Bir önceki yazımızda Kuveyt’in Arap kültür mirasını yaşatma yönünde gösterdiği çabalar ve yapmış olduğu hizmetlerden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise, dünyada bir ilk olan “Babtain Arap Şiiri Merkez Kütüphanesi” ve onun kurucusu örnek insan Abdülaziz Suud el-Babtain’i tanıtacağız.
Araplar, kendi çabalarıyla bir yerlere gelene “Isamî,’ mirasa konarak bir yerlere gelene de “İzamî” derler. Bu vecihle, Abdülaziz Suud Babtain tam mânâsıyla ‘Isamî’dir. Kendisi Kuveyt’in en önde gelen iş adamlarından sayılmaktadır. Abdülaziz Bey, gençlik yıllarından beri şiir yazmıştır. Yazmış olduğu bu şiirleri, “Müsafir fi’l Ğifar-Çöldeki Yolcu” ve “Bewhu’l Badiyah-Çölün Esrarı” adlı iki divanda toplamıştır.
Arap dilinin muhafaza edilmesine gönülden inandığı için bu uğurda bir müessese, “Müessesetü’l Babtain İbd’a eş-Şi’ri-el-Babtain Güzel Şiir Sanatı Müessesesi”ni kurmuştur. Bu müessese aracılığıyla gerek Kuveyt’te, gerekse dış ülkelerde Arap dili ve edebiyatı üzerine çeşitli kurslar verdirmiş ve büyük ödüllü yarışmalar düzenletmiştir.
Sahasında ferid olan bir büyük projeyi üstlenen müessese, 20. yüzyıldan itibaren başlayıp cahiliye devri şairleri ve divanlarını kapsayacak olan bir Şiir Ansiklopedisi hazırlamaktadır. Bu projenin ilk ürünü, yaşamakta olan olan şairleri ve divanlarını tanıtan 5 ciltlik bir ansiklopedidir. İkinci ürün ise 25 ciltlik Şiir Ansiklopedisi olup, bir ay önce Kuveyt Üniversitesinde yabancı basın ve heyetlerin katılımıyla düzenlenen büyük bir törenle okuyucuya sunulmuştur. 11 yıl süren yoğun çalışma neticesinde ortaya çıkan ansiklopedi, 19. ve 20. yüzyılda yaşamış olan 8 bin şairi ve divanlarından seçmeleri içermektedir. Müessese, 18. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar bir dönemde yaşamış olan şairleri ve divanlarını kapsayan ikinci bir ansiklopedi için çalışmalarına başlamış durumdadır.
Abdülaziz Beyin kurmuş olduğu ikinci önemli müessese ise, ”Müessesetü’l Babtain Hivar el-Hadaraat-Babtain Medeniyetler Arası Diyalog Müessesesi”dir.
Bu müessese, medeniyetler arası diyalog konusunda Avrupa’da konferanslar tertiplemektedir. İspanya’nın Kurtuba Üniversitesiyle anlaşması sonucunda, Arapça'nın Endülüs bölgesindeki ilk öğretim okullarında ikinci yabancı dil olarak okutulmasına başlanması, adı geçen müessesenin çok önemli bir başarısıdır. Aynı müessese, Endülüs bölgesinde turizm rehberliği yapan İspanyollara Arap-İslâm tarihî kursları vermektedir. Abdülaziz Bey ayrıca, Paris’te bir Tercüme Merkezi, İskenderiye’de Yazma Eserler Tahkik Merkezi, Kudüs’te bir kütüphane, çeşitli ülkelerde Kuveyt ismini taşıyan 14 okul açmıştır. Bundan başka, 1500 başarılı talebeye burs (eğitim, yeme-içme, ikamet), ve her yıl Kur’ân ilimleri dalında Orta Asya Cumhuriyetlerine yönelik “Buharî’nin Torunları Büyük Ödülü” isimli 100 bin dolarlık bir ödül vermektedir.
