"Gerçekten" haber verir 11 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Hüseyin GÜLTEKİN

Huzur ve mutluluk arayışları



Dünyevîleşme marazı insanları her taraftan sarıp sarmaladıkça, ona paralel olarak huzursuzluk ve mutsuzluk yumağı kördüğüm hâlini alarak devam ediyor. İnsanlar hırsla huzur ve saadeti yakalamak için, dünyevî metaların arkasından koştukça, huzur ve sükûn hızla onları terk ederek uzaklaşıyor. Huzur ve sürurun parada pulda olduğunu, lüks ve şaşaalı bir yaşantıda olduğunu zanneden bir çok insan, özledikleri böylesi bir yaşantının içinde oldukları halde, neden arzuladıkları huzur ve sükûnu bulamıyorlar? Niçin stres ve sıkıntıdan şikâyetçi oluyorlar? Nasıl oluyor da dert ve problemleri bitmek bilmeden devam ediyor?

Şurası bir gerçek ki insanlar ahireti unutup, dünyaya odaklandıkça, bir çok önemli duygularını da kaybetti. Hırsla dünyaya yöneldikçe, dünyaya bakan meşgalelere fazla daldıkça, bir çok insanî özelliklerini yitirdi. Gece gündüz demeden bütün zamanını, mesâisini dünya yolunda harcadıkça, bütün duygularıyla lâtifeleriyle dünyaya yöneldikçe âhireti unuttu. Bunun devamında da insanlar arası ilişkileri bir tarafa attı; başta anne-baba olmak üzere diğer yakın akrabalarını dâhi düşünmez oldu.

Sırf dünya için yaratıldığını zanneden insanlar, ahiret hayatını hiç akıllarına getirmeden bütün ömür dakikalarını dünya yolunda harcamanın, arzuladıkları huzur ve mutluluğu getireceğini zannettiler. Bu zan sebebiyle insanı insan eden, bir çok hususiyetini, bir çok güzelliklerini kaybettiler. Dünyevîleşme, beraberinde bencilliği getirdi... Maddîleşme, maneviyâtı unutturdu ve son sıralara terk ettirdi. Para-pul hırsı, zengin olma özlemi beraberinde bir nev'î cimriliği getirdi... Lüks ve debdebeli yaşantı tarzı sevgi, saygı, şefkat ve merhamet gibi duyguları törpüledi, yok etti.

Çalışma hırsı, çok kazanma özlemi, doymak bilmeyen lüks yaşama arzusu devam ettikçe, arzulanan huzur ve mutluluk bir tarafa, sıkıntı ve streslerin artarak devam ediyor olması akl-ı selim olan bazı insanlara birtakım mesajlar verse de, onların bu alışkanlıklarını terk edip, iyi bir dönüş yapmalarına kâfi gelmiyor.

İnsanların çoğu yaşamakta olduğu hayatın gerçek hayat olmadığını, girdikleri yolun çıkmaz bir sokak olduğunu görüyor, biliyor, bu yoldan vazgeçip geri dönmek istiyor, lâkin bunu beceremiyor.

Güya hayatın tadını çıkarmak adına, keyfince yaşamak için, hevâî zevklerini tatmin etmek niyetiyle yaşantı biçiminin zehirli bir bala benzediğini, geçici bir lezzet vermekten öteye bir işe yaramadığını zamâne insanlarının çoğu bilse de, böylesine aldatıcı bir hayattan kurtuluşun çok da kolay olmadığı bellidir.

Aslında her insanın aramakta olduğu huzur ve mutluluk öyle aşılması zor olan dağların arkasında değil. Ulaşılması imkânsız kapalı kapılar arkasında da değil. Yeter ki şu fani ve geçici dünyaya gönderiliş maksadımızı anlayabilelim. Yeter ki yaşamakta olduğumuz bu dünya hayatının geçici, ahiret yurdunun kalıcı ve ebedî olduğuna inanalım. Yeter ki buradaki zevk ve lezzetlerin aldatıcı ve geçici olduğunu; gerçek zevk ve lezzetlerin ahiret yurdunda olduğunu bilelim. Yeter ki meşrû dairedeki keyf ve lezzetlere kanaat edip haramlara girmeyelim, günahlardan, menhiyâtlardan sakınalım.

Hayatı böyle anlayıp, böyle yaşamak zor mu dersiniz? Zor olduğunu kabullensek dahi, bu zorlukların üstesinden gelmeyi göze almadıkça, arzuladığımız ve yakalamaya çabaladığımız huzur ve mutluluğu bulacağımızı mı zannediyoruz hâlâ?

Mariz asrın bedbaht ve hasta insanları için iki yol var:

Ya bu fani dünyanın geçici zevk ve lezzetlerine aldanıp, nefis ve hevâlarının tatmini uğruna sonu hüzün ve elem olan bir yaşantıyı tercih edecekler. Veyahut, buradaki geçici, yalancı zevk ve lezzetlere tenezzül etmeyip, ebedî hayatın zevk ve keyflerine ulaşmak için; buradaki haram ve günahlardan çekinip; meşrû dairedeki keyf ve zevklere kanaat edecekler.

11.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.01.2009) - Bazen kenarda durmak veya susmak da hizmettir

  (28.12.2008) - Toplumdaki yozlaşma

  (22.12.2008) - Tahkik ehli olmak

  (14.12.2008) - Risâle-i Nur’u doğru anlamak

  (07.12.2008) - Ülfetler gafletlere dönüşmesin

  (30.11.2008) - Sıradan bir nefer olduğumuzu kabullenmek

  (23.11.2008) - Evlilikteki yanlış kararların bedeli

  (16.11.2008) - Bediüzzaman’ın saff-ı evvel hizmet ehline yaklaşımı

  (09.11.2008) - Önce dahildeki kardeşlik

  (02.11.2008) - Başkalarına nokta-i istinad olmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır