İlim adamları her fırsatta ikaz ediyor: Dünyamız hızla ısınıyor ve bu durum insan hayatının sonu demek. Hükûmetleri ikaz eden ilim adamları arasında yer alan Deniz Biyolojisi Derneği Başkanı mucit, fütürolog ve çevreci Prof. James Lovelock’un bu konudaki senaryosu şöyle: “Küresel ısınmanın artık dönüşü yok. Gezegenin sonu geldi ve bu yüzyıl bitmeden milyarlarca insan ölecek. Sadece, kutuplarda yaşayanlar kurtulabilir. Hükûmetler artık küresel ısınmaya karşı önlemleri daha ileri taşıyıp, en kötüye hazırlık yapmalı!” (Yeni Aktüel, 19-25 Temmuz 2007)
“Dünyayı kurtarmak için” çalışmalara başlayan ilim adamları, uygulanması çok zor, uçuk projelere imza atıyorlar. Meselâ Ruslar, dev ‘filit’lerle havaya ‘kükürt’ sıkmayı planlıyorlarmış. Bu projenin hedefi, güneş ışınlarını atmosferde ‘hapsederek’ dünyanın/yeryüzünün daha fazla ısınmasını engellemek.
1995 yılında kimya dalında Nobel Ödülü’ne lâyık görülen Hollandalı bilim adamı Paul J. Crutzen’in de benzer bir teklifi varmış. Crutzen’in de hedefi, yapay bir ‘yanardağ’ ile atmosfere kükürt enjekte etmek. Crutzen’e göre, atmosferde en az iki yıl etkin kalacak kükürt parçacıkları, ilk meyvelerini de püskürtüldükten altı ay sonra vermeye başlayacak. Elbette bu, bir kereyle sınırlı kalacak bir çalışma değil, yıllarca aynı işlemin devam ettirilmesi gerekiyormuş.
Arizona Üniversitesi’nden Roger Angel’in ‘dünyayı kurtarma projesi’nde ise dev ‘güneş şemsiyeleri’ var. Bu şemsiyeler güneş ışınlarının ancak 1.8’ini engelleyebilecek ve buna mukabil maliyeti ise trilyonlarca dolar tutarında. Angel’e göre bu projenin uygulanması ‘imkânsız değil’, ancak en az 25 yıl sürecek bir proje.
Yeryüzünün ısınmasında ‘dünyanın lambası’ olan güneşimiz ‘suç’lu olarak görüldüğü için, planlanan çarelerden biri de atmosferin dışına dev aynalar yerleştirmek. Bu projenin maksadı da, aynalar vasıtasıyla güneş ışınlarını başka yerlere yansıtmak. Böylece dünyamız daha az ısınacak...
Bu projelerin uygulanıp uygulanamayacağı bir yana, asıl endişe kaynağı; uygulansa bile ‘küresel ısınma’ya çare olur mu? İklim profesörü Alan Roback’a göre kâinatın işleyişine insan müdahalesi, kötü ve tehlike bir fikir. Robock, “Mavi gökyüzümüz sonsuza dek gri bir renge dönüşebilir” diye uyarıyor.
Amerikan Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi İklim Analiz Bölümü Başkanı Dr. Kevin E. Trenberth de şöyle diyor: “(Bu projelerin) Hiçbiri problemi çözmeyebilir. Hatta soğutma olmasına rağmen, düşen yağış miktarında büyük bir düşüş ve kuraklıklar yaşanabilir. En önemli tedbir, iklim sistemindeki kasıtlı insan müdahalelerini göz ardı etmemek; ve biz bunu bir türlü anlamıyoruz.”
Dünyayı yaşanmaz hale getiren insanlık, şimdi çare arayışında... ‘Küresel ısınma’ya çare bulunsa bile, kıyametin kopmasına çare bulunabilecek mi?
14.08.2007
E-Posta:
[email protected]
|