Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habib FİDAN

Anlatılmalı, anlaşılmalı, yaşanmalı...



Manşetlerden inmeyen “Bu gidiş nereye?” türünden nidaların arttığı bir dönemden geçiyoruz. Araştırmalar, tesbitler ve somut verilere dayanan gerçekler bize hep şunu ihtar ediyor: Gençler mânevî boşluk yaşıyor. Hırsızlık, kapkaççılık, yankesicilik, adam öldürme gibi suçlar artık günlük hayatın sıradan parçası hâline gelmiş gibi.

Böylesi bir tabloyu, doğrusu ben herhangi bir araştırmaya dayandırmak istemiyorum artık. Çünkü sokağa adımınızı atar atmaz, sosyal hayattaki bu kaosun bir veya birkaç yansımasını görmeniz mümkündür. Hâl böyleyken, bize düşen nedir? Çocuklarımıza, gençlerimize nasıl bir model sunalım ki, hayatlarının zembereğine yerleştirip istikamet üzere bir kişilik sergileyebilsinler?

Yaklaşık üç haftadır Kutlu Doğum Haftasına değinmemin sebebi işte budur. Nihaî örnek modelimizin kim olduğunu çocuklarımıza, gençlerimize, hatta ve hatta yediden yetmişe bütün insanlığa haykırmak, anlatmak ve anlaşılmasını sağlamaya çalışarak, hayata yansıtmak… Sormak lâzım: Çocuklarına iki cihan güneşi ve kurtuluşumuzun rehberi Peygamber Efendimizi lâyıkıyla kaç aile anlatabiliyor? Kaç anne ve baba Hz. Peygamber’in doğumunun ne anlama geldiğini uygun bir dil ve üslûpla anlatabiliyor? Vaktiyle internette dolaşan, “Peygamber Bize Gelse…” adlı metnin diliyle sorsak, acaba Peygamber evimize teşrif etse, onun gösterdiği doğrultuda bir yaşantı örneği verebilecek miyiz? Sahi, ne ifrat, ne de tefrite kaçarak, “Hz. Peygamber’in doğması ne demek? Doğumundan önce ve sonra gelişen olaylar nelerdir? Dünyaya teşrif ettiğinde meydana gelen olaylar nelerdir? Hayatı boyunca neler yaptı? Ona uyanların hayatlarını nasıl değiştirdi? İçinde bulunduğumuz asırda nasıl davranalım ki, onun tavsiye ettiği doğrultuda salih kullardan olalım?” gibi sorulara cevap verebilecek bir nesil yetiştirebiliyor muyuz?

Kutlu Doğum Haftası ile ilgili etkinliklerin çok olması elbette güzel. Bunun yanında, katılımın fazlalığı da güzel. Ancak bir grup gence sorduğum, “Bugün sizce ne oldu?” gibi bir sorunun cevabını alamamam, bana şu soruyu sordurttu: Önemli olan salonu doldurmak mı, yoksa ahlâkıyla ahlâklanmak mı? Elbette ikinci şıkkı tercih etmek aklın gereğidir. Ayrıca denebilir ki, sorun sadece birkaç gençle ilgilidir. Ama eminim ki, Peygamberinin doğumundan ve mahiyetinden bihaber kişi o kadar çok ki… İşte bu yüzden kalplerin sevgilisi Hz. Muhammed’e kalbimizde ne derece bir yer açtığımızı sorgulamakta yarar var. Ancak şu farkla ki; sevmek, “seni seviyorum” diye geçiştirilecek ucuz, kuru ve bir o kadar da davranıştan yoksun basit bir olgu değildir. Sevmek, sevdiğimizi belirttiğimiz kişinin duygu ve düşüncelerinden taşan hâl ve hareketlerini hayatımıza yansıtmaktır. Yoksa sadece ağlamakla yetinmek suretiyle Resulullah’a gösterdiğimiz yahut göstereceğimiz sevgi, tembellik ve gafletten doğan âcizliğin bir simgesi olmaktan öteye geçmeyecektir.

Hz. Meryem filminde beni ürperten, çoğu zaman da gözyaşlarına boğan sahnelerden iki sahne vardır. Bunlardan ilki, Hz. İsa’nın (Mesih) doğacağı anı sabırsızlıkla bekleyenlerin içine düştüğü durumdur. Evin önünde toplanan ahali içinden bir çocuk, “Dede, kim doğacak?” diye sorunca, “Mesih yavrum. O gelecek ve dertlerimiz bitecek” diye cevap verir gözyaşları içinde. Ama beklendiği gibi olmaz. İmtihan gereği Hz. Meryem doğar. Sonrası izleyenlerin malûmu. Çeşitli olaylar sonunda, Hz. Meryem’in kucağında duran Hz. İsa konuşunca, “Mesih!” haykırışları arasında önünde diz çökenlerin ağlayışları da sevinç gözyaşlarımı akıtan sahnelerden…

Bu sahneleri izledikten sonra hep o zaman ve mekândaymış gibi hayaller kurdum. Bu, öyle bir duygu ki, anbean karşılaştığı mutlak hakikat karşısında nasıl nutku tutuluyorsa insanın, ben de aynı şekilde konuşamaz oluyorum. Zira dört büyük peygamberden biriyle şereflenmenin hazzı ancak yaşanır ve tam olarak anlatıl(a)maz. Hâl böyleyken, kendime sorduğum da oluyor: “Peki Hz. Muhammed’in (asm) doğum hadisesi ile ilgili nasıl bir duygu ve düşünceye kapılabilir insan?” Hayalimin ufukları Mekke semalarında gezinirken, Hz. Âdem’den beri aktarıla aktarıla süregelen nurun Nisan ayının 20’sinde tecelli ettiği ve şereflendirdiği zaman ve mekânda nura gark ettiği dünyaya haykıran bir rahmet hâlesi görüyorum: Ümmetî, ümmetî…

İşte Kutlu Doğumda bu nur dalga dalga anlatılmalı, bu nurun içinde parladığı dâvâ anlaşılmalı, en önemlisi yaşanmalı…

21.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.04.2007) - Kutlu olsun!

  (18.02.2007) - Edebiyat, günlük dile başkaldırıdır

  (11.02.2007) - Ses veriyoruz

  (04.02.2007) - Sokak dili ahlâklanmalı

  (28.01.2007) - Bir Türkçe serdârı: Nihad Sami

  (21.01.2007) - Arzın neresindeyiz?

  (14.01.2007) - Peyami Safa haklıdır...

  (07.01.2007) - “Göçtü Galip dede candan ya hû!”

  (31.12.2006) - Kurbanla yılbaşı arası düşünceler

  (24.12.2006) - Yaşayan değerimiz: Mehmet Âkif

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004