Cevher İLHAN |
|
Katsayı, 45. madde değişmeden olmaz… |
YÖK Genel Kurulu yeni katsayıyı “alan içi 0.15, alan dışı 0.12” olarak öncekinden bir puan daha açarak belirledi. Yeni oranın oluşturulmasında yargı kararı zorunluluğu ile sistemin bütünlüğünü koruma kaygısının bir arada değerlendirildiği açıklandı. YÖK açıklamasında, “Daha önce 10 puan olarak hesaplanan farkın 15 puana çıkaracağı” belirtildi. Açık açık “Sonuçta alan dışı tercihlerde aynı soruları cevaplayan üniversite adaylarının yerleştirme puanlarında 3 ila 15 puanlık bir fark değil, asıl öğrenci kitlesinin yoğunlaştığı aralıkta üniversiteye yerleştirme puanında aşılması oldukça zor—8 ila 15 puanlık—çok ciddî bir farklılık doğuracağı” savunması yapıldı. Sınavda bir puanlık farkın bile binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiği nazara alındığında sözkonusu “yeni katsayı”nın da haksızlıklara sebebiyet vereceği anlaşılmakta. Ve bu durum, baştan beri YÖK’ün boş yere uğraştığının ve katsayı mağduriyetini gideremediğinin itirafı olmakta… Bilindiği gibi, önceki yönetmelik değişikliklerinin Danıştay’ca yürütmenin durdurulması üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “b, c, d ve e’ye kadar plânları olduğunu” ileri sürmüş; “Bunu baştan biliyorduk, her şeye hazırlandık” diye konuşmuş; katsayının mutlaka kaldırılacağını söylemişti.
KAT KAT KATSAYIYA DEVAM! Çözüm olarak bir ara “iman hatiplerin kapatılması” ya da “genel lise yapılması” görüşlerini ortaya atan YÖK Başkanı, “katsayı kararı”nın iki kez peşpeşe iptali üzerine meseleyi önceki günkü YÖK Genel Kuruluna bırakmıştı. Gelinen noktada YÖK, imam hatipleri kapatmadı, “düz lise” yapmadı; ama başta imam hatipler olmak üzere bir milyon altıyüz bin meslek lisesi öğrencisini önündeki 28 Şubat’tan kalma katsayı engelini da kaldıramadı. Tekrar başa dönülmekte. YÖK’ün onca iddiaya karşılık katsayı haksızlığını gideremediği görülmekte. Yükseköğretim Kanunu “Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir” hükmünü getiren Ek-17 maddesine rağmen yasadışı dayatılan başörtüsü yasağını aşamayan YÖK’ün onca iddiaya karşılık haksızlığı giderecek yeni bir “katsayı formülü”nü geliştiremediği de ortaya çıkmakta. Böylece daha önce açıklanan yurtdışında okuyan Türk öğrencilerin üniversiteye sınavsız giriş hakkından geri adım atan YÖK’ün, aylardır mütemadiyen “çözüm bulacağız” diye umut pompalamasına karşı, katsayı konusu yine sürüncemede kalmakta. “Danıştay bu sefer 14’e 15 gibi bir oyla reddetti. Zannediyorum, bir dahaki sefere ikna olacaklar. Böyle bir sorun kalmayacak” diyen YÖK Başkanı’nın “mutlaka çözüleceği” vaadlerine rağmen geçen süreçte “katsayı düğümü”nün çözülmediği ve “alternatif plânı”nın bulunmadığı görülmekte. Görünen o ki sınav hayhuyunda Danıştay yürürlüğü yeniden durdurmazsa bile, son “düzenleme” de derde deva olamamakta. “Gerekirse hukukun etrafını dolanırız” diyen Özcan ve YÖK’ün yönetmelikleriyle katsayıya yeni bir çözüm bulunamamakta. Kat kat katsayı haksızlığıyla sınav öncesi belirsizlik devam etmekte…
“DÜĞÜM”ÜN ÇÖZÜLMESİ İÇİN… Gerçek şu ki “düğüm”ün çözülmesi için 12 Eylül darbesi döneminden kalma mevzuatta bulunan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu 45. maddesi “a” fıkrasındaki “Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tesbit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir” ibâresi kaldıkça katsayıya kalıcı bir çözüm bulunamayacak. Evvela bunun kaldırılması gerekiyor. YÖK, AKP hükûmetinin yedi yıl önce kurulduğu günde deklâre ettiği, “Âcil Eylem Plânı”ndaki “Türkiye’nin âcilen hukuk devleti zeminine oturacağı ve temel hak ve özgürlüklerle ilgili düzenlemelerin evrensel düzeyde kabul edilmiş standart ve normlar ile AB kriterleri çerçevesinde sür'atle her türlü yasal düzenlemelerin yapılacağı” taahhüdünü hatırlatmalı. Akıbetsiz “yönetmelikler”le uğraşacağına, “Meslek liselerine acımasız üvey evlât muamelesi çok yanlış, ben imam hatip mezunuyum diye mi böyle davranıyorsunuz?” çıkışında bulunan Başbakan’dan ve siyasî iktidardan katsayı takozunun bir an evvel yasal düzenlemeyle kaldırılmasını istemeli. Katsayı bariyerinin aşılması için YÖK, Millî Eğitim’den ve Meclis’ten mevzubahis 45. maddenin âcilen tâdilini talep etmeli. Bu olmadığı sürece, YÖK’ün yönetmelikleri işe yaramayacak. Sözkonusu madde ile meslekî ve teknik liselere “katsayı” konulacak. Haksızlıklarla mağduriyetler sürecek… Katsayıda kalıcı çözüm bu…
19.03.2010 E-Posta: [email protected] |