14 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Asker ve Erdoğan


A+ | A-

Ergenekon operasyonu bir taraftan AKP’nin muhaliflerini sindirme ve safdışı etme aracı olarak yorumlanırken, diğer taraftan bunun dönüp AKP’yi de vuracak bir bumerang haline gelebileceğini söyleyenler var.

Bu ikinci iddiayı hatıra getiren dikkat çekici işaret ve ipuçlarından biri, ilk iddianamede, bir AKP Genel Başkan Yardımcısının iktidar partisi içindeki hizipleri fişlediğine dair bilgiler içeren bir dokümanın yer aldığına dair haberlerdi.

İkinci iddianameden yansıyan dokümanlarda, AKP’yi ve Başbakanı zora sokabilecek bazı başka hususların da ortaya döküldüğünü görmekteyiz.

Bunlardan biri, 15 Ocak 2004 günü Genelkurmay karargâhında Başbakana verilen Ulusal Güvenlik brifinginde konuşulanların tutanakları.

Bu zabıtlarda, o zaman İkinci Başkan olan Org. İlker Başbuğ’un, ulusal güvenlik adı altında, bu başlıkla hiçbir ilgisi olmayan çok farklı konularda Başbakanı adeta “sorguladığı” gözleniyor.

Meselâ “ ‘Tecrübelerimden ders aldım, değişiyorum’ demiştiniz, ama icraatlarınız bu sözü doğrulamıyor” diye sıkıştırıyor Erdoğan’ı ve ondan, “Benimle böyle konuşma hak ve yetkisini nereden alıyorsunuz?” yerine, şu karşılığı alıyor:

“Ben gelişerek değiştim. Laiklik tanımına saygılıyız. Devletin temel nitelikleriyle bir sorunumuz yok. Bundan endişe etmeniz bizi üzüyor.”

Bu alttan alan tavır, Başbuğ’un hesap soran söylemini, detaylara inip örnekler vererek daha ağır bir üslûpla sürdürmesinde etkili olmuş gibi.

Kamu yönetimi, YÖK tasarısı, belediye sınırlarını değiştiren tasarı, millî eğitim müdürleri ve Kur’ân kurslarıyla ilgili düzenlemelerden bahis açarak, “Bunları bize sormadınız” diyor Başbuğ.

Erdoğan’ın cevabı yine son derece mutedil:

Uyarı ve taleplere karşı olmadıklarını, sayılan tasarılarla ilgili olarak Genelkurmay’ın bildirdiği görüşlere uyduklarını söyleyerek, Başbuğ’u ve onu sözcü tayin eden karargâhı iknaya çalışıyor.

AB reformları için de, ayrılıkçılığı teşvik edebileceği kaygısını dile getiriyor Başbuğ ve AB adımlarının yavaşlatılması telkininde bulunuyor.

Erdoğan yine gayet uyumlu. Dahası, AB hedefinden vazgeçebileceğinin sinyalini veriyor. “Aralık-2004’te AB’ye giremezsek B planını devreye sokarız” diyerek diğer alternatifleri sıralıyor.

(Detaylar, 5 Mayıs 2009 tarihli Taraf’ta.)

Bu konuşmanın yapıldığı tarih Ocak-2004.

Erdoğan’ın AB için verdiği tarih ise, aynı yılın Aralık ayı. Ama orada gözden kaçırılmaması gereken ince bir nokta var. Aralık-2004’ten “Türkiye’nin AB’ye girmesi gereken tarih” olarak söz ediyor Başbakan. Ne var ki, işin aslı öyle değil.

17 Aralık’taki AB zirvesinden beklenen karar, Türkiye’nin o gün birliğe üye olması değil, üyelik müzakerelerine başlamak için tarih verilip verilmeyeceği idi. Ve çıkan karar da, 3 Ekim 2005’te müzakerelerin resmen başlatılması oldu.

İşin ilginç tarafı, bu kararın ardından Erdoğan Türkiye’de “Brüksel fatihi” pankartlarının açıldığı coşkulu şenliklerle karşılandı. Ama ondan sonra AB için hiçbir kayda değer adım atılmadı.

Acaba bunun sebeplerinden biri, Başbakanın “17 Aralık’ta AB’ye gireceğimizi zannetmiştik, ama öyle değilmiş” diye düşünmesi ve bunun üzerine, on bir ay önce Genelkurmay’da söylediği B planını devreye sokma kararı vermesi miydi?

Bilemiyoruz. Ama süreci hep birlikte yaşadık.

AB reformları, Başbuğ’un “Yavaşlatın” telkininin de ötesinde, adeta tamamen askıya alındı ve donduruldu. Faturasını ise beraberce ödüyoruz.

2004’teki brifingde “hesap sorma” ve “hesap verme” tarzında gerçekleşen diyalogun en vahim tarafı ise, hesap soranla verenin, demokrasiyle yönetilen bir ülkede kesinlikle söz konusu olamayacak bir şekilde yer değiştirmiş olması.

Kendi görev alanıyla ilgili olarak, bağlı olduğu Başbakana hesap verme konumundaki bir kurumun bürokratı, tersine, kendisini hiç ilgilendirmemesi gereken konularda onu hesaba çekiyor.

Ve Başbakan da bunu sineye çekiyor...

14.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.05.2009) - Ergenekon ve darbe

  (12.05.2009) - DP kongresi

  (10.05.2009) - Nasihat istersen...

  (09.05.2009) - Üç kritik gündem

  (08.05.2009) - Eskimeyen reçete

  (07.05.2009) - Töre ve terör

  (06.05.2009) - Revizyon sonrası

  (05.05.2009) - ŞEFKAT KAHRAMANI ANNEM

  (29.04.2009) - Revizyon sancısı

  (28.04.2009) - “Büyük felâket”

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis