9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü sebebiyle, Sigarayla Savaşanlar Vakfı tarafından Taksim The Marmara Otelinde basın toplantısı yapıldı. Toplantıya sporcu Tanju Çolak, Sağlık eski Bakanı Bülent Akarcalı, Prof. Dr. Orhan Kural, Prof. Dr. Bingür Sönmez katılarak birer konuşma yaptılar.
Toplantının ilk konuşmacısı olan Sigarayla Savaşanlar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ubeyd Korbey, Türkiye’de sigara sebebiyle 2006 yılında 114 bin kişinin öldüğüne dikkat çekerek, “Her beş dakikada bir vatandaşımızı sigaraya kurban veriyoruz” dedi. Ülkemizde tedbir alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayının 250 bini aşacağını söyledi. Ekonomik kayıplarla ilgili olarak da Türkiye’de yılda 5 milyar 500 milyon paket sigara tüketildiğini belirterek, bunun 14 milyara denk geldiğini kaydetti.
Ülkemizde 23 milyon civarında sigara içicisi varmış. 19.5 milyonu 19 yaş ve üstü, 3.5 milyonu ise, 11-19 yaş arası gençler ve çocuklardan oluşuyor. Üniversite öğrencilerinin sigara içme oranı yüzde 58.
Toplantıdaki konuşmacılardan Tanju Çolak ise “Gençlere iyi örnek olunması gerektiğini” söyledi. Sigarayla ilgili dosyamı karıştırdığımda bu konuda iyi örnek olunamadığını gördüm. Çünkü en çok sigara için meslek grupları arasında öğretmenlik ikinci sırada yer almaktadır. Hatta imam-hatiplerin de bir kısmının bu illete müptela olduğunu görüyoruz. Halen okullarda ‘duman odaları’ var. Ayrıca bazı kurumlarda bu konuya dahi riayet edilmemektedir.
Meşhur gezgin ve çevreci Orhan Kural da konuşmasında “Türkiye kadar sigara içen ülke görmedim. Aptalca bir şey, hep beraber olursak başaracağız” dedi.
Ayrıca misafirlere sigara ikramının mânâsının aslında ‘Bu sigarayı iç bir daha gelme’ anlamına geldiğini söyledi. Bülent Akarcalı ise, sigara şirketlerinin 5 milyon insanın ölümüne sebep olmaları dolayısıyla soykırım yaptıklarını ifade etti.
Birgün Sönmez de, sigara kullanmanın bir davranış bozukluğu olduğunu bunun için mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Sigara ile ilgili toplantıdan sonra yolumun üzerindeki Tekel Genel Müdürlüğünün önünden geçerken binanın önündeki resmî plakalı arabaları görünce bir tezatla karşı karşıya olduğumuzu hissettim. Bir tarafta sağlık için böylesine zararlı bir madde, diğer tarafta üretilip satılması, diğer taraftan Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığının Türkiye’de önümüzdeki 29 yılda sigaraya bağlı ölen kişilerin sayısının yaklaşık 1 milyon 50 bine ulaşacağını açıklaması (Yeni Asya, 6 Şubat 2006) yaman bir tezat.
Evet öldürücü hastalıkların yüzde 2.6’sında tütünün etkisinin olduğu bildiriliyor. Öyleyse bir intihara benzeyen bu kötü alışkanlıktan bütün gençliğin korunması için herkes üzerine düşen görevi yapması gerekir. Çünkü bu merete alıştıktan sonra bırakmanın çok zor olduğunu görüyoruz.
17.02.2007
E-Posta:
[email protected]
|