Ticaretle uğraşırdı Temimdarî. Şam'a gitmiş, orijinal gördüğü bir kaç kandil, tutuşturulması için yağla birlikte birkaç da fitil getirmişti. Hurma dallarıyla aydınlatılan, is ve kiri eksik olmayan dallara karşılık ne güzel ve faydalıydı bu kandiller. Müslümanlar onun aydınlığı altında rahatça ibadetlerini yapabilirlerdi artık. Hizmetçisine emir verdi, akşam hepsini yaktırdı.
Gelen Sahabîler pırıl pırıl parlayan bir mescidle karşılaşmışlardı. Yüzlerinde tebessüm tomurcukları açtı. Böylesine faydalı bir yenilikten Resûlullahın (a.s.m.) memnun kalmaması mümkün müydü? Geldiğinde o kadar memnun ve mesrur olmuştu ki Temimdarî'nin getirdiğini öğrendiğinde ona yönelip, "Sen ki İslâmı aydınlattın. Allah da seni dünyada ve ahirette aydınlatsın" buyurmuştu.
Kandilleri hazırlayıp yakan hizmetçisi Fetih'in ismini de iltifat olsun diye Sirac (Kandil) diye değiştirmişti.1
Faydalı olan yeniliklere karşı Peygamberimizin (a..s.m.) tavrı açıkça buydu. Zaten hikmeti, faydalı olan ilmi Müslümanın yitik malı olarak göstermekte ve onu nerede bulursa almaya herkesten çok hak sahibi olduğunu bildirmekteydi.2
Mü'min güzelliklerin adamıdır. Faydalıdır, faydalı ve güzel olan her şeyin peşindedir. Her yeni gün yeni şeyler öğrenecek, ilmine yeni yeni şeyler katacaktır. Allah, Resûlüne (a.s.m.), onun şahsında bütün inananlara şu öğüdü vermektedir: "Habibim, Rabbim, ilmimi arttır' de."3 Kur'ân-ı Kerim, Hz. Musa gibi ulü'l-azim bir peygamberin ilmine yenilerini katmak, bilmediklerini öğrenmek için Hz. Hızır'dan ilim öğrenmek uğruna nelere katlandığını anlatır. Hz. Musa, Hz. Hızır'a şöyle demişti: "Sana verilen marifet ilminden bana öğretmen için sana tâbi olayım mı?"4 Resûl-i Ekrem'in de (a.s.m.), "Beni Allah'a yaklaştıracak yeni bir ilim öğrenmediğim günün doğmasında benim için hayır yoktur"5 buyurduğunu biliyoruz.
"İnsan yaptığı işle tanınır. Değeri yaptığı güzel işlerden anlaşılır. İlim hakkında konuşunuz ki değeriniz anlaşılsın"6 diyen Hz. Ali insanı ilme teşvik eden en güzel sözlerden birini söylemiştir.
Bu suretle insan yeni yeni şeyler öğrenecek, her yeni ve faydalı şeye kapılarını açacaktır.
Dipnotlar:
1. Kettanî, et-Teratibü'l-İdariye, 1:166-167.
2. Tirmizî, ilim: 19.
3. Tâhâ Sûresi: 114.
4. Kehif Sûresi: 66.
5. İhyaü Ulûmiddin, 1:115.
6. Peygamberimiz ve İlim, s. 146.
28.01.2008
E-Posta:
[email protected]
|