Özellikleri, meziyetleri sebebiyle meleklerin inip “Korkmayın ve üzülmeyin; size vaad olunan Cennetle sevinin!” dedikleri bir kısım insanlar vardır. Bunlar Cennete lâyık hâle gelmiş insanlardır. Melekler onlara, “Dünya hayatında da, ahirette de biz sizin dostunuzuz. Orada canınızın çektiği ve istediğiniz her şey vardır. Bu, çok bağışlayıcı ve çok merhamet edici olan Allah tarafından bir ziyafettir” derler.
Nedir bu insanların özellikleri? Ne yapmışlardır da bu mükâfata ermektedirler?
Kur’ân-ı Kerim bunların “Rabbimiz Allah’tır” deyip sonra da doğru yolda sebat eden kimseler 1 olduklarını bildiriyor.
Allah katında en önemli haslet inanmak ve sonra da gösterdiği tarzda dosdoğru olmak ve emaneti teslim edinceye kadar bunda sebat etmek değil midir? Birisinin gelip Allah Resûlüne (a.s.m.), “Bana İslâmla ilgili öyle bir söz söyle ki başkasına sorma ihtiyacı hissetmemeyim” dediğinde Allah Resûlünün (a.s.m.), “Alla h’a inandım de. Sonra da dosdoğru ol”2 buyurmasında da aynı hakikat söz konusudur.
Mü’mine düşen gönülden şeksiz şüphesiz inanmak, inandığı gibi dosdoğru olmak ve bunları elinden geldiğince yaşamaktır. Allah’ın en çok sevdiği hareket budur.
Mü’min her şeyden ve herkesten önce Allah’a karşı doğru olacak, Allah’a verdiği söze sadakat gösterecektir. Allah’ın rızasını kazanmanın ilk, vazgeçilmez şartı ve dosdoğru din budur. Onun için Kur’ân-ı Kerim, bütün batıl dinlerden uzaklaşarak ihlâs ile Allah’a kulluk etmeyi emreder. Bunun dosdoğru dinin ta kendisi olduğunu bildirir.3
İhlâsın gereğidir bu. Kul içinden her türlü batıl inancı atıp doğrudan doğruya zerreden kürelere kadar her şeyin sahibi; eşi, benzeri, dengi, ortağı ve yardımcısı olmayan, tek ve bir olan Allah’a kullukla emrolunmuştur.
Demek insan ilk önce Allah’a karşı doğru olacak, sonra da diğer insanlara ve yaratıklara karşı…
İşte bu doğruluk onu sadece dünyada değil, âyetlerde müjdelendiği gibi ahirette de mutlu edecektir. Gerçek kurtuluş budur. Ne güzel buyurur Allah Resûlü (a.s.m.): “Sonunda helâk olacağınızı bilseniz bile doğruluktan ayrılmayınız. Çünkü gerçek kurtuluş ondadır.“ 4
1. Fussılet Sûresi: 30-32.
2. Müslim, İman: 62; Müsned, 3:413; 4:385.
3. Beyyine Sûresi: 5
4. Feyzü’l-Kadir, 3:232.
22.12.2008
E-Posta:
[email protected]
|