Bursa, bugünlerde maddî ve mânevî baharını yaşıyor. Peşpeşe gelen mevlid, fetih ve sempozyum halkaları, Bursa'da çok hoş tevâfuklar zincirini teşkil etti.
Nisan yağmurları, bu yıl bir başka berekete sebebiyet veriyor, Bursa'da.
Evet, bahar mevsiminin bir tezâhürü olarak, düzlük ve yamaçları bütünüyle yeşil örtüye bürünen Bursa, bir yandan da mânevî atmosferin ruh ve kalpleri okşayarak tatmin eden meltemlerine sahne oldu; olmaya devam ediyor.
* * *
Geçtiğimiz Pazar günü (5 Nisan), Ulucami'de muazzam bir mevlid programı icra edildi. Bu mevlid organizasyonu vesilesiyle, Türkiye'nin kalbi o gün Bursa'da attı.
* * *
Hemen ertesi gün, yani 6 Nisan günü ise, Bursa'nın Osmanlılar tarafından fethedilişinin 683. yıldönümüydü. (Bu konuyla alâkalı geniş bilgi aşağıda.)
* * *
Ve bugün... Bugün, yani 13 Nisan'dan itibaren başlayıp hafta boyu devam edecek yeni bir mânâ atmosferinin tesiri altına giriyor, bizim Bursa...
Yazılışının 600. yıldönümü vesilesiyle, Bursa'da bu hafta "Mevlid Sempozyumu" düzenleniyor. Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinin organize ettiği sempozyuma çok sayıda ilim ve fikir adamının da iştirak etmesi bekleniyor.
Sempozyumun yanı sıra, Bursa'da hafta boyunca geniş katılımlı daha başka faaliyetler de sergilenerek, vatandaşlara unutulmaz günler yaşatılacak.
* * *
1350 senesinde Bursa'da dünyaya gelen Mevlid yazarı Süleyman Çelebi, 1422'de yine aynı şehrimizde vefat etmiştir. Mevlid'i ise, 60 senesinin içinde iken, yani 1409'da tamamlamış olduğu rivâyet edilmektedir.
Bursa'nın fethi
Bursa, 1326 senesinin 6 Nisan'ında Osman Beyin oğlu Orhan Bey tarafından fethedildi.
Uzun ve meşakkatli bir kuşatma devresinin ardından Bizans'tan alınan Bursa, bu tarihten itibaren Osmanlı'nın yeni devlet merkezi oldu.
Baba Osman Gazi, ölüm döşeğinde iken, yerine geçen oğlunu çağırmış ve ona şu arzusunu ifade etmişti: "Oğul Orhan! Bursa'yı aç; gülzâr eyle."
Orhan Gazi de, babasının bu sözünü vasiyet şeklinde kabul ederek şehri muhasara altına aldı ve nihayet maddî–mânevî dinamik kuvvetler sâyesinde Bursa'yı fethedip gülzâr eyledi.
1365'e kadar devletin merkezi durumunda olan Bursa, bu tarihten sonra merkezlik vasifesini Edirne'ye devretti.
Buna rağmen Bursa, İstanbul'un fethine (1453) kadar da Osmanlı'nın en gözde şehri olma özelliğini muhafaza etti.
Bugün itibariyle nüfusu bir buçuk milyonu aşan Bursa, Türkiye'nin de dördüncü büyük kenti olma konumuna yükselmiş bulunuyor.
Vefatlar
Yaşıtlarım ve aziz dâvâ arkadaşlarımdan Ahmet Battal'ın babası ile Aziz Kavan'ın ise annesi vefat etmişler.
Merhum ve merhumeye Cenâb–ı Hak'tan rahmet ve mağfiret dilerken, evlâtlarına ve sâir yakınlarına taziyetlerimi sunarım.
Biz de validemizi yakın tarihlerde kaybedenleniz. Tessürümüz, herbir vesileyle tazelenmiş oluyor. Dolayısıyla, dünyada annesiz kalmanın ne demek olduğunu en iyi bilenlerdeniz.
Şüphesiz, babanın da yeri ayrıdır. Hiçbir şekilde yeri doldurulamaz. Ancak, bilhassa validenin vefatı, aynen Üstad Bediüzzaman'ın ifadesiyle, "insanın yarı hayatının yıkılması" anlamına geliyor.
Zira, şu fâni dünyada sizi "anne şefkatiyle" sevebilecek bir başka insanın varlığı söz konusu değil.
Mazeret
Geçtiğimiz hafta boyunca, yazılarımızla sizlerden uzak kaldık. Sebebi, geçirmiş olduğumuz ağır gribal enfeksiyon ve şiddetli bronşit.
Yazılarımız, inşaallah normal periyodu içinde devam edecek. Sizlerin müstecap duâlarını bekliyoruz. Bunu da, sırf bedenî sıhhatimiz için değil; bilhassa fikrî sıhhat ve neşriyattaki hizmetimizi kesintisiz şekilde idame ettirebilmek için...
Bu vesileyle, bizleri arayan, soran veya mesaj bırakan muhterem ağabey ve kardeşlerimize teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Örnek hizmetler
Bazı beldelerde 29 Mart seçimlerinden önce sergilenen tebrike şâyân hizmetlerden bahsetmiştik: Tire, Yalova, Simav ve Kırıkkale gibi...
Oysa, örnek faaliyetlere ve başarılı hizmetlere imza atan daha başka beldeler, merkezler de vardır ki, onları da tebrik etmeden geçmemeli. Meselâ, Karabük, Yalvaç, Gelendost, Taşköprü, Karamürsel, Edincik ve İskenderun gibi...
Simav ve Edincik'teki duruma baktığımızda, tıpkı Tire'deki duruma benzer bir neticenin hasıl olduğunu görmekteyiz. Meşverete istinad eden Nur Talebelerinin müşterek hareketi, neticeyi doğrudan etkilemiş görünüyor.
İskenderun'da ise, takdir edilecek bir başka hizmete imza atıldı. Yeni Asya, İskenderun için özel baskı yaptı. Bir gün içinde tam on bin adet gazete, İskenderun'daki arkadaşlarımız tarafından alınıp dağıtımı yapıldı.
Bunlar, cidden tebrik ve takdire değer muvaffakiyetli örnek hizmetlerdir.
13.04.2009
E-Posta:
[email protected]
|