Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Girişimci olmak



Hafta sonu, iki günlük YENİSİAD programındayız. Ankara Kızılcahamam’da Yeni Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin “Bahar Dönemi İstişare Toplantısına” katıldık. Bu satırları okuduğunuzda çalışmalar devam ediyordu.

Genel Başkan Ömer Şevket Sipahi, modern dünyanın ortak aklıyla ekonomik ve sosyal meseleleri sivil yapılar bünyesinde çözmeye çalıştıklarını belirtti. Açış konuşmasında, YENİSİAD’ın taşıdığı farklı özellikleriyle mensuplarına maddi ve manevi katkılarının yanı sıra esas yüce davasına hizmet etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Maddi organizasyonların mana yüklü olmasına atıfla, hak dostunun sözlerini aktardı: “Mal da yalan, mülk de yalan / Var biraz da sen oyalan” gerçeğini hatırlatmaktan da geri durmadı.

Katılımın geniş tabanlı ve farklı illerden olduğu programda, çeşitli sektörlerde üyelerin kişi ve kurum tanıtımları kısaca yapıldı. Katılımcılar birbirlerini kabiliyet ve başarılarıyla da tanımanın fırsatını buldular.

YENİSİAD, emekleme döneminin ardından kurumsal bir kimliğe bürünme aşamasında. Kalkınmanın ekonomik gücünü temsil etmeye çalışıyor. Bunu da başkanın ifadesiyle “mümtaz kuruluş” olma gayretiyle açıklıyor.

Cuma’dan başlayıp Pazar günü biten (15-17 Haziran) program, belli aralıklarla farklı konu ve konuklarla konuşmacılardan seminerler alıyor. Bu meyanda müzakere için yeterlice zaman bırakılmış.

Sosyal aktiviteler, üyelerin mensubiyet pekişmesi ve beraberce hizmet alanlarına göre oluşabilecek ticari işbirliklerinin de zemini oluşturuluyor.

Bediüzzaman’ın ifadesiyle “teavün ve teşrik-i mesai” bağlamında yardımlaşmayı ve birlikte yeni müşterek girişim alanlarına yönelmenin, ya da bunun fikrini imal etmenin hoş ve sıcak iklimini yaşıyorlar.

İlk seminer “Ekonomik Açıdan Girişimcilik” konusundaydı. Uluslararası pazarlama alanında öğretim üyesi Prof. Dr. Eyüp Sabri Erdil hocamız konuşmacıydı. Teşebbüs hakkının, müteşebbis olma ruhunun, kabiliyetlerini geliştirip, cesaret ve risk alma kültürü ile beraber çalışma yoğunluğunun gerekliliğine değindi.

Girişimci olmanın bir kültür meselesi olduğunu, girişimci ile kültür ilişkisini kurarak izah etti. Bu anlamda tevekkülün tembellikten ayırt edilerek, çalışmayı esas alan ve emek yoğunluklu gayretin bir parçası olması gerektiğine işaret etti.

Resmi “öğreti”lerin ve eğitim sisteminin de girişim ruhuna müsaade edecek bir yapı taşımadığını belirtti.

Demokrasi kültürünün ilk yılları olan 1950-60 yıllardan itibaren hür teşebbüsün ve ticaretin cesaretlendirildiğini ve teşvik gördüğünü ifade ederken, bugünkü köklü ticari ve sanayi kuruşlarının o dönemde tohumlarının atıldığına dikkat çekti.

Dinlediklerimizden, 24 Ocak kararlarıyla birlikte serbest piyasa ekonomisinin yeni girişimci ihtiyacını ortaya çıkardığını da görüyoruz. Nitekim, ikinci kuşak sanayici ve işadamlarının 1980 sonrası ve 90’lı yılların Gümrük Birliği ile uluslararası piyasaya açılma dönemine geçildiğini fark ediyoruz.

Esnaf/zenaatkâr, fırsatçı, dinamik ve takipçi olmak üzere dört tip girişimci tahlilinin yapıldığı müzakereli seminerde, öğrendiklerinden herkes hoşnuttu.

Hakan Yalman’ın feyizli semineri ve kapanış değerlendirmesi yapacak olan iş adamı Mücahit Yıldız’ın açılımlarıyla programlar sonlanacak.

Sivil toplum kuruluşlarının kendi mesleki alanlarında bu tür etkinliklerinin hem ihtisaslaşma, hem de bireyin taleplerini karşılama ve demokratik kültürün oturmasına ciddi katkı yapacağını düşünüyorum. Başarılarının devamını diliyorum.

Organizasyonu kutluyorum.

17.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.06.2007) - Sosyal/siyasî projeksiyonlar - 2

  (12.06.2007) - Sosyal/siyasî projeksiyonlar - 1

  (11.06.2007) - Gerilime sürüklenmek

  (10.06.2007) - Sosyal projeksiyonlar

  (07.06.2007) - Milletvekili listeleri ve sonrası

  (06.06.2007) - AB Troykası Ankara'da

  (05.06.2007) - Terör kıskacı

  (04.06.2007) - Namaz hazımsızlığı

  (03.06.2007) - Risâle-i Nur'un sosyal dili

  (31.05.2007) - Demokratik tecrübe ve olgunluk ihtiyacı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004