12 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Türkiye’nin yolsuzluk bilânçosu


A+ | A-

Kamuoyu, referandum sonrası Başbakan Erdoğan’la muhalefet liderleri arasında “omurgasızlık”, “hezeyan” ve “dil koparma” gibi yeniden alevlenen sun’î siyasî polemiklerle oyalanırken, peşpeşe yapılan “uluslar arası ölçümler”, Türkiye’nin vaziyetini ortaya koyuyor.

AB İlerleme raporlarında açıklandığı gibi, “Türkiye’de birçok alanda yolsuzlukların sürdüğü” tespiti bunların başında geliyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün tesbitlerine göre, kamu yolsuzlukları ile mücadelede ilerleme kaydedemeyen Türkiye, Afganistan, Myanmar, Somali, Bhutan, Şili, Ekvador, Makedonya, Gambia, Haiti, Jamaika gibi felâkete uğrayan, işgal altında, istikrarsız ya da sürekli çatışma ortamında bulunan listenin en altındaki ülkelerle birlikte “yolsuzluktan sınıfta kalıyor.”

Bu ölçümlere göre, 2010 yılı 178 ülke arasında geçen yıla göre yolsuzluk algı endeksi değişmeyen Türkiye, yolsuzluktan sınıfta kalan ülkeler içinde 56. sırada. Kamusal ve özel alana ilişkin yolsuzluk ve rüşvette puanı, 10 üzerinden 5’nin de altında 4.4’te kalmakta.

Yapılan araştırmalarda, dış yatırımcıların yüzde 63’ünün yolsuzluklar dolayısıyla Türkiye’ye gelmek istemediği, yolsuzluklarla yurt dışına kaçan paranın miktarının 40–50 milyar dolar olduğu, yine uluslararası kuruluşların raporlarında yer almakta. Ayrıca, her yıl kamu ihâleleri yoluyla 5 milyar doların, politikacılar ve bürokratların şahsi hesabına yattığı, kamu ihâlelerinin yüzde 15’inin “bağış” ve “komisyon” gibi gerekçelerle ilgili kişilere ödendiği hesapları eklendiğinde Türkiye’nin “yolsuzluk bilânçosu”nun vahâmetini bildirmekte.

Keza rüşvet, kara para ve diğer yasa dışı yollarla Türkiye’nin bugüne kadar hesaplanan “yolsuzluk kaybı”nın 200 milyar doları bulduğu kaydediliyor…

DENETİM MEKANİZMALARI

KALDIRILIYOR

Doğrusu “yolsuzluk ekonomisi”, Türkiye’nin gerçek anlamda AB standartlarında denetimli bir demokratik standarda ulaşılmasının önünde en büyük engel. AB ilerleme raporlarında dikkat çekilmesine karşı, başta bütçe dışı askeri fonların Meclis tarafından denetlenmesinde ilerleme sağlayamayan Türkiye, en son hükûmetin Sayıştay’ın kamu idarelerini denetlemesi tırpanlanmasına dair yasal değişiklikle daha geriye gidiyor.

Ve ne garip ki AKP siyasî iktidarı yolsuzlukla mücadele bir yana, yolsuzlukların önünü açan “düzenlemeler”e başvuruyor. AKP’lilerin önergeleriyle, “Sayıştay’ın denetim yetkisi”ni tanımlayan maddeden, Sayıştay’ın idârenin yetkisine müdahâlesini engellemek” gerekçesiyle “kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli olarak kullanılıp kullanılmadığının incelenmesi” ibâresinin çıkarılması, bunun son çarpıcı örneği.

Bu değişiklikle, asıl işlevi, devletin harcamalarını demetlemek olan bu kurum, belediyelerin, sosyal güvenlik kurumlarının, özel kanunlarla anonim ortaklık şeklinde kurulmuş olanlar da dahil tüm kamu idareleri ve bunlara bağlı her tür idare, kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketlerin harcadıkları kamu parasını etkin ve doğru kullanıp kullanmadığı, kamu zararına yol açıp açmadığına dair “kamu zararı” denetimini yapamayacak.

Böylece, askerî harcamaların yanısıra sivil harcamalar da büyük oranda denetim dışı kalacak.

Dahası, yasayla Sayıştay’la birleştirilen Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) tarafından denetlenen Kamu İktisadi Teşekkülleri ve KİT statüsünde olan kurumlar da bu denetimden kurtulmuş olacaklar...

TÜRKİYE’NİN KAYNAKLARI TÜKETİLİYOR

“Sayıştay’ın başına çuval geçirilmesi” olarak yorumlanan bu değişiklikle, Anayasa’nın 160. maddesine göre, “merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idâreleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını TBMM adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak”la görevli Sayıştay’dan alınan denetlemeye dair bu yasal yetki, bir başka kuruma da verilmiyor. Bununla da kalınmıyor. Sayıştay’ın “performans denetimi” de kaldırılıyor. Bunun nedeninin, Sayıştay’ın gündeminde bekletilen Karadeniz Sahil Yolu, Deriner Barajı ve hafif raylı sistemler benzeri ihâlelerde ciddî ölçüde zararları tespit ettiği “denetim raporları”nın işleme konulmayıp işlevsiz bırakmak olduğu belirtiliyor.

Bu durum, uluslararası standartlarda denetim performansı tanımı yapılan Sayıştay kanunu”nun içi ve özü boşaltılması ve “AKP’li belediyelerin kirli çamaşırlarını yıkama merkezi” haline getirilmesi olarak yorumlanıyor.

Özetle AKP hükûmeti denetimden kaçıyor, harcamaların incelenmesinden kaçınıyor. AB müzâkere sürecinde demokratikleşme ve özgürlükleri ağırdan alan AKP iktidarında, yolsuzlukların Türkiye’nin kaynaklarını tükettiği iddiaları devam ediliyor.

Dahası, “yolsuzlukla mücadele”de AB’nin “yolsuzlukların önlenmesi” normlarına uyuma da bigâne. Yolsuzlukların önünü açan denetim mekânizmalarını kaldırıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük “özelleştirme ihâlelerinde yolsuzluk” ve “ihâleye fesad karıştırma” iddiaları soruşturulmayıp dosyalar rafa kaldırılarak sürekli öteleniyor…

Tablo bu…

12.11.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.11.2010) - İkazlar haklı çıkıyor…

  (09.11.2010) - 12 Eylül darbecileri Başsavcıya havale!

  (07.11.2010) - “YAŞ mağdurları”nda top taca mı atılıyor?

  (06.11.2010) - Yeni MGSB’de “irtica”!

  (04.11.2010) - “Ateşkes”ten “özerklik” vartasına…

  (02.11.2010) - “Eylemsizliğin” bedeli ne?

  (31.10.2010) - Terör tehdidi ve “eylemsizlik” şantajı… (2)

  (30.10.2010) - Terör tehdidi ve “eylemsizlik” şantajı… (1)

  (29.10.2010) - Başörtüsü rafa, sıra yeni gündemlerde…

  (28.10.2010) - “Kirli gizli savaş”a seyirci…


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.