“Büyük bir düşünürün düşünceleri, eğer sadece kimi sınırlı grupların, hatta milletlerin bilinç ve davranışlarını değil de, bilâkis bütün insanlığın düşünce tarzını ya da en azından bugün yaşadığımız dünyada Müslümanlar gibi büyük bir yekûn tutan dinî bir topluluğu etkiliyorsa, işte o zaman bu düşünceler büyük olarak nitelendirilebilir.
“Said Nursî yukarıda sözü edilen vasıflara sahip düşünürlerin arasında şerefli bir yer işgal etmektedir.”
Bu ifadeler “Said Nursî’nin Adalet Yaklaşımının İslâm Dünyasında Siyasî Değişimlerdeki Rolü” başlıklı tebliğin sahibi Moskova Devlet Ekonomisi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Leonid Sykiainen’e ait.
Şimdiye kadar Bediüzzaman Said Nursî’nin görüşleriyle ilgili ülkemiz başta olmak üzere değişik dünya ülkelerinde ilim adamlarınca farklı alanlarda bin civarında tebliğ sunuldu.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın organizatörlüğünde yıllardır sürdürülen Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumuna bu sene 8’incisi eklendi. Birkaç gündür İstanbul’da tebliğlerin sunumları yapılıyor. Açılışı İstanbul Yeşilköy İstanbul Gösteri Merkezinde yapılan sempozyum dün de, bugün de Kumburgaz Marin Princess Hotel’de devam ediyor.
Daha başka etkileri bir yana sadece şu sempozyuma katılan ilim adamlarının “İnsanlık Onuruna Lâyık Bir Dünya İçin Adalet” çerçevesinde adaleti çeşitli boyutlarıyla ele alan 90 kadar tebliğleri bile Prof. Dr. Leonid Sykiainen’in de dikkat çektiği gibi Bediüzzaman’ın etkinliğinin apaçık bir göstergesi değil mi?
Demek onun görüşleri, tesbitleri ilgi çekecek; düşünen, araştıran ruhları, dünyanın nice ülkesinden ilim adamlarını bir araya toplattırıp kafa patlattıracak kadar önemli, dikkat çekici.
Dünya Risâle-i Nur’u Okuyor isimli eserimizde de örneklerini sunduğumuz gibi düşünen beyinler insanlığın içerisine düştüğü sıkıntı ve problemlerden kurtulması ve Kur’ân’ın çağımıza ve gelecek çağlara bakan mesajlarını bulabilmek için Risâle-i Nur’a yönelecek, aradıklarını onda bulacaklardır. Risâle-i Nur Külliyatının İngilizce ve Arapça’ya çevrilmiş olması da büyük bir imkân sağlamıyor mu?
Bugün insanlık içinden çıkılmaz ne gibi problemler yaşıyor? Anarşi, terör, yoksulluk mu? Mesaj, çağdaş Kur’ân tefsiri Risale-i Nurlar’da. Risâle-i Nur, toplum olarak barış ve mutluluk içinde yaşamanın formüllerini veriyor. Bunlar uygulandığında yüzlerce, binlerce örneklerinde de görüldüğü gibi insanlıktan çıkmış canavar ruhlu nice kişi karıncayı dahi incitmekten çekinir hâle geliyor. Problemli dünyamızın bu formüllere her zamankinden fazla ihtiyacı yok mu?
20.11.2007
E-Posta:
[email protected]
|