BALARAT - Burası Melbourne yaklaşık 100 km mesafede şirin bir kasaba. Muhteşem ağaçların, yem yeşil parkların ve mesire yerlerinin çevrelediği gölüyle mezkûr. Ama Türkiye’yi kasıp kavuran kuraklık buraları da vurmuş ve bu felâketten nasibini alan göl, sığ su birikintileriyle, sazlıklara taksim olunan bir bataklığa dönüşmüş. Sahil boyunca konulan panolardaki eski göl manzaralarına bakınca şimdiki manzara daha da hazin bir hal alıyor.
Buraya Avustralya Nur Vakfı Camisinde bayram namazından ve bayramlaşmadan sonra geldik. Bayram namazını Türkiye’den dokuz saat önde kıldık. Çünkü beşinci kıta ile Türkiye arasındaki saat farkı +7. Buna burada yaz saatine geçilmesi sebebiyle eklenen iki saat de ilâve edilince fark 9 saat oluyor. Sonuçta Türkiye’dekiler henüz arefe gecesinin ilk saatlerindeyken burada bayram sabahının güneşi doğmuş ve namazlar kılınıp bayram ziyaretlerine başlanmış oluyor.
Bu kıtaya gelişimizin ertesi tevafuk eden ilk Cuma namazımızı Sydney’deki Glipholu Camisinde kalabalık bir cemaatle birlikte kılmıştık. Bu camide de, Melbourne’daki benzerleri gibi Osmanlı stilinde inşa edilmiş olduğunu belirtelim.
Gelelim kurbanlara. Kurbanlık hayvanlar, bayram sabahı hayli uzaktaki bir kesim merkezinde İslâma uygun modern usullerle kesiliyormuş. Ancak bu kesimler Batılıların yaptığı gibi hayvanları şoklayıp kan akıtmadan değil, şoklamayı hayvanı sersemletecek düzeyde tutarak, sonra kesim bandına sür’atlı bir şekilde kesimlerini gerçekleştirerek yapıyorlarmış. Sür’at o decereymiş ki bir saat içinde 600 hayvan kesimi tamamlanabiliyormuş.
Bu arada hayvancılığın çok gelişmiş olduğu kıtada kurbanlık fiyatlarının da çok ucuz olduğu, bir hisse kurban fiyatının 80 dolar olarak tesbit edidiğini ve bilhassa Avrupa’daki ve kısmen de Türkiye’deki hem Müslümanların kurbanlarını burada kestirip dünyadaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için bağışladıklarını ifade edelim. Nitekim Almanya’daki okurlarımız da bu şekilde kurbanlarını burada kestiriyorlarmış.
Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de bu uygulama benimsenip yaygınlaştırılabilir. Nitekim bazı yardım kuruluşları ve vakıflar bu konuda hayli mesafe almış durumdalar. Avustralya Nur Vakfı yetkilileri de, burada bu uygulamayı başlatanlar olarak, Türkiye’ye kurban hizmeti vermeye hazır olduklarını ifade ediyorlar.
Her yılbaşında olduğu gibi 2008’i de 10 gün sonra Sidney’in meşhur Harbour Bridge‘i üzerinde patlatılacak havai fişeklerle karşılamaya hazırlanan beşinci kıtadan kurban bayramı notlarımız kısaca böyle…
Bu vesileyle, buradaki okurlarımızın bayram tebriklerini de iletmiş olalım.
21.12.2007
E-Posta:
[email protected]
|