15 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Serbest kıyafet


A+ | A-

Eğitim sistemimizin onlarca probleminden biri de orta öğretimdeki ‘mecburî kıyafet’ uygulamasıdır. Uzun yıllar çocuklarımız ‘siyah önlük’lerle okullara gitmeye mecbur bırakıldı ve bu uygulama güya öğrenciler arasında ‘eşitlik’ sağladığı gerekçesiyle savunuldu.

Yaşı müsait olanlar hatırlarlar; ‘siyah önlük’lerden ‘renkli önlük’lere geçiş bile tartışmalı olmuştu. Neymiş, ‘siyah önlük’ öğrenciler arasındaki farklılıkları ortadan kaldırıyormuş, bir anlamda eşit hâle getiriyormuş. O zaman deniliyordu ki, renkli önlüklere izin verilirse zengin öğrenciler ile fakir öğrenciler arasındaki uçurum ortaya çıkar. Bu da sosyal barışı bozar! Öğrencileri ‘fakirlik’ çizgisinde bir araya getirmek bu şekilde savunuluyordu.

Neticede dünya ile birlikte Türkiye de değişti ve kademeli olarak ‘siyah önlük’ mecburiyeti sona erdi. İsteyen okullar renkli önlükleri tercih etti ve Türkiye çatırdamadı!

Şimdi çok daha önemli bir adımın atılması aşamasındayız. Eğer ciddî bir ‘lobi baskısı’ yaşanmazsa belki de önümüzdeki yıldan itibaren ilk ve orta öğretimde ‘serbest kıyafet’e geçilecek, yani ‘önlük’ mecburiyeti sona ercek.

Hemen ifade edelim ki, atılabilirse bu önemli bir adımdır. Fakat bu adımın atılması pratikte eğitim kalitesiyle ilgili değildir. Nasıl ki ‘siyah önlük’ten ‘renkli önlük’e geçiş, eğitimin kalitesini arttırmadıysa, önlük mecburiyetinin sona ermesi de imtihanlarda ‘sıfır’ alan öğrencilerin sayısını azaltmaz. Fakat yine de bir yanlış uygulamaya son verilmiş olacağından dolayı önemli görülmelidir.

Serbest kıyafete geçişle ilgili tartışmalar artarken, ‘okul kıyafeti’ üreten firmalar da harekete geçip Millî Eğitim Bakanına ‘açık mektup’ yazmak sûretiyle mevcut uygulamanın devam etmesini istiyorlar. (Yeni Şafak, 13 Mayıs 2010) Onlara göre kıyafetler serbest olursa 3 milyon insan işsiz kalacak, 5 milyar dolarlık ‘piyasa’ iflâs edecek ve okul önlerini ‘balici’ler işgal edecek. Değişiklik teklifine karşı çıkanların bir iddiası da, geçilirse yeni uygulamanın zengin öğrenci ve fakir öğrenci arasında bir ‘ayrışma’ yaşanacağı yönünde.

Elbette herkes hadiseye kendi penceresinden bakmakta haklıdır. ‘Kıyafet üreten firmalar’ı kınama hakkımız yok. Belki de yeni uygulama sebebiyle belli miktarda işsiz kalanlar ve ‘iflâs’ edenler de olabilir. Ancak ‘Zengin ve fakir öğrenci arasında ayrışma olur’ iddiası tutarlı değildir. Çünkü aynı ayrışmanın bugün de yaşanmadığını kim söyleyebilir? Ailesi zengin olan çocuklar teneffüs aralarında ‘kantin’lere koşup her istediğini satın alırken, ailesi fakir olan öğrenciler kantinin penceresine doğru bakmaktan bile çekiniyorlar. Aynı şekilde zengin çocuklar ‘resmî kıyafet’ de olsa en kalitesini giyerken, fakir olanlar pazardan giyinmenin peşinde...

Bu iddialarla kıyafetlerin serbest olmasına karşı çıkmanın bir anlamı yok. Elbette sıkıntılar ve problemler çıkabilir, ama bunları aşmak zor olmasa gerek. Neticede öğrenciler bir kıyafet satın alıp okula gideceğine göre piyasa kendini düzenler ve zamanla işler rayına oturur.

Bazı ülkelerin serbest kıyafete geçtiği ve sonradan bu uygulamadan vazgeçtiği de engelleyici bir gerekçe olamaz. Nihayetinde bu bir uygulama ve eğer ciddî problemler çıkarsa—ki, hiç ihtimal vermiyoruz—yeniden ‘resmî kıyafet’e de dönülebilir.

İnşaallah ‘uyanık okullar’ kıyafet serbestisini de özel ve keyfî uygulamalar ile ‘kâr kapısı’na çevirmeye kalkmazlar. Gelecek yeni uygulama, gidecek olan uygulamayı aratmasın da...

15.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (14.05.2010) - Müstehcenlik rüzgârı

  (13.05.2010) - “Beyaz ihtilâl”in şahitleri

  (12.05.2010) - Karakolda ihmal var - 2

  (11.05.2010) - Siyasette bir gün

  (10.05.2010) - Korkunç yasağa karşı cesur çıkış

  (09.05.2010) - Allah'ım ayıplarımı ört!

  (08.05.2010) - Büyük ceza

  (07.05.2010) - Karakolda ihmal var

  (05.05.2010) - Terör kuyusu kurusun

  (04.05.2010) - ‘Sol yol’a sapan asker yanlış yapar

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım