı yazdık. Yasak kalkana kadar da yazmaya devam edeceğiz.
Geçen Cumartesi günü İbrahim Özdabak’ın gazetemizde bir karikatürü vardı. Hatırlatacak olursak, karikatürde başörtülü bir öğrenci, çatlamış büyükçe bir “sabır taşı”na bakıyordu. Karikatürün dili gerçekten çok farklı. Sayfalarca yazıyla izah edemeyeceğiniz bir olayı bir kare çizgiyle anlatıyorsunuz. Özdabak’ın karikatürleri de böyle. Bu karikatür bize amansızca uygulanan kanunsuz başörtüsü yasağını hatırlattı.
Binlerce insanı mağdur eden yasak, olanca hızıyla devam ediyor.
* * *
Başörtüsü yasağı, aslında her ortamda gündeme getiriliyor, ama çare bulma konumundaki hükümet bu konuda adım atmıyor.
İşte birkaç örnek: Geçtiğimiz haftalarda Antalya'da gerçekleştirilen başörtüsü yasağını protesto eylemine, “çocukların da katıldığı gerekçesiyle” müdahale eden polis, 20 kişiyi gözaltına aldı.
Konya’da, 112 acil servis ambulansında görevli hemşire başörtülü olduğu için hakkında soruşturma açıldı.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun geçen haftaki toplantısında anayasa ve yasalarda başörtüsünü yasaklayan bir hüküm olmadığına dikkat çekildi. AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, “Başörtülü kız öğrencilerin yeniden okullarına kavuşturularak mağduriyetlerinin giderilmesi gerekir” demesi CHP’lileri kızdırmaya yetti. Hemen, “Türban siyasî simgedir” sözünün arkasına sığındılar.
TBMM İnsan Hakları Komisyon Başkanı Zafer Üskül, “Türban, YÖK yönetiminin başlattığı bir sorundur” dedi. AKP Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, kızının başörtüsü sebebiyle üniversiteden atıldığını açıklarken, yasağın bir an önce sona ermesini istedi.
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in “hükümetin teröre başörtüsüne ayırdığı kadar zaman ayırmadığı” konusundaki eleştirisini cevaplandıran Devlet Bakanı Mehmet Aydın bir itirafta bulundu: “5 senedir hükümet üyesiyim. Hükümetin 20 dakika dahi başörtüsüne zaman ayırdığını hatırlamıyorum, ama aynı hükümet, vaktinin en az dörtte birini terör konusuna ayırıyor…”
Dünyaca ünlü modacı Piere Cardin dahi Türkiye’deki başörtüsü tartışmaları “saçma” buluyor.
Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bilim kurulu tarafından hazırlanan yeni anayasa taslağında, başörtüsü ile ilgili iki teklif vardı. Tartışmalar başlatıldığında, AKP tarafından önce kılık-kıyafetle ilgili bir konunun anayasalarda yer alamayacağı söylenmişti. Sonrasında aksi yönde açıklamalarda olsa da şu ana kadar taslakta bu konuda bir düzenleme olup olmadığı bilinmiyor.
* * *
Görüldüğü gibi, yasak Türkiye’nin gündeminde ve hâlâ mağduriyetlerin giderilmesi için bir çaba gösterilmiyor. İktidara mensup milletvekilleri de yasaktan muzdaripler. Ama nedense bir çözüm bulmuyorlar.
Başörtüsü yasağından etkilenen ve mağdur olan binlerce insan var. Ve bir an önce bu kanunsuz başörtüsü yasağın kalkmasını bekliyorlar.
17.11.2007
E-Posta:
[email protected]
|