"A.Ü. Ziraat Fak. Öğr. Ü. Prof. Dr. Mustafa
Canbolat, donmanın bitkilere de etki ettiğini belirterek, 'Toprak yüzeyindeki donma, toprakta mevcut bitki köklerinin soğuktan korunmasını, yani donun olumsuz etkisinden korunmayı sağlar' diye konuştu. Buzun oluşması sırasında açığa çıkan ısının, toprağın alt kısımlarına bulunan suyun donmasını önlediğini ve bu durumun bitkilerin gelişimine katkı sağladığını ifade eden Canbolat, ''Toprak yüzeyindeki donma, verimliliğe dolaylı olarak olumlu etki eder'' dedi. (A.A,
23.01.2008)
İşte, çoğu şeyi, görünüşüyle ve kendine bakan yönüyle değerlendirmeye müptelâ insanoğlunu, bu gafletinden uyandıracak bir haber daha. Belki de birçoğumuzun zihninde, ilk anda olumsuz mânâları çağrıştıran don olaylarına, farklı pencereden bir bakış sunuyor.
Bediüzzaman Hazretleri "İnsan, hem zâhirperest, hem hodgâm (bencil) olduğundan, zâhire bakıp çirkinlikle hükmeder. Hodgâmlık cihetiyle, yalnız kendine bakan netice ile muhâkeme ederek şer olduğuna hükmeder" der.
Gerçekten de, aslında pek çok faydası olan, hatta dolaylı yoldan insanın da istifade ettiği çoğu hadise, görünürdeki olumsuz sonuçları sebebiyle, nazarımızda kötü damgasını yemiştir. Halbu ki öyle mi? Topraktaki donma olayının, bitki köklerini koruma ve verimliliği arttırma açısından faydalı olduğu haberi, bize böylesi peşin hükümlerimiz üzerinde en azından bir kez daha derinlemesine düşünmemiz gerektiğini hatırlatmalı değil mi?
Nitekim "O herşeyi en güzel şekilde yarattı" (Secde Sûresi: 7.) âyeti de, bizden bunu ister. Yani herşeyde var olan güzel tarafı görmeyi. Bütün kötülüklerin başı olan şeytanın bile, insanoğlunun iftihar vesilesi büyük şahsiyetlerin ortaya çıkmasına vesile olduğu bir âlemde, görülecek güzel bir tarafı olmayan şey kalır mı? Bediüzzaman, bu anlamda "Kâinattaki herşey, her hâdise, ya bizzat güzeldir, ona hüsn-ü bizzat denilir; veya neticeleri cihetiyle güzeldir ki, ona hüsn-ü bilgayr denilir" der.
Aslında bu hakikatin de özünde, yüce Yaratıcının isimlerinin, dolayısıyla Zâtının güzel olması yatar. Herşey, Onun güzel isimlerinin bir yansıması olduğuna göre, hakikatte herşey güzeldir. "Mâdem hayat, Esmâ-i Hüsnânın nukuşunu (nakışlarını) gösterir; hayatın başına gelen herşey hasendir (güzeldir)" hükmü, bu gerçeğin ifadesidir.
Gelelim tekrar habere konu olan topraktaki donma olayına. Bakın hikmet okuyucusu Bediüzzaman, daha yıllar önce, bu olayı nasıl ifade etmiş:
"..fırtınalı yağmur, çamurlu toprak perdesi altında, nihayetsiz güzel çiçek ve muntazam nebâtâtın tebessümleri saklanmış. (...) Kar'ı pek bâridâne ve tatsız telâkkî ederler. Halbuki, o bârid (soğuk), tatsız perdesi altında o kadar hararetli gayeler ve öyle şeker gibi tatlı neticeler vardır ki, tarif edilmez." (Sözler, s. 211)
25.01.2008
E-Posta:
[email protected]
|