"Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Faruk ÇAKIR

Hani IMF’ye posta koymuştuk?



İstikrarlı olmak sadece ekonomik gerekçelerde değil, her konuda tercih edilmesi gereken bir davranış olduğu halde, nedense ülkemizde bunun tersi yapılıyor. Bir gün ‘ak’ dediğine ikinci gün ‘kara’ demek son zamanlarda itibar edilen bir davranış oldu.

Hatırlanacağı üzere uzun bir dönem IMF ile anlaşma yapmama, onlara ‘posta koyma’ itibar görüyordu. Başbakan ya da bakanlar, “Artık IMF’ye ihtiyacımız yok. Kendi yağımızla kavruluruz. IMF de kim oluyormuş?” anlamına gelecek beyanlarda bulundular.

Bu beyanlar temelde haklıydı. Çünkü IMF ile iş tutan, onların verdiği ‘reçete’leri uygulayan ülkeler kalkınmak yerine daha fazla fakirliğe ve krize sürüklenmişti. Zaten IMF ile iş yapan, onların tavsiyelerini dinleyen ülke de kalmamıştı. Dünyanın içerisine sürüklendiği şimdiki büyük ekonomik krizde onların da suçlu olduğu uzmanlarca ifade ediliyordu. Dolayısı ile IMF’ye kafa tutma, onlara itiraz etme iç kamuoyundan da destek görüyordu.

Ne olduysa oldu, dün IMF’den uzak durdukları için övünenler, bugün IMF ile yakında anlaşma yapılacağını müjdeliyor! Yeni haberlere bakılırsa, IMF’den 45 milyar dolar gelecekmiş. (Radikal, 10 Nisan 2009) Gelip gelmeyeceği de kesin belli değil, ama farz edilsin ki 45 milyar dolar para gelecek. Peki, gelecek olan bu para daha sonra kaç milyar dolar olarak gidecek? Eğer IMF ile anlaşma yapıp ‘borç para’ almak iyi bir davranış idiyse, bu güne kadar bu anlaşmalar niçin yapılmadı? Yok, iyi değil idiyse, ne oldu ki bugün böyle bir anlaşmaya gidiliyor?

Türkiye’yi ‘idare edenler’in bu tavırları, sadece istikrarsız davranış olarak izah edilebilir ve bunun faturasını da hep beraber öderiz. Çok değil, bir yıl önce “IMF’ye olan borcumuzu ödeyip ‘hür’ olacağız, olmalıyız” diyen bir irade, bugün tam aksini yaparak doğru yaptığını iddia edebilir mi?

Başka konularda olduğu gibi bu konularda da dünyayı yeniden keşfe gerek var mı? Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri, faiz batağı ve ‘şantiye’ler yerine ‘rantiye’nin desteklenmesidir. Kendi iç dinamiklerimizle bu krizlerden daha kolay kurtulabiliriz. ‘Borç’ alanın yeri ve zamanı geldiğinde ‘emir’ de aldığını unutuyor muyuz? O halde yarın ‘emir’ almamak için bugün ‘borç’ almayı, kurulan bu tuzağa düşmeyi reddetmeliyiz.

IMF’den borç alarak kalkınmak mümkün olsaydı Türkiye’ye sıra kalır mıydı? Daha yakın zaman önce Rusya bile IMF’den yakasını kurtarmak için ‘kavga’ etmedi mi? Bütün dünya IMF’den kurtulmak için gayret sarfederken, bizim “Yakında IMF ile anlaşma yapacağız. Milyar dolarlar geliyor, köşeyi döneceğiz” diyerek sevinmemiz doğru mudur?

Lütfen, yapamayacağınız işleri yapacakmış gibi davranarak milleti oyalamayalım. Ya ‘kavga’ etmeyelim, ya da ediyorsak kuralına, kaidesine uyarak ve neticesine de katlanarak doğrudaki ısrarımızı sürdürelim. Bir gün ‘ak’ dediğimize, ikinci gün ‘kara’ demeyelim. IMF ve benzeri ‘tuzak’lardan da mümkün olduğu kadar uzak duralım...

12.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.04.2009) - Faizciler baş aşağı!

  (12.04.2009) - Hani IMF’ye posta koymuştuk?

  (11.04.2009) - Bu anayasa makyaj tutar mı?

  (10.04.2009) - Mescidler, otelleri bozar mı?

  (09.04.2009) - Sahipsiz ‘dil’in batması haktır

  (08.04.2009) - Camideki Obama

  (07.04.2009) - Bursa, ‘Nursa’ oldu

  (06.04.2009) - ‘Duâ’lı reçete

  (05.04.2009) - ‘Yeni dünya düzeni’ kalıcı olacak mı?

  (04.04.2009) - Öğrencilere el uzatalım

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis