09 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Yargıda “sorun” nerede?


A+ | A-

AKP’nin hazırladığı anayasa değişiklik paketi Meclis Adalet Komisyonu’nda dün itibariyle görüşülmeye başlandı. Değişiklik paketinin en çok tartışılan maddeleri yargıyla ilgili olanları. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesi konuları hem muhalefet, hem de yüksek yargı tarafından eleştirilmeye devam ediliyor. En çok tepki de HSYK içinden geliyor.

Bu tartışmaların yaşanmasına sebep olan değişiklerle yargıda yaşanan son gelişmeleri yan yana koyduğumuzda konu daha çok dikkat çekici hale geliyor.

Bir taraftan HSYK’da hükümetle diğer HSYK üyeleri arasındaki tartışmalar sürüyor. Son toplantıdaki “Toplantıyı terk etti, etmedi” tartışmasında olduğu gibi Adalet Bakanı ve müsteşarı katılsa da, katılmasa da sonrasında tartışmalar yaşanıyor. Yargının HSYK kanadındaki tartışma bitecek gibi görünmüyor. Hükümetle restleşme anayasa değişikliğinin halk tarafından kabul edilmesine kadar süreceğe benziyor.

Diğer taraftan “balyoz soruşturmasında” yaşanan gelişmeler de yargının ne halde olduğunu göstermesi açısından önemli. Bir hakimin verdiği kararı öteki hakim iptal ediyor! Bu normal zamanlarda normal bir karar olarak kabul edilebilir. Ancak yaşananları göz önüne alırsak normal olmadığını görebiliriz.

1 Nisan ile 4 Nisan arasında yaşananları bir özetlersek sıkıntı su yüzüne çıkar: Önce bir hâkim yürütülen “Balyoz soruşturması” için tutuklama kararı veriyor. Birkaç gün sonra tutuklu bazı sanıklar hakkında nöbetçi hâkim tahliye kararı veriyor. Bu karara karşılık tahliye edilen zanlıların yeniden tutuklanmasına tahliye kararı veren hâkimin de üyesi olduğu ağır ceza heyetinin oybirliği ile tekrar tutuklanması yönünde karar veriyor. Bunlar olurken, tutuklulukları kaldıran nöbetçi hâkim sağlık raporu alarak görevinin başına gelmiyor. Tabiî birçok zanlı bu arada ya GATA’ya, ya da başka yerlere gitmiş oluyor. Gelinen noktada ise şu ana kadar önce tutuklanan sonra tutukluluğu kaldırılanların büyük bir kısmı tekrar tutuklandı.

Bunları görünce kamuoyu da soruyor: Yargıda neler oluyor?

Diğer yandan da soruşturma sürerken savcılar görevlerinden alınıyor, yerine yenileri atanıyor. Aslında Şamil Tayyar’a konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in sözleri yargının geldiği noktayı özetliyor:

“Gözaltına alınması istenen subayların 78’i muvazzaf... Bunların 25’i amiral ve general rütbesinde... Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nda var, Güney Deniz Saha Komutanlığı’nda var, 6. Kolordu’da var, Hakkâri’de terörle mücadele eden askerî birliğin başında olan var... 15-20 kişi de emekliye ayrılmış subay, toplam 95 kişi... Böyle bir yakalama ve gözaltı kararının yol açacağı sonuçların iyi değerlendirilmesi gerekir.” (Şamil Tayyar, Star, 7.4.2010)

Bu sözlerin ardından “Görevde olan üst rütbeli asker sayısı çok olduğu için mi görevden almalar oluyor?” gibi birçok soru akıllara takılıyor.

Öte taraftan da, Balyoz soruşturmasını yürüten iki savcının görevden alınması ile kalınmıyor, hemen peşinden “amirallere suikast” soruşturmasını yürüten savcı ile “Balyoz soruşturması koordinatörü” de görevden alınıveriyor.

Yargıda yaşanan bu gelişmelerin siyasete yansımalarını eklersek, soruların daha da arttığını görebiliriz. Anayasa değişiklik taslakları gündeme geldiğinden beri destek vermeyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kimilerine göre siyasî manevra, kimilerine göre de “şark kurnazlığı” olarak görülen teklifini eklersen yargı meselesi daha çok açığa çıkar.

Bakın değişiklik paketinde Baykal şimdi ne safhaya geldi: “Cumhurbaşkanı Gül sadece üç maddeyi referanduma götüreceğini söylemesi halinde biz uzlaşmaya varız…” Peki, bu üç madde ne? Tahmin edeceğiniz gibi değişiklik paketinin içinde en çok tartışılan HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısı ile parti kapatmaya Meclis izni getiren düzenlemeler.

Baykal’ın maksadı acaba siyasî mi, yoksa hükümete yönelik bir tuzak mı, orasını önümüzdeki günler gösterecek.

Yargının bağımsız olup olmadığı konusunda yıllardır yapılan tartışmalar, bu olaylardan sonra daha da hararetli tartışılır hale geldi. Bunun sebebi de yargının son günlerde verdiği kararlar. Yani, yargının kendisi, yargının bağımsızlığı konusunu daha çok tartışılır hale getirmiş oldu. Adalet Bakanı Ergin’in söylediği gibi “Temelinden bu işi uluslar arası standartlara oturtup tartışılmayacak bir yapıyı bina etmedikçe, biz bu tartışmaları daha her gün yapmaya devam ederiz…”

Anayasa değişikliği bunun önüne geçecek mi? Yoksa yargı reformunu daha da genişletmek gerekiyor? Bu tartışmalar daha ne kadar sürecek? Bekleyip göreceğiz…

Bütün bunları alt alta koyduğumuzda yargıda neler oluyor sorusu ortaya çıkıyor. Yargı direniyor mu? Yoksa yapılanlar normal gelişmeler mi?

Yapılan anket sonuçlarına göre hukukçular dahi yargıya güvenmiyorsa burada bir sorun yok mu? Olduğu görülüyor. Bu yüzden de, yargının tartışma ortamından çıkarılması için herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Çünkü, yargıya güven sarsılırsa, telâfisi zor olur.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

09.04.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (04.04.2010) - Ankara’nın havaları “serin”

  (03.04.2010) - Zararlı alışkanlıkları bırakmanın zamanı gelmedi mi?

  (02.04.2010) - ‘İleri bir adım, ama yeterli değil…’

  (28.03.2010) - Farkında mıyız?

  (27.03.2010) - Çözümsüzlüğü kabullenmemek

  (26.03.2010) - Arkeolojik kalıntılar çok var

  (21.03.2010) - Akıbeti hayrola…

  (20.03.2010) - “Televizyonları kapatıp kitap okuyalım”

  (19.03.2010) - Tahta oy sandığı tarihe karışıyor da…

  (14.03.2010) - Yandaş medya faydalı mı, faydasız mı?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl