1999’da darbe yaparak iktidara gelen General Pervez Müşerref, demokrasiye geçiş arefesinde ikinci bir darbe daha yaptı. 1999’daki ilk darbeyi bizzat yaşayan bir Pakistan uzmanının bize anlattıkları:
“Müşerref darbeyi yaptığında Pakistan’daydım. İki gün sonra televizyona çıktı. Kucağında da finosu vardı. ‘Ben ülkem için Atatürk olmak istiyorum. İlk ziyaretimi de Türkiye’ye yapacağım’ dedi. Hemen ardından Mevdudi’nin talebelerinden oluşan Cemaat-i İslâmî ‘biz bu ülkeyi Kemalizme açmayacağız. Türkiye’deki kardeşlerimizin neler çektiğini çok iyi biliyoruz’ karşılığını verdi. Bunun üstünden 4-5 saat geçtikten sonra Müşerref tekrar televizyona çıktı. ‘Sözlerim yanlış anlaşıldı. Müslüman bir ailedenim. Dinime inanıyorum, bağlıyım. İlk ziyaretimi de Türkiye’ye değil Suudi Arabistan’a yapacağım’ dedi. Apar topar Suudi Arabistan’a gitti. Orada 2-3 gün kaldı. Sonra Kuveyt ve Bahreyn’e gitti. Ondan sonra Türkiye’ye geçti.”
Çıkmaz sokaktan anayasa çıkar mı?
Anayasa tartışmalarına katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Mümtaz’er Türköne’nin katıldığı bir sempozyumda anlattığı Türkiye gerçeği:
“22. dönemle ilgili şöyle bir fıkra anlatılır. AK Partili milletvekillerine soruyorlar. ‘Kanun tasarısı Meclise geldiği zaman neye göre oy kullanırsınız.’ ‘Grup Başkanvekili Salih Kapusuz’a bakıyoruz’ diyorlar. Aynı soruyu CHP’lilere soruyorlar. ‘Biz de Salih Kapusuz’a bakıyoruz’ diyorlar. Yeni anayasa hazırlanmasında da en ciddî sorun bu. Ne söylendiği değil. Kimin söylediği çok önem taşıyor. Anayasanın muhtevası ile pek fazla ilgilenen olmuyor. Ortaya bir şey atılınca önce kimin söylediği araştırılıyor buna göre bir kutuplaşma ve tavır geliştiriliyor. Anayasa çıkmaz sokağın içine giriyor.
Mahkemelerdeki marangoz hatası
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Adalet Bakanlığının 2008 yılı bütçesini sunan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’den sonra muhalefet parti milletvekilleri söz aldı.
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, mahkemelerdeki “marangoz hatası”nı hatırlattı. Mahkemelerde savcıların yüksek kürsüde oturmasını eleştiren Kaplan, “savcı ve avukatlar mahkemede aynı seviyede yer almalı. Bari bundan sonraki projelerde bu dikkate alınsın. Marangoz hatası düzeltilsin” talebinde bulundu.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da anayasa taslağından şikâyet etti. Kalaycı, “Türksüz ve Atatürksüz anayasa taslağı gündeme gelmiş. Türkiye’ye hakaret edenler ödül almış. AKP de ödül almak istemiştir” şeklinde konuştu.
Hakem düdüğünü duymayan milletvekili
Meclis genel kurulunda hemen hemen her söze müdahale eden Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç bu sefer sert kayaya çarptı. Genel kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar’a da müdahale eden Genç, genel kuruldan çıkarıldı.
Olay bu şekilde kapandı derken ertesi gün Kamer Genç parlamentoda basın toplantısı düzenledi ve hem oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Gülpınar’ı, hem de İdare Amiri Hüsrev Kutlu’yu şikâyet etti.
Kendisinin iç tüzüğü en iyi bilenlerden biri olduğunu iddia eden Genç, “yöneten adam” dediği Gülpınar’ın kendisine meydan okuduğunu söyledi ve “Meclis’te tek kişi olduğunu ama dışarıda milyonlarca destekçisinin bulunduğunu” iddia etti.
Genel kuruldan dışarıya çıkarılışını da anlatan Genç, “birleşime ara verildikten sonra iki idare amiri yanıma gelerek, ‘Hakem düdük çaldı’ dedi. Ben de ‘Millet düdük çalar, yoksa ihtilâl mi yaptınız? Böyle bir şey olur mu? dedim” şeklinde konuştu.
Gazetecilerin hangi idare amirinin bu sözü söylediğini sorması üzerine Genç, “Kutlu muydu neydi, hani Atatürk’le ilgili konuşan var ya o işte” cevabını verdi.
12.11.2007
E-Posta:
[email protected]
|