"Bir mezhebe tabi bir heyet teşkil eden halk ve aralarındaki münasebetleri din, örf ile adetlere göre tanzim eden insanlar topluluğu" şeklinde tanımlanan cemaatin kazandırdığı pek çok özellikler, güzellikler vardır. Bazılarını sıralarsak;
- İnsanî ve İslâmî vazifelerin îfasına mani maddî ve manevî sebeplerin hücumlarına karşı bir dayanak;
- Bir tesellî noktası;
- Dostluk ve kardeşâne toplanmak ve samîmane uhrevî cemiyet ve uhuvvet/kardeşliktir.
Vatanına ve milletine zararlı şeylere karşı bir tesanüd (dayanışma) ruhu taşıyan Risâle-i Nur şakirtlerinin1 şu prensiplere dikkat eder:
- Kendi mesleğinin muhabbetiyle hareket etmek. Başka mesleklerin adâveti (düşmanlığı) ve başkalarının tenkîsi (noksanlığı, noksanlaştırılması), fikrine ve ilmine müdahale etmemeli, onlarla meşgul olmamalı.
- İslâmiyet dairesi içinde, hangi meşrepte olursa olsun, medar-ı muhabbet ve uhuvvet ve ittifak olacak çok rabıta-i vahdet bulunduğunu düşünüp ittifak etmeli. (Acaba kendi aralarında ne kadar birlik yönleri var ve nasıl bir ittihat içine girmeli?)
- Ve ehl-i hakla ittifak, tevfik-i İlâhînin (Allah'ın yardımının) bir sebebi ve diyanetteki izzetin bir medarı olduğunu düşünmek. (Ve acaba aynı cemaat içindeki ittifak neler kazandırır?)
- Hem ehl-i dalâlet ve haksızlık, tesanüd sebebiyle, cemaat suretindeki kuvvetli bir şahs-ı mânevînin dehâsıyla hücumu zamanında, o şahs-ı mânevîye karşı, en kuvvetli ferdî olan mukavemetin mağlûp düştüğünü anlayıp, ehl-i hak tarafındaki ittifak ile bir şahs-ı mânevî çıkarıp, o müthiş şahs-ı mânevî-i dalâlete karşı hakkaniyeti muhafaza ettirmek."2
Her cemaat ferdi, diğer cemaat mensuplarının çalışmalarını, hizmetlerini tebrik eder, başarıları için duâ eder; gerektiğinde yardımcı olur.
Cemaatte geçerli olan manevî, gönül bağlarıdır. İsimler üzerine değil, gönüller üzerine teessüs eder. Cemaat, olaylara konjonktürel, madde, menfaat değil; fikir, düşünce, mânâ, hizmet üzerine yaklaşır. Ve şunu hatırından çıkarmamalı:
Cemaate intisap etmesinin sebebi uhrevî güzellikleri kazanmak ve sırf dine hizmettir. Dolayısıyla cemaate intisap şeref kazanır. Yoksa şeref vermeyecektir. Bir katre, bahr-ı ummanı tezyid edemez.3 (Bir damla, Atlas Okyanusu'nu artırabilir mi?)
Dipnotlar:
1- Şuâlar, s. 242.; 2- Lem'alar, s. 155.; 3- Hutbe-i Şamiye, s. 105.
28.01.2008
E-Posta:
[email protected] [email protected]
|