Yer ve göklerdeki bitki, hayvan, dağ, taşa varıncaya kadar tabiat tablosunu teşkil eden her şey onca faydalarıyla kime hizmet ediyorlar?
Kur’ân, bütün bunların insanın emrine verildiğini, faydasına sunulduğunu bildiriyor.1
Peki, kendisine bu kadar değer ve önem verilen, bütün bunlardan yararlanan insan niçin yaratılmıştır? Ondan istenen şey nedir?
Yaratıcımız, “Ben insanları da, cinleri de Beni tanısınlar, Bana ibadette bulunsunlar diye yarattım”2 buyuruyor.
Demek insan ibadet, yani kulluk için yaratılmıştır. Önce Yaratıcısını tanıyacak, Ona bütün gönlüyle iman edip ibadette bulunacaktır.
İbadet ise en kısa anlamıyla Allah’ın emirlerini tutup yasaklarından kaçınmaktır. Böyle olunca namaz, oruç, zekât birer ibadet olduğu gibi dürüst olmak, helâl dairede çalışmak, haramlardan kaçınmak, cömert ve tutumlu olmak da birer ibadettir. Namazını kıldığı takdirde, güzel bir niyetle insanın dünyevî amelleri, hatta mübah hareketleri bile ibadet hükmüne geçer. İmandan sonra yapılan bütün bu meşrû, güzel ve iyi işler ise salih amel olarak anılır.
İman edip salih amel işleyenlere de ebedî hayat vaad edilir.3
Şu halde A’raf Sûresinin 32. âyetinde de dikkat çekildiği gibi bizim için yaratılan giyecekler ile hoş ve temiz rızıklardan helâl dairede istifade etmemize hiçbir engel yoktur.
Ancak hiçbir şey insanı aslî görevinden, Allah’ı tanımak, anmak ve Ona kullukta bulunmaktan uzaklaştırmayacaktır. Kur’ân ne güzel anlatır: “Onlar öyle kimselerdir ki, ne bir ticaret, ne bir alış veriş, Allah’ı anmaktan, namazlarını dos doğru kılmaktan ve zekâtlarını vermekten onları alıkoymaz.”4
İnsanın gündüz ve gece yapacağı bir kısım işler vardır. Gündüz vakti çalışma vaktidir. Rabbimiz, gündüzü bir geçim vakti kıldığını bildirir5 ve “Namaz kılındığında yeryüzüne dağılıp Allah’ın lûtfundan rızkınızı arayın. Allah’ı da çokça zikredin ki, kurtuluşa eresiniz”6 buyurur.
Demek ki Allah’ı unutmamak kaydıyla rızkı aramak kurtuluş sebebidir aynı zamanda.
Peki, insan bunları nasıl ve nelere dikkat ederek yapmalı? Yapmalı ki maddeten ve manen kazançlı çıksın. Hem dünyasını, hem de ahiretini onarsın.
Bunun üzerinde de inşaallah bir sonraki yazımızda duralım.
Dipnotlar: 1- Bakara Suresi: 22. 2- Zariyat Sûresi: 56. 3- Bakara Sûresi: 25. 4- Nur Sûresi: 37. 5- Nebe Sûresi: 11. 6- Cuma Suresi: 10.
17.11.2007
E-Posta:
[email protected]
|