17 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Medya üzerinden darbe


A+ | A-

Hiçbir şeyin gizli kalmayacağını, yaşanan son hadiseler vesilesiyle bir kez daha anlıyoruz. 28 Şubat sürecine bizzat şahitlik eden gazeteciler şaşırtıcı açıklamalar yapmaya devam ediyorlar.

Sabah gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni ve şimdinin Star gazetesi yazarı Ergun Babahan’ın bir röportaj vesilesiyle yaptığı açıklamaları (Taraf, 15-16 Mart 2010) 28 Şubat sürecinde yaşanan hukuksuzluğu ve medyaya yapılan baskıyı anlamamıza yardımcı oluyor.

Aslında röportajda anlatılanların bir kısmı daha önce de başka ‘şahit’lerce açıklanmıştı. Babahan’ın açıklamaları biraz daha isimlendirilmiş, biraz daha ayrıntılı bilgiler içeriyor.

Anlatılanlardan özetle şunu anlamalıyız: Türkiye’de medya 4. kuvvet değil, kimi zaman 1. kuvvet gibi iş görüyor. Bu sebeple demokrasiye tuzak kurmak isteyen darbeciler en önce medyayı ele geçirmeye, ona darbe indirmeye çalışıyorlar. Ve maalesef bunu büyük ölçüde de başarıyorlar. Tabiî ki burada kabahat sadece medyayı ele geçiren darbecilerde değil. Medya dediğimiz derin kuyuda, rütbeli darbecilerden daha darbeci, onları da geride bırakacak kadar sivil siyaset muhalifi ‘gönüllüler’ var. Bu gönüllüler iki de bir askeri göreve çağıran, onları darbe yapmaya teşebbüs ettiren kişiler.

Meselâ, sahibi tarafından bile “Biraz devletin gazetesidir” diye (Aydın Doğan bu açıklamayı, Zaman’dan Nuriye Akman’a yapmıştı. Merak edenler arşive müracaat edebilir.) tarif edilen bir gazetenin uzun yıllar Türkiye’nin ‘en büyük gazete’si olması bile başlı başına yaşadığımız çelişkiyi ortaya koymaz mı? “En müstehcen gazete”nin en çok satmakla övündüğü ve başka bir ‘büyük gazete’nin “Biraz devletin gazetesi” olduğu bir ülkede sivil siyaset gelişebilir mi?

Maalesef medyanın darbecilere angaje olduğu ve onlardan gelen her türlü ‘tavsiye’yi emir telâkki eden bir anlayışla Türkiye’nin sağlıklı demokrasiye ulaşması mümkün değil.

28 Şubat sürecinde medya dünyasında yaşananların şahitleri hâlâ hayatta. Gazetelerin manşetlerine, kimin yazı yazıp kimin yazmayacağına, kimin hangi gazeteye sahip olacağına kadar yapılan müdahalelerin bugün değilse ne zaman hesabı sorulacak? Darbeciler kendilerine taraftar bulabilmek için en önce medyayı susturmayı, onları sağlama almayı planlamışlar. Şaka değil, hazırladıkları ya da hazırlattıkları ‘yalan haber’leri “Ankara büroları” aracılığıyla gazetelere manşet yaptırmışlar. İtham edilen rütbelilerden biri çıkıp da “Hayır, biz müdahale etmedik” diyor mu? “Susmak, doğrulamaktandır” kaidesince anlatılanları doğru kabul etmek durumundayız. Zaten şimdiye kadar da bunların aksi iddia edilmedi. TV’lerde kimin hangi ‘konuğu’ kabul edeceği, hangi konuların konuşulacağına kadar varan müdahaleler ile ne medya dünyası bir yere gidebilir, ne de Türkiye ‘muasır medeniyetler seviyesi’ne ulaşabilir.

Unutmamak lâzım ki, 28 Şubat sürecinde medya üzerinde oynanan oyunların bir benzeri 12 Eylül’de ve 27 Mayıs’ta da oynanmıştır. Yine unutmamak lâzım ki, nisbeten az da olsa benzer oyunlar, benzer müdahaleler bugün de yapılıyor olabilir. Bunu anlamak için TV’lerde ‘vaaz’ verenlere dikkatli bir nazarla bakmakta fayda var. Nasıl oluyor da belli kişiler, belli ‘kanal’ları işgal edip bu işgali sürdürebiliyor? ‘Doğru’ları söyleyenlere niçin mikrofonlar uzatılmıyor?

Medyayı, darbecilerin oyuncağı olmaktan kurtarmak şart vesselâm...




"HABERDE DOĞRULUK, YORUMDA İSABET"
www.sentezhaber.com

17.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (16.03.2010) - Herkes işini yapsın

  (15.03.2010) - İsrail’e ‘dur’ de!

  (14.03.2010) - Devletin özür borcu

  (13.03.2010) - Bari köstek olmayın

  (12.03.2010) - Ya ölümü öldür, ya da sus!

  (11.03.2010) - Gözünü kapayanlar üzülsün

  (10.03.2010) - Dün müteahhit, bugün kerpiç mi?

  (09.03.2010) - Çarşaf yırtan parti

  (08.03.2010) - Tesettür, şiddeti de önler

  (07.03.2010) - Aile boyu yasak

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl