"Gerçekten" haber verir 06 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Cevher İLHAN

Obama’nın çantasında neler var?



Seçim hayhuyundan Türkiye’nin birçok iç ve dış gündemi yeterince tartışılmıyor. Başta merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopteri “kazası” hakkında hergün bir yenisi eklenen şâibeler olmak üzere, ülkenin birçok meselesi gürültüye getiriliyor.

Ne küresel ekonomik krize karşı Londra’daki G-20 toplantısı, ne Peygamberimize hakarete yeltenen menhus karikatürü “basın özgürlüğü” olarak gören “Danimarkalı Kovboy” ve Bush’un yakın dostu Danimarka Başbakanı Rasmussen’in Almanya’nın Baden-Baden şehrindeki NATO zirvesinde “ittifak”ın genel sekreterliğine seçilmesi için “güvence” verip Ankara’yı “ikna” eden Amerikan Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’den talepleri…

Hiçbiri doğru dürüst ele alınmıyor. Yeni Amerikan Başkanı’nın gelişi, önceden kargo uçaklarıyla gönderdiği sekiz tır dolusu özel eşyaları, ikiyüzü özel ve yakın koruma olmak üzere içinde kendisiyle aynı kan grubunu taşıyan personelin, doktorların ve aşçıların bulunduğu sayıları 500’ü bulan Beyaz Saray görevlilerinin günler öncesinde Ankara ve İstanbul’a yerleşmesi benzeri magazine boğduruluyor…

Aslında Obama’nın Türkiye - Amerikan ilişkilerini düzelteceği beklentileri had safhada. Ancak, buna mukabil, çantasında hangi projelerle geldiği de merak ve endişe konusu…

AKP HÜKÛMETİ, “ABD’NİN

TERCİHİ”NE TEŞNE…

Belli ki bu hususta da Ankara emr-i vakilerle karşı karşıya. Seçim sürecinde fazla telâffuz edilmeyip kamuoyunun nazarından kaçırılsa da Irak’ı işgal edip iki milyona yakın insanı katleden 140 bin Amerikan askerinin, ağır silâhlarının, tank ve toplarının, askerî araçların Türkiye üzerinden nakli ABD’nin istekleri başında geliyor.

Aslında altı buçuk yıldır AKP hükûmeti “stratejik müttefik” diye tanımladığı ABD’nin hiçbir isteğini geri çevirmedi. 1 Mart 2003’te Irak’ı işgale giden 65 bin Amerikan askerinin Türkiye toprakları üzerinden geçişini öngören “hükûmet tezkeresi”nin TBMM’den reddedilmesi üzerine bu kez Meclis’i by pass ederek ABD’ye destek sağladı.

Yine Amerikan yönetimi istemediği halde Meclis’ten Mehmetçiğin Irak’a gönderilmesi kararını çıkardı; fakat başta ABD olmak üzere Barzani ve Talabani’nin kabul etmemesi üzerine bu teşebbüs akim kaldı.

Ardından Bakanlar Kurulu kararıyla İncirlik Üssü’nün de içinde bulunduğu Türkiye’nin hava ve deniz limanlarını conilerin her türlü silâh ve savaş malzemesinin nakil ve dağıtımına açtı; bizzat Millî Savunma Bakanı Gönül’ün ikrarıyla bir tek İncirlik Üssünden –üç sene önceki rakamlarla- Müslüman komşu Irak üzerine 2995 sorti yapıldı.

Gelinen noktada her ne kadar Irak’taki güçlerini Kuveyt ve Ürdün üzerinden tahliyeyi test etse de, ABD’nin daha az masraflı olmasından sonuçta Türkiye’yi “tercih” edeceği ve hükûmetin bu “tercih”e teşne olduğu görülmekte…

Doğrusu her ne kadar Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un geçtiğimiz ay Ankara’ya altı saatlik uğrayışında “Daha çekilmenin başındayız; nasıl çekileceğimizi Türkiye ile istişâre ettik” deyip “çekilme plânı”nı bildirmezse de yapılan açıklamalar, hükûmetin peşinen kabulünü gösteriyor.

Dışişleri Bakanı Babacan’ın, “Bunu memnuniyetle karşılıyoruz” sözü ve Washington’dan henüz resmî bir istek gelmemesine rağmen Başbakan Erdoğan’ın haftalar öncesinden “bunu değerlendireceklerini” söylemesi, bunun ifâdesi…

ANKARA, “İSTEKLER”İN NE KADARINI

KABUL EDECEK?

Ne var ki ABD’nin AKP iktidarından talepleri bununla bitmiyor. Dahası, bu talep diğerleri yanında en hafifi kalıyor…

Zira Washington’un terör örgütünün “silâh bırakması”na karşılık Türkiye’nin Kuzey Irak’ın “federatif sistem” ve “bölgesel yönetim” maskesiyle “otonomi” perdesinde Irak’tan koparılmasıyla ülkenin bölünüp parçalanmasını kabulü bekleniyor. “Kerkük’ün değiştirilen statüsü”nü onaylaması isteniyor.

Keza NATO şemsiyesi altında Afganistan’a ilâve muharip askerî birlik gönderilmesi, Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri ve işbirliğini derinleştirmesi, “Obama’nın çantasındaki başlıklar”dan olduğu belirtiliyor. Ayrıca H. Clinton’un teklifini getirdiği; Gürcistan - Rusya krizinde bir düzine büyük tonajlı dev savaş gemilerini Montrö Sözleşmesine aykırı olarak Boğazlardan geçirip Karadeniz’e yollayan ABD’nin, bölgeyi bütünüyle kontrol amacıyla Sinop’tan başlanarak yeni askerî üsler kurulmasının da “Obama’nın ajandası”nda olduğu iddia ediliyor…

Anlaşılan o ki ABD, sözü edilen “stratejik ortaklığı” ve “dostluğu” pek pahalıya satıyor. Egemenliği ve çıkarları hesabına neo-conların hazırladığı ve Bush’un dayattığı “Amerika’nın Türkiye’den istekleri”ni Obama aracılığıyla “değişik bir üslûp”la yine Ankara’nın önüne koyuyor.

Bakalım Ankara bu “istekler”in ne kadarını hangi “bedeller”le kabul edecek?

06.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.04.2009) - Seçim spekülasyonu

  (02.04.2009) - Ankara, Türkiye’nin gündemine dönmeli

  (01.04.2009) - Seçimin en ciddî mesajı…

  (31.03.2009) - Seçimin ilk açık işâreti…

  (30.03.2009) - Siyaset seçimden ders almalı

  (28.03.2009) - Millet irâdesinin hakkını veren alternatif öne çıkarılmalı

  (27.03.2009) - AKP’nın yasakları savunması…

  (26.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (4)

  (25.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (3)

  (24.03.2009) - Bediüzzaman ve basın (2)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis