İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Kültür AŞ. tarafından düzenlenen “Yaşayanlara Saygı” konulu programda uzun yıllar gazetemizde de karikatürler çizen Vehip Sinan konuşuldu. “Usta”ların yaşarken hatırlanması Türkiye’de alışık olunmayan bir durum. Son yıllarda ustaları yaşarken hatırlamamanın güzel örnekleri sergileniyor. Vehip Sinan’la ilgili olarak düzenlenen sergi ve sohbet toplantısı da bunlardan biri oldu.
Program Pazartesi akşamı Üsküdar Altunizade Kültür ve Sanat Merkezinde yapıldı. Vehip Sinan rahatsızlığı sebebiyle programa katılamadı, ancak onu yakından tanıyan çalışma arkadaşları ve belki de şahsen hiç tanımayan ‘karikatür meraklıları’ toplantıda hazır bulundu.
Toplantının konuşmacıları Gürbüz Azak ve Can Alpgüveç’ti. Ama toplantıya katılan hemen herkesin Vehip Sinan ile ilgili bir hatırası olduğu için salon belki de az rastlanan bir samimî havaya büründü. Konuşmacılardan sonra söz alan kişiler de en az konuşmacılar kadar önemli konulara dikkat çektiler.
Biz de Vehip Sinan’ı gıyabında, Yeni Asya’da çizdiği (1976 sonrası) karikatürler ve “Topuz” adlı çizgi romanıyla tanımıştık. İlk okulu ‘köy’de okuduğumuzdan dolayı ‘kitap’larla tanışma imkânı bulamamıştık. Dolayısı ile ‘okuma alışkanlığı’ndan da söz etmek zordu. İşte “Topuz”lar, bir bakıma bize okuma alışkanlığı sağladı ve gazetede de yayınlanan bu ‘bant karikatür’leri heyecanla takip etmeye başladık.
Vehip Sinan’ın 1980 öncesi Yeni Asya’da çizdiği siyasî karikatürler de çok ilgi çekerdi. Hele bir ‘Ecevit’ tipi vardı ki, görenlerin gülmemesi mümkün değildi. Hatta bir defasında ‘işçi hakları’ ile ilgili bir karikatürü büyükçe bir bez afişe renkli olarak çizilmiş ve dönemin AP Çayeli ilçe teşkilâtı binasına asılmıştı.
Vehip Sinan ‘usta’ ile gıyabındaki bu tanışıklığımız, ancak 2000’li yıllarda yeniden Yeni Asya’da karikatür çizmeye başlamasıyla mümkün oldu. Zaman zaman Fatih’teki evine gidip karikatürlerini aldığımız da oldu. Kendisi de haftada bir Yeni Asya’ya gelir, hem hazırladığı karikatürleri teslim eder hem de kısa sohbetler yapardı. Hakikaten nev-î şahsına mahsus bir san’atkârdır. Konuşmacıların da toplantıda ifade ettiği gibi az ama öz konuşan bir usta. Daha çok eserleriyle, karikatürleriyle konuşmasını seven bir usta.
Vehip Sinan için böyle bir toplantı düzenlenmiş olması kadirşinaslık örneği oldu. İnşallah bu örnekte olduğu gibi ‘usta’lar hayatlarındayken hatırlanır ve daha da önemlisi gereği gibi istifade edilir.
1929 doğumlu olan Vehip Sinan, çizdiği karikatürleriyle ve ‘Topuz’uyla hatırlanmaya devam edecek. Hayırlı ve uzun ömürler diliyoruz.
21.11.2007
E-Posta:
[email protected]
|