Ramazan, teravih, iftar derken; mübarek Ramazan Bayramı’nı da geride bırakıyoruz. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da “bayram ve tatil” konusunda çok değişik değerlendirmeler yapıldı.
Ortaya çıkan umumî kanaate göre, “bayram”ları “tatil” olarak görmek doğru değil.
Türkiye’yi idare edenler de bayramların ‘tatil’ olarak anlaşılmasına haklı olarak itiraz ediyorlar, ama bir yandan da ‘resmî tatil’ günlerini uzatarak, bu yanlış kanaatin yaygınlaşmasına sebep oluyorlar.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, haklı bir hatırlatma yaparak; ‘’Bugünler, (...) çocukların çok sevileceği ve sevindirileceği, büyüklerimizin hatırlarının sorulacağı günler olarak değerlendirilmelidir’’ demiş.
İçeride bu değerlendirmeler yapılırken, başta İslâm dünyası olmak üzere bütün dünyada farklı bir bayram coşkusu yaşanıyor. Gerçi bu da ilk defa yaşanmıyor, ama gelen haberlere bakılırsa coşku her bayram biraz daha artıyor. Örnek olması bakımından bazı ülkelerde yaşanan bayram coşkusu haberlerini hatırlamak lazım:
Tayvan: Tayvan’da Müslümanlar bayram namazı için camileri doldurdular. Başkent Taipei’deki, Taipei Ulu Camii’nde Tayvanlılar’ın yanı sıra Pakistanlı, Türk, Ganalı Müslümanlar da saf tuttu. Camiye sığmayan cemaatin bir kısmı namazı avluda kılmak zorunda kaldı. Müslümanlar namaz sonrasında avluda bayramlaşırken ikram edilen yiyeceklerden de tattılar.
Kosova: Bağımsızlığını 17 Şubat’ta ilan eden Kosova’da ilk Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Sabah erken saatlerde camileri tıklım tıklım dolduran Kosovalılar, yer bulamayınca avlulara taştılar. Prizren’deki Bayraklı Camii’nde yapılan konuşmalarda bağımsız Kosova’da bu ilk bayramın herkese hayır ve mutluluk getirmesi temenni edildi.
Romanya: Dopdolu geçen Ramazan ayının ardından yaşanan bayram coşkusu Romanya’yı da sardı. Müslüman azınlığın yaşadığı Dobruca bölgesinin yanı sıra başkent Bükreş’te ibadethaneler doldu taştı. Cami bahçeleri, kırgınlıkları unutup dostluklarla kenetlenen insanların birbirlerini kutlamalarına sahne oldu. Bükreş’te camiye sığmayanlar, havanın güzel olması nedeniyle bahçeye serilen kilimlerde Bayram Namazları’nı eda etti.
Çin: Çin’in başkenti Pekin’de yaşayan Türkler, vatanlarından 10 bin kilometre uzaklıkta Ramazan Bayramı’nı kutladı.
Irak: Kan ve göz yaşı ülkesine dönüşen Irak’ta tüm İslam âleminde kutlanılan Ramazan Bayramı’nda Kürdünden Türkmenine, Şiisinden Sünnisine kadar herkes camileri tıklım tıklım doldurarak, ülkeye huzur ve kardeşlik gelmesi için dua etti.
Azerbaycan: Bakü’deki Şehitlik Camisi başta olmak üzere şehirdeki bazı camilerde yoğun ilgi sebebiyle bayram namazı 2-3 kez kıldırıldı.
Almanya: Almanya’nın başkenti Berlin’de ve çeşitli şehirlerde Ramazan Bayramı, Müslümanlar arasında coşkuyla kutlandı. Berlin Şehitlik Camisine bayram namazı için gelen vatandaşlar camiye sığmayınca, cemaatin bir bölümü cami avlusunda namaz kılmak zorunda kaldı.
Elbette dünya üzerinde yaşanan bayram coşkusu bu ülkelerle sınırlı değil. Çok sayıda ülkede bu ve benzerî görüntüler tekrarlanmıştır. Mesela, gözden uzak olan Myanmar’da da büyük bir ihtimalle Müslümanlar camileri doldurmuş ve sokaklara taşmıştır. Teravihlerde dolan Yangon Merkez Camii, bayram namazında boş mu kalır?
Camilere sığmayan bu coşku, inşallah kalplerin fethiyle neticelenecek...
01.10.2008
E-Posta:
[email protected]
|