Tabiî olarak, yukarıda saydığımız bu önemli hizmetlerin aksamadan yürümesi büyük bütçe gerektirmektedir. Abdülaziz Bey bunu da düşünmüş. 15 yıl sonra vakıf olarak devlete devredilecek olan kütüphanenin ve bahsi geçen müesseselerin masraflarını karşılamak için yaklaşık 50 katlı bir gökdelen inşaa ettirmektedir.
Bir çok Arap ve yabancı üniversite, bünyesindeki Arap dili ve edebiyatı fakültelerinde Babtain Kürsüsü açmış, malını kültürel hizmetlere sarf eden Abdülaziz Bey’i fahrî doktoralarla ödüllendirmişlerdir.
Araplar Endülüs’te sekiz yüzyıla yakın hüküm sürdükten sonra çıkmak zorunda kaldılar. Şimdi el-Babtain kültür müesseselerinin çalışmalarıyla Endülüs’e geri dönüp gönülleri fethediyorlar.
Bizler de yüzyıllardır Arap kardeşlerimizle iç içe yaşadık. Kültürel bakımdan karşılıklı olarak etkilenmelerimiz oldu. Türk üniversitelerinin de yukarıda adı geçen müesseselerle irtibat kurmalarını ve Arapça ve medeniyetler arası diyalog konusunda işbirliği yapmalarını temenni ediyoruz. Babtain müesseselerinin katkılarıyla üniversitelerimizde yapılacak olan çalışmalar her iki millete de çok hayır getirecektir İnşaallah.
El-Babtain Şiir Kütüphanesi
El-Babtain Arap Şiiri Merkez Kütüphanesi devlet sarayının tam karşısındaki denize bakan 12 dönümlük bir arsa üzerine inşaa edilmiş. Üç katlı olan bina, önden ve arkadan bakıldığında okunmak için açılmış olan bir kitap görünümündedir. Kütüphanecilik ve bilgi teknolojisi üzerine 70 ülkede hizmet veren ‘SirsiDynix’ adlı Amerikan şirketi, 2006 yılı en güzel görünümlü kütüphane ödülünü Babtain Kütüphanesine vermiş. İlginç mimarisi ve de muhteva ettiği değerli kitaplar sebebiyle Kuveyt’in medar-ı iftiharı olan kütüphane, ülkeyi ziyaret eden resmî heyetler için düzenlenen protokol gezilerinde başı çekmektedir.
El-Babtain Kütüphanesi, 1200 tane yazma eser, 90 bin kitap ve çokça süreli yayın ile Abdülaziz Bey’in kardeşi Abdülkerim Suud el-Babtain’e ait olan 200 yazma eser, 100 bin kitap ve yayın tarihi 1830’lara kadar uzanan dergilerden oluşan koleksiyonu barındırmaktadır. Abdülkerim Bey’in kırk yıldır topladığı koleksiyonunda bulunan bazı kitaplar, Avrupa'da (16. yüzyıl) basılan ilk Arapça kitaplar nadir eserlerdir.
Bundan başka, Babtain kütüphanesi sanal âlemde “Arapça bilgi bankası” hizmeti de sunmaktadır. “Ask Zad” adlı bilgisayar programıyla 1998’den bu yana yayınlanmış olan tam 2500 süreli yayında yayınlanan makaleleri bir kaç saniye içinde okuyucuya ulaştırmaktadır.
Kütüphanede sık sık konferanslar, şiir geceleri ve çeşitli kültürel faaliyetler düzenlenmekte olup, bu faaliyetler online olarak internet üzerinden izlenebilmektedir. Kütüphane hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Arapça ve İngilizce olarak hazırlanmış olan web sayfasına bakabilirler. Umarım faydalı olur.
www.babtainlibrary.com
www.babtainprize.org
Yazışma için: [email protected]
30.11.2008
E-Posta:
